Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Πακέτο διάσωσης 100 δισ. ευρώ η Ισπανία

Βοήθεια 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία

 

Δεν είναι πακέτο διάσωσης, ούτε «Μνημόνιο», τονίζουν οι Ισπανοί που χαρακτηρίζουν το ρόλο του ΔΝΤ «αυστηρώς συμβουλευτικό».

 
Οικονομική βοήθεια για τη διάσωση του τραπεζικού της τομέα αναμένεται να ζητήσει η Ισπανία. Την πρόθεσή της εκδήλωσε κατά τη διάρκεια της τρίωρης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που ολοκληρώθηκε στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο υπουργός
Οικονομικών
της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υποστήριξε ότι η απόφαση της Ισπανίας να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια αντανακλά την προσήλωση των μελών της ευρωζώνης στο κοινό νόμισμα.

Το πακέτο βοήθειας θα έχει ανώτατο όριο τα 100 δισ. ευρώ και θα προορίζεται στην αποτροπή κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα της χώρας. Δεν είναι πακέτο διάσωσης, ούτε «Μνημόνιο», τονίζουν οι Ισπανοί που χαρακτηρίζουν το ρόλο του ΔΝΤ «αυστηρώς συμβουλευτικό».

Η ισπανική κυβέρνηση
θα οριστικοποιήσει το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί για την διάσωση των τραπεζών της, ύστερα από τις δύο ανεξάρτητες εκθέσεις τα πορίσματα των οποίων αναμένει να λάβει στα χέρια της έως τα τέλη του μήνα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος επέμεινε ότι η σημερινή εξέλιξη δεν συνιστά σε καμία περίπτωση συμφωνία «διάσωσης» πάσης φύσεως, αλλά απλά αίτημα οικονομικής στήριξης.

Και επιχείρησε με κάθε τρόπο να αποσυνδέσει το υπό διαμόρφωση ισπανικό πακέτο με τα Μνημόνια που έχουν συνάψει οι άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συμφωνία δεν υπάρχουν «μακροοικονομικές δεσμεύσεις ούτε οικονομικές ή δημοσιονομικές υποχρεώσεις μεταρρυθμίσεων εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε

«Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια αυτή, δεν θα υπάρξει κανένας όρος για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι θα επιβληθούν στις τράπεζες κι όχι στην ισπανική κοινωνία», τόνισε

«Δεν έχει καμία σχέση με διάσωση», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια θα κατευθυνθεί προς το 30% των τραπεζών που έχουν τις περισσότερες δυσκολίες».

Διευκρίνισε
ότι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι αυστηρά συμβουλευτικός ενώ τα απαιτούμενα ποσά θα αντληθούν είτε από το EFSF είτε από το ESM, ζήτημα που θα διευκρινιστεί και αυτό τις επόμενες ημέρες.

Χαρακτήρισε
«υπεραρκετό» το ποσό της βοήθειας, που όπως και ο ίδιος γνωστοποίησε θα είναι κατ' ανώτατο όριο 100 δισ. ευρώ, το περιέγραψε δε ως ικανό να προσφέρει περιθώρια ασφάλειας που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

Ευφορία στο Βερολίνο
Τη συμφωνία με την Ισπανία χαιρέτισε αμέσως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Χαιρετίζω, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι του Eurogroup, την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μέσω του προγράμματος αυτού να έχει πρόσβαση στο ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας (EFSF) ή στο ταμείο διάσωσης (EMS) με τους αντίστοιχους όρους, σημειώνει ο Σόιμπλε σε ανακοίνωσή του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

«Το EFSF είναι έτοιμο να χορηγήσει τα χρήματα που ανταποκρίνονται στo αίτημα της Ισπανίας. Θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ο ΕΜΣ, ο οποίος είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», προσθέτει.

«Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Γερμανία, όπως και οι άλλες χώρες και οι θεσμοί της ευρωζώνης και πιθανώς το ΔΝΤ, θα συνοδεύσει και θα υποστηρίξει την Ισπανία στην εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα», καταλήγει ο Σόιμπλε στην ανακοίνωσή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: