Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Εκλογές στην Ελλάδα με τα μάτια της Die Welt

Die Welt: Μαμά, αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ, θα σε σκοτώσω


Διαβάστε τι λένε Έλληνες ψηφοφόροι στην εφημερίδα Die Welt για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.


Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε πρώτο πλάνο


Στο ρυθμό των ελληνικών εκλογών
η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου σε εκτενές δημοσίευμά της προσπαθεί να αποτυπώσει τις διαθέσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων λίγες μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, καταγράφοντας απόψεις διαφορετικών ψηφοφόρων.

Η 54χρονη ταμίας σε σούπερ μάρκετ, Κατερίνα δηλώνει ότι δεν ξέρει σε αυτές τις εκλογές τι ακριβώς θα ψηφίσει, ενώ παρατηρεί ότι στην ελληνική κοινωνία, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος είναι "κολλημένη" στα δύο μεγάλα κόμματα.

Η ίδια εξομολογείται ότι στις 6 Μαΐου ψήφισε Χρυσή Αυγή, διότι έχει καλές αναμνήσεις από τη Χούντα. "Ήμουν 9 χρονών όταν ήταν στην Ελλάδα ήρθε ο Παπαδόπουλος και μόλις 15 ετών στα επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Ήταν ήσυχα όλα στη χώρα, νιώθαμε σίγουροι και το κράτος έδινε λεφτά στους ανθρώπους. Αν κάποιος δεν δημιουργούσε προβλήματα, δεν είχε τίποτα να φοβηθεί".

Ωστόσο, σήμερα δηλώνει ότι "καλύτερα να μου κοπούν τα δάχτυλα αν τους ξαναψηφίσω. Είναι επιθετικοί, ωμοί, επικίνδυνοι και πολύ διαφορετικοί, οπότε και δίκαια αγωνιά ο κόσμος", καταλήγει η Κατερίνα.

Αυτό που σημαδεύει περισσότερο την ψήφο της στις 17 Ιουνίου είναι ότι η φίλη της ένα πρωί την ρώτησε πόσα σπίτια έχει και εκείνη της απάντησε... "δύο". Η φίλη της όμως δεν έχει κανένα και της απάντησε χαρακτηριστικά "είναι καιρός να πληρώσουν οι πλούσιοι. Εγώ θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ".

Από την άλλη πλευρά, ένα ζευγάρι νεαρών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, θα αλλάξει την ψήφο του (παραδοσιακά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ) μετά τα λόγια της κόρης τους:

"Μαμά, πρέπει να ψηφίσεις τον Τσίπρα, κάν' το για τα παιδιά σου".

Στις 6 Μαΐου, οι ίδιοι για πρώτη φορά δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, αλλά μικρότερο κόμμα που δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Πλέον δηλώνουν αναγκασμένοι στις 17 Ιουνίου να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. "Όχι για εμάς, εμείς ζήσαμε τη ζωή μας... αλλά για τα παιδιά μας".

Η Die Welt σημειώνει ότι δεν είναι μόνο οι φοβισμένοι και απελπισμένοι αυτοί που αγνοούν τι θα ψηφίσουν, αλλά και μία φιλοδυτική νέα ελίτ που ψάχνει νέες πολιτικές επιλογές.

Κλείνοντας το δημοσίευμά της για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, η εφημερίδα αναφέρει και την περίπτωση των Ελλήνων που δε μετανιώνουν για την ψήφο του στις εκλογές του Μαΐου, την οποία και φυσικά θα επαναλάβουν.

"Θα ξαναψηφίσω Χρυσή Αυγή. Η κοινωνία μας έχει καταρρεύσει. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Δεν θέλουμε τους μετανάστες" λέει ένας 25χρονος σερβιτόρος.

"Πρέπει να απαλλαγούμε από το σύστημα στο οποίο κυβερνούν μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το αλλάξει αυτό" θεωρεί ένας 34χρονος dj.

Στον αντίποδα, ένας 30χρονος γυμναστής και ψηφοφόρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμπληρώνει: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα είδος νέου ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα δημοσίων υπαλλήλων που θέλει να χαρίσει λεφτά, με τη διαφορά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη φάει χρήματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όχι". 



Δεν υπάρχουν σχόλια: