Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές

Συνολικά 9.850.802 πολίτες, αλλά και 359.959 άτομα, αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες αύριο. 


 


Όπως ενημερώνει το υπουργείο Εσωτερικών, οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου παραμένουν ίδιοι, όπως και στις προηγούμενες εκλογές.
 
Το υπουργείο Εσωτερικών εφιστά την προσοχή σε όλους τους ψηφοφόρους, επισημαίνοντας ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 έχουν αλλάξει.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει
στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 7 το βράδυ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Στερούνται το δικαίωμα της ψήφου όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. Επίσης, όσοι το στερήθηκαν, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Να σημειωθεί οτι νόμιμο δικαίωμα να μην ψηφίσουν έχουν:

α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
β) Όσοι θα βρίσκονται, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
δ) Υπάλληλοι του δημοσίου και νομικών προσώπων, για τους οποίους, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η απουσία τους από την υπηρεσία ή δεν μπορούν να λάβουν χορήγηση αδείας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
ε) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Οι ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες, που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 29η Φεβρουαρίου του 2012, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όπου και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ως ετεροδημότες. Ας σημειωθεί ότι αιτήσεις, που έγιναν μετά την 29η Φεβρουαρίου του 2012, δεν έχουν ισχύ για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
Πού ψηφίζουν ειδικές κατηγορίες
Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.
Επίσης, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που ασκούν τα καθήκοντά τους σε αμιγές εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς της βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που ασκούν τα καθήκοντά τους σε μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς όποιας βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού προτιμούν.
Οι ναυτικοί
Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αναγνώρισή τους, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, γίνεται με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) ή να καλέσουν στα τηλέφωνα: 213 136 1500 και 213 136 4500, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: