Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΣΟΚ: Άκρως επικίνδυνη η coca cola zero!!!




Coca cola Zero!

Προκαλεί καρκίνο και ατροφία των όρχεων!!!










Όπως βλέπουμε στα συστατικά πάνω στην ετικέτα από την Ελληνική Zero, μία από τις γλυκαντικές ουσίες είναι το κυκλαμικό οξύ. Σε άλλα αναψυκτικά, η υποκατάστατα ζάχαρης, μπορεί να περιγράφεται σαν κυκλαμικό νάτριο.



Όπως όμως βλέπουμε εδώ, από την ετικέτα μιας ZERO στην Αμερική, το κυκλαμικό ΔΕΝ χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό. Το αναψυκτικό περιέχει μόνο ασπαρτάμη.

Ο λόγος είναι πολύ απλός: Το κυκλαμικό έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον FDA (τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) και μάλιστα από το 1969. Παρά την πίεση που άσκησε η εταιρία Abbot ώστε να αρθεί η απαγόρευση, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας.


Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται, τόσο για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα (ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά)



πηγή: http://to-kounavi.blogspot.com/


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Παλαιότερα άρθρα:Ημερομηνία Δημοσίευσης: 13/05/2010 .

Coca cola zero & Ορχεις !! (κυκλαμικό οξύ - Ε952 , όλες οι απόψεις) 

Αυθεντική γεύση- Μηδέν ζάχαρη - Καρκίνος σε τιμή ευκαιρίας. ; Η εν λόγω ουσία έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1969. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται, τόσο για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα.

Εισαγωγή 

Όπως βλέπουμε στα συστατικά πάνω στην ετικέτα στην Ελληνική Zero, μία από τις γλυκαντικές ουσίες είναι το κυκλαμικό οξύ. Σε άλλα αναψυκτικά, η υποκατάστατα ζάχαρης, μπορεί να περιγράφεται σαν κυκλαμικό νάτριο. Όπως όμως βλέπουμε στις εικόνες , από την ετικέτα μιας ZERO που αγοράστηκε από την Αμερική, το κυκλαμικό οξύ ΔΕΝ χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό.


Το αναψυκτικό περιέχει μόνο ασπαρτάμη. Ο λόγος είναι πολύ απλός:
"Το κυκλαμικό έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον FDA (τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) και μάλιστα από το 1969. "
Παρά την πίεση που άσκησε η εταιρία Abbot ώστε να αρθεί η απαγόρευση, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται, τόσο για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα (ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά) .


 Αυθεντική γεύση- Μηδέν ζάχαρη - Καρκίνος σε τιμή ευκαιρίας... ;;;
 Η επιλογή είναι δική σας.
 

Η επερώτηση στην Βουλή

0/12/2008
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Θέμα: Επικίνδυνη γλυκαντική ουσία με πιθανή καρκινογόνο δράση περιέχεται στην "COCA COLA zero" που κυκλοφορεί στην Ελλάδα
Προς: τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Φώλια Χρήστο και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αβραμόπουλο Δημήτρη
Πολλά αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, κυκλοφορούν στη χώρα μας ως απαλλαγμένα από ζάχαρη με αντικατάστασή της από γλυκαντικά στοιχεία.
Στην "COCA COLA zero" που κυκλοφορεί στη χώρα μας η ετικέτα αναφέρει:
Αναψυκτικό με λίγες θερμίδες. Με γλυκαντικά. Χωρίς ζάχαρη.
Συστατικά: Νερό, Διοξείδιο Άνθρακα,
Χρωστική: Καραμελόχρωμα,
Γλυκαντικές ουσίες: Κυκλαμικό Οξύ, Ακετοσουλφαμικό Κάλιο και Ασπαρτάμη,
Μέσο Οξίνισης: Φωσφορικό Οξύ,
Αρωματικές Ουσίες,
Συντηρητικά: Βενζοϊκό νάτριο,
Ρυθμιστής οξύτητας: Κιτρικό Νάτριο, Καφεϊνη.
Μέσα στις γλυκαντικές ουσίες αναφέρεται και το Κυκλαμικό Οξύ, το οποίο έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και μάλιστα πριν από 40 χρόνια, το 1969.
Και ενώ ασκήθηκε μεγάλη πίεση από την εταιρεία Αbbot για άρση της απαγόρευσης ο FDA δεν ενέδωσε.
Ο λόγος απαγόρευσης από τον FDA των ΗΠΑ, είναι πολύ σοβαρός αφού αναφέρει ότι έρευνες σε ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά, έδειξαν πιθανή καρκινογόνο δράση του Κυκλαμικού και ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΈΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ.
Το γλυκαντικό αυτό κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Είναι γνωστό ότι οι καταναλωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα συστατικά τα οποία περιέχονται στα τρόφιμα και ειδικά όταν αυτά είναι γραμμένα με επιστημονικούς όρους, ενώ είναι υποχρέωση της πολιτείας να κάνει τις ανάλογες έρευνες και να προστατεύει τους πολίτες της.
Επειδή τα αναψυκτικά είναι ευρείας κατανάλωσης και μάλιστα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.
Επειδή οι λόγοι απαγόρευσης είναι πολύ σοβαροί
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για το Κυκλαμικό από τους αρμόδιους φορείς;
-αν ναι, πότε και πως δικαιολογείται η μη απαγόρευση μιας τόσο βλαπτικής ουσίας, ενώ σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια;
-αν όχι, τι άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να προστατευθεί το συντομότερο δυνατό το καταναλωτικό κοινό;
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι νέες έρευνες δείχνουν ότι το κυκλαμικό οξύ ευθύνεται για μη αναστρέψιμη ατροφία των όρχεων, πώς δικαιολογεί η Επιτροπή την μη απαγόρευση του κυκλαμικού οξέος, που σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια;

Απάντηση από την The Coca-Cola Company (14.1.2009)

Με αφορμή την επερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή σχετικά με την πιθανή καρκινογόνο δράση του κυκλαμικού οξέος, το οποίο αποτελεί ένα από τα συστατικά του προϊόντος μας Coca-Cola Zero, θα θέλαμε ως υπεύθυνη εταιρία που θέτει στο επίκεντρο την ασφάλεια του καταναλωτή, αλλά και την εναρμόνιση με τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, να σας ενημερώσουμε ως προς τα εξής:
Η The Coca-Cola Company εφαρμόζοντας πάντα τα υψηλότερα κριτήρια ασφάλειας και ποιότητας, χρησιμοποιεί μόνο συστατικά τα οποία έχουν εγκριθεί ως ασφαλή από τις αρμόδιες αρχές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα, το κυκλαμικό οξύ έχει εγκριθεί ως ασφαλές προς κατανάλωση. Η χρήση του κυκλαμικού οξέος σε τρόφιμα και ποτά επιτρέπεται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Επομένως, οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προϊόντα μας και να αισθάνονται βέβαιοι ως προς την ασφάλειά τους.
Γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας (π.χ. ασπαρτάμη, κυκλαμικό οξύ, ακετοσουλφαμικό κάλιο, σακχαρίνη, σουκραλόζη) χρησιμοποιούνται με ασφάλεια σε προϊόντα τροφίμων και ποτών παγκοσμίως. Στα αναψυκτικά συχνά επιλέγονται διαφορετικοί συνδυασμοί γλυκαντικών ουσιών και επομένως γλυκύτητας, προκειμένου οι εταιρίες να ανταποκριθούν στη γευστική προτίμηση των καταναλωτών σε κάθε χώρα. Εκτός από την Ελλάδα, πολλές χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τον Καναδά και την Αυστραλία χρησιμοποιούν κυκλαμικό οξύ στην Coce Zero.
Το κυκλαμικό οξύ είναι μια γλυκαντική ουσία που ανακαλύφθηκε το 1937, δεν παρέχει θερμίδες και η ασφάλειά της έχει επικυρωθεί από εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες. Χρησιμοποιείται ευρέως, σε συνδυασμό με άλλες γλυκαντικές ουσίες, για να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε μια γκάμα τροφίμων και ποτών. Το κυκλαμικό οξύ, όταν συνδυάζεται με άλλες γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας, συντελεί στην ενίσχυση της γλυκύτητας ενός προϊόντος.
Το κυκλαμικό οξύ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε τρόφιμα και ποτά στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Στην Αμερική το χρησιμοποιούσαν μέχρι το 1969, όταν ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food & Drug Administration / FDA) απέσυρε την έγκρισή του με βάση τα αποτελέσματα μιας αμφιλεγόμενης μελέτης, στην οποία χορηγήθηκε εξαιρετικά υψηλή δόση κυκλαμικού οξέος σε πειράματα σε ποντίκια.
Έκτοτε, η επιστήμη έχει εξελιχθεί και έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 75 επιστημονικές μελέτες σχετικά με το κυκλαμικό οξύ που απέδειξαν ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση, ενώ σειρά επιστημονικών οργανώσεων έχει επιβεβαιώσει την ασφάλειά του.
· Το 1984, μετά από ανάλυση όλων των επιστημονικών δεδομένων, η Επιτροπή Αξιολόγησης για τον Καρκίνο (Cancer Assessment Committee) του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κυκλαμικό οξύ δεν είναι καρκινογόνο: «Τα συνολικά αποτελέσματα σειράς πειραμάτων….καταδεικνύουν ότι το κυκλαμικό οξύ δεν είναι καρκινογόνο» 1.
· Το 1985 το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε από μια ανεξάντλητη αξιολόγηση, ο οποία παρουσιάστηκε στην έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. (U.S. National Academy of Sciences): «….το σύνολο των αποδείξεων από έρευνες που έγιναν σε ζώα δεν υποδεικνύει ότι το κυκλαμικό οξύ ή η κυκλοεξυλαμίνη, ο βασικός μεταβολίτης του, είναι καρκινογόνα».2
· Το 1994 το Εθνικό Κέντρο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α. (U.S. National Cancer Institute) επιβεβαίωσε την ασφάλεια του κυκλαμικού σε συνέχεια 24ετούς έρευνας, η οποία δεν έδειξε καμία αρνητική επίδραση από την κατανάλωσή του3.
Ως αποτέλεσμα αυτών των επιστημονικών ερευνών, η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων τροφίμων και ποτών έχει εγκριθεί από πολλές άλλες έγκριτες Διεθνείς Αρχές, όπως:
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
  • Η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή Για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA), η οποία έχει συσταθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  • Η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμερα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority / EFSA).
  • Ο Παγκόσμιος Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (CODEX ALIMENTARIUS).
  • Η Βρετανική Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών και των Τροφίμων (Committee On Toxicity of Chemicals and Food).
Την παρούσα περίοδο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων εξετάζει την επανέγκριση του κυκλαμικού οξέος μετά από σχετική αίτηση της παραγωγού εταιρείας, αλλά οι εταιρείες που το χρησιμοποιούν δεν έχουν εμπλακεί ενεργά για την επαναφορά του στην Αμερικάνικη αγορά, καθώς, στο ενδιάμεσο διάστημα από την απαγόρευσή του, κυκλοφόρησαν νέες γλυκαντικές ύλες οι οποίες επικράτησαν στις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών.
Κλείνοντας, σας διαβεβαιώνουμε, ως εταιρεία με μακρόχρονη ιστορία και με ευρύτατη γκάμα προϊόντων ανά τον κόσμο, πως η ασφάλεια και η ύψιστη ποιότητα αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και ηθικής.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε γραπτά ή με οιονδήποτε τρόπο κρίνετε σκόπιμο τυχόν απορίες ή επιπλέον διευκρινίσεις επιθυμείτε σχετικά με το συγκεκριμένο συστατικό, αλλά και γενικότερα τις προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας που ακολουθούμε ως εταιρεία παγκοσμίως και στην Ελλάδα.
(1)Cancer Assessment Committee (CAC), Center for Food Safety and Applied Nutrition. Food and Drug Administration, Scientific review of the long-term carcinogen bioassays performed on the artificial sweetener, cyclamate, 1984.
(2)National Academy of Sciences, National Research Council, Committee on the Evaluation of Cyclamate for Carcinogenicity Report. Evaluation of Cyclamate for Carcinogenicity, Wshington, D.C., National Academy Press, 1985.
(3)Thorgeirsson UP, Dalgard DW, Reeves J. and Adamson RH. (1994). Tumor incidence in a chemical carcinogenesis study of nonhuman primates. Regul. Toxicol. Pharmacol, 1994: 19(2): 130-151.

 

 Ευρωβουλή : ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL) προς την Επιτροπή - 18 Φεβρουαρίου 2009

Θέμα: Επιπτώσεις της γλυκαντικής ουσίας κυκλαμικό οξύ στην υγεία των καταναλωτών


Το κυκλαμικό οξύ (Ε952) χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία που υποκαθιστά τη ζάχαρη στα αναψυκτικά χαμηλής θερμιδικής αξίας (Coca Cola Zero). Η εν λόγω ουσία έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1969, καθώς ενοχοποιείται για καρκινογόνο δράση. Εταιρεία που δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παράγει στην ΕΕ αναψυκτικά που περιέχουν κυκλαμικό οξύ, ενώ για τα ίδια αναψυκτικά στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι νέες έρευνες δείχνουν ότι το κυκλαμικό οξύ ευθύνεται για μη αναστρέψιμη ατροφία των όρχεων, πώς δικαιολογεί η Επιτροπή την μη απαγόρευση του κυκλαμικού οξέος, που σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια; Ύστερα από τα αποτελέσματα των νέων ερευνών, θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση του κυκλαμικού οξέος; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή ώστε να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών;

Απάντηση της κ. Βασιλείου εξ ονόματος της Επιτροπής - 25 Μαρτίου 2009

Η χρήση γλυκαντικών ουσιών στην Κοινότητα ρυθμίζεται αυστηρά στο πλαίσιο της οδηγίας 94/35/EK . Τα πρόσθετα τροφίμων επιτρέπονται μόνον εφόσον έχουν αξιολογηθεί για την ασφάλειά τους από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) ή από την προκάτοχό της Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (ΕΕΤ).
Η ΕΕΤ επανεξέτασε την τοξικότητα του κυκλαμικού οξέος και των αλάτων του με το νάτριο και το ασβέστιο (E952∙ «κυκλαμικό άλας») το 1985 και καθιέρωσε μια προσωρινή ΕΗΔ (Επιτρεπόμενη Ημερήσια Δόση) 0-11 mg/kg βάρους του σώματος . Η ΕΗΔ βασίστηκε σε ένα επίπεδο στο οποίο δεν παρατηρούνται δυσμενείς επιδράσεις (NOAEL), δηλαδή στο επίπεδο των 100 mg της εν λόγω ουσίας ανά kg βάρους του σώματος στον αρουραίο όσον αφορά την τοξικότητα για τους όρχεις την οποία παρουσιάζει η κυκλοεξυλαμίνη (CHA), μεταβολίτης των κυκλαμικών αλάτων. Εφαρμόστηκε ένας παράγοντας μετατροπής για να υπολογισθεί το ποσό κυκλοεξυλαμίνης (CHA) που είναι πιθανό να προκύψει από ένα κυκλαμικό άλας. Η ΕΗΔ ήταν προσωρινή λόγω των αβεβαιοτήτων όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης στον άνθρωπο της ζημίας στους όρχεις που διαπιστώθηκε στους αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε κυκλοεξυλαμίνη.
Η Επιτροπή επανεξέτασε την τοξικότητα των κυκλαμικών αλάτων εκ νέου το 1988, το 1991 και το 1995 και διατήρησε την προσωρινή ΕΗΔ 0-11 mg/kg βάρους του σώματος. Σε διεθνές επίπεδο η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/ΠOY για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA) είχε καθιερώσει το 1982 μια ΕΗΔ 0-11 mg/kg βάρους του σώματος για τα κυκλαμικά άλατα.
Το Μάρτιο του 2000 η ΕΕΤ αναθεώρησε τη γνώμη της. Αν και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αποκάλυψαν καμία ένδειξη επιβλαβών επιδράσεων των κυκλαμικών αλάτων στον άνθρωπο, επιστημονικά στοιχεία έδειξαν ότι η τιμή μετατροπής των κυκλαμικών αλάτων στο σώμα είναι υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν και, επομένως, η ΕΕΤ αποφάσισε να μειώσει την ΕΗΔ γι’ αυτή την ουσία από 11 σε 7 mg/kg βάρους του σώματος.
Ως αποτέλεσμα της μειωμένης ΕΗΔ οι προϋποθέσεις χρήσης των κυκλαμικών αλάτων αναθεωρήθηκαν με την οδηγία 2003/115/EK του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα κυκλαμικών αλάτων στα μη αλκοολούχα ποτά και στα ποτά που περιέχουν χυμούς φρούτων μειώθηκαν από 400 mg/l σε 250 mg/l.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων στην ΕΕ ευρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και αξιολογούνται όποτε είναι απαραίτητο λαμβάνοντας υπόψη τις νέες επιστημονικές πληροφορίες. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) γνωμοδοτήσει, σε οποιαδήποτε φάση, ότι το εν λόγω πρόσθετο δεν είναι ασφαλές για τους καταναλωτές, η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.


πηγή: http://www.asxetos.gr/articles/ygeia/coca-cola-zero-kai-orxeis-kyklamiko-oxy-oles-oi-apopseis.html#ixzz1


Σύμφωνα με την Wikipedia η Coca Cola Zero περιέχει:

- Ανθρακούχο νερό, δηλαδή νερό που περιέχει διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Τα ανθρακούχα μεταλλικά νερά διαλύουν το σμάλτο των δοντιών πιο έντονα από ότι τα «συνηθισμένα» πόσιμα νερά όμως σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά (100 φορές λιγότερο). Η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τα ανθρακούχα μεταλλικά νερά μειώνει την ικανότητα διάβρωσης τους αλλά επειδή γενικώς τα επίπεδα είναι χαμηλά ούτως ή άλλως δεν θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης του σμάλτου των δοντιών. Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών έχει συνδεθεί, από μελέτες, με αύξηση του κινδύνου σπασίματος των κοκάλων όμως η συνολική επίδραση των συστατικών τους στην οικονομία ασβεστίου είναι αμελητέα. Έτσι οι επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών στον σκελετό οφείλεται κυρίως στην μείωση πρόσληψης γάλακτος ή αντικατάστασής του με αυτά.

- Καραμελόχρωμα ή συνηθέστερα καραμελόχρωμα Ε150d (Class IV) το οποίο ουσιαστικά είναι καραμέλα δηλαδή ζάχαρη (ή οποιοσδήποτε άλλος υδατάνθρακας αλλά συνήθως χρησιμοποιούνται δεξτρόζες – δηλαδή υδρολυμένο άμυλό – ή σιρόπι αμύλου από καλαμπόκι που περιέχει κυρίως γλυκόζη) που έχει θερμανθεί ελεγχόμενα παρουσία οξέων ή αλκάλεων και άλλων ουσιών όπως θειωδών αλάτων ή και αμμωνιακών αλάτων. Χρησιμοποιείται ως χρωστική στα τρόφιμα και το χρώμα που δίνει είναι σκούρο καφέ ή μαύρο. Επίσης λόγω της κολλοειδούς φύσης του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαλακτοματοποιητής* σε αναψυκτικά.

* Οι γαλακτοματοποιητές είναι ουσίες που σταθεροποιούν γαλακτώματα, δηλαδή μίγματα δύο ή παραπάνω μη αναμίξιμων υγρών όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο και το νερό. Ένα τέτοιο τρόφιμο είναι η μαγιονέζα που είναι γαλάκτωμα ελαίου σε νερό και το οποίο σταθεροποιείται με λεκιθίνη του κρόκου του αυγού.

Η IPCS (International Programme on Chemical Safety) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καραμέλα που παρασκευάζεται βιομηχανικά/εμπορικά έχει τις ίδιες τοξικολογικές ιδιότητες με την καραμέλα που παράγεται θερμαίνοντας απλή σουκρόζη (ζάχαρη) εκτός από αυτές στις οποίες χρησιμοποιείται και αμμώνιο (Class III και Class IV). Παρόλες τις φήμες που κατακλύζουν τον κόσμο και θέλουν την καραμέλα να είναι τοξική ή καρκινογόνος ουσία, η IPCS σε μελέτες που έκανε πάνω σε καρκινογενέσεις και μεταλλάξεις δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Η IPCS έθεσε ως την αποδεκτή ημερήσια δόση του Class I και II καραμελοχρώματος τον ορισμό «μη περιορισμένη» («not limited») ενώ των Class III και Class IV από 0-200 mg/kg σωματικού βάρους. Η Food and Drug Administration των Η.Π.Α. αναγνωρίζει γενικώς το καραμελόχρωμα ασφαλές.

- Ακεσουλφαμικό κάλιο το οποίο είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία χωρίς θερμιδική αξία και είναι γνωστό ως Ακεσουλφαμικό K, Ace K, Sunett ή Sweet One. Στην ευρωπαϊκή ένωση είναι γνωστό και ως Ε950. Είναι 180-200 φορές γλυκύτερη από την επιτραπέζια ζάχαρη, περίπου τόσο γλυκιά όσο η ασπαρτάμη και κατά το μισό περίπου γλυκιά από την σακχαρίνη. Αφήνει μια ελαφριά πικρή γεύση, όπως η σακχαρίνη, ιδιαίτερα σε υψηλές συγκεντρώσεις. Συνήθως αναμιγνύεται με άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη έτσι ώστε η κάθε γλυκαντική ουσία να επικαλύπτει την επίγευση που αφήνει η άλλη και για να έχουν ένα συνεργιστικό αποτέλεσμα έτσι ώστε το τελικό μίγμα να είναι γλυκύτερο από τις ουσίες (αν αυτές καταναλώνονταν ξεχωριστά).

Όλες οι γλυκαντικές ουσίες που είναι γλυκύτερες από τη ζάχαρη όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η stevia, το ακεσουλφαμικό κάλιο κλπ μελετώνται ακόμα γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα από τις έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα για το πόσο ασφαλείς είναι. Οι επικριτές της χρησιμοποίησης του acesulfame καλίου ως γλυκαντική ουσία πιστεύουν ότι δεν έχει μελετηθεί αρκετά και πιθανόν να είναι καρκινογόνος.

- Ασπαρτάμη που είναι επίσης μια τεχνητή γλυκαντική ουσία γνωστή στην ευρωπαϊκή ένωση ως Ε951. Είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη και έχει χαμηλότερη ενεργειακή αξία από αυτήν. Παρόλο που η ασπαρτάμη έχει μια θερμιδική αξία 4 kcal / g, η ποσότητα της ασπαρτάμης που χρειάζεται για να δώσει μια γλυκιά γεύση είναι τόσο μικρή που η θερμιδική συμβολή της είναι αμελητέα. Αυτός ο λόγος την κάνει τόσο δημοφιλή για αυτούς που θέλουν να αποφύγουν τις θερμίδες της κοινής ζάχαρης. Η γεύση της ασπαρτάμης δεν είναι ίδια με αυτή της ζάχαρης. Αργεί να «εμφανιστεί» στην γλώσσα και διαρκεί περισσότερο. Σε πολλούς καταναλωτές δεν αρέσει αυτό.

Κατά την κατάποση η ασπαρτάμη διασπάται σε διάφορες επιμέρους χημικές ουσίες όπως το ασπαρτικό οξύ, η φαινυλαλανίνη και η μεθανόλη ενώ περαιτέρω διάσπαση δίνει προϊόντα όπως η φορμαλδεϊδη και το φορμικό οξύ. Υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ της αμερικανικής FDA και της ευρωπαϊκής FSA για τον ρυθμό με τον οποίο γίνονται αυτές οι διασπάσεις και για τις επιπτώσεις που έχουν στους καταναλωτές προϊόντων που περιέχουν ασπαρτάμη. Μερικές μελέτες προτείνουν περαιτέρω έρευνα για την συσχέτιση της ασπαρτάμης με πονοκεφάλους, όγκους στον εγκέφαλο, εγκεφαλικά τραύματα και λέμφωμα. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με πιθανά συμφέροντα στην διαδικασία έγκρισης, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση ακτιβιστών που πιστεύουν ότι η ασπαρτάμη κρύβει πολλούς κινδύνους.

Το απαραίτητο αμινοξύ* φαινυλαλανίνη είναι θανατηφόρο για αυτούς που έχουν γεννηθεί με φαινυλκαιτονουρία, μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που εμποδίζει το απαραίτητο αμινοξύ φαινυλαλανίνη να μετατραπεί κανονικά στο αμινοξύ τυροσίνη και τελικώς να μεταβολιστεί. Έτσι επειδή όσοι έχουν αυτή την ασθένεια πρέπει να θεωρούν την ασπαρτάμη ως πρόσθετη πηγή φαινυλαλανίνης, τα τρόφιμα που πωλούνται στις Η.Π.Α. και περιέχουν ασπαρτάμη θα πρέπει να αναφέρουν πάνω στη συσκευασία «περιέχει φαινυλαλανίνη».

* Απαραίτητα αμινοξέα είναι αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει μέσω τροφής.

- Καφεΐνη

- Φωσφορικό οξύ που είναι επίσης γνωστό και ως ορθοφωσφορικό οξύ, φωσφορικό (V) οξύ ή Ε338 και το οποίο είναι ένα ανόργανο οξύ (H3PO4). Τα μόρια του ορθοφωσφορικού οξέος μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους έτσι ώστε να σχηματίσουν μια ποικιλία ενώσεων που είναι γενικώς γνωστές ως φωσφορικά οξέα. Ο όρος «φωσφορικό οξύ» μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μια χημική ένωση που αποτελείται από φωσφορικά οξέα, συνήθως κυρίως από φωσφορικό οξύ.

Χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ποτά (αναψυκτικά) για να αυξήσει την οξύτητά τους (να χαμηλώσει το pH) χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν έντονες διαμάχες για το αν είναι επιβλαβές ή όχι. Παρέχει στο προϊόν μια μεταλλική / αψιά γεύση και επειδή παράγεται μαζικά στη χημική βιομηχανία μπορεί να βρεθεί σε πολύ χαμηλές τιμές και πολύ μεγάλες ποσότητες.

Πιστεύεται ότι το φωσφορικό οξύ είναι υπεύθυνο για την μείωση της πυκνότητας των οστών. Για παράδειγμα μια μελέτη στην οποία έγινε μέτρηση της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (dual-energy X-ray absorptiometry) παρέχει αρκετές λογικές αποδείξεις για να υποστηρίξει την θεωρία που θέλει την cola να προκαλεί μείωση της πυκνότητας των οστών. Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Μελετήθηκαν 1672 γυναίκες και 1148 άντρες από το 1996 έως το 2001. Συλλέχτηκαν διαιτητικές πληροφορίες μέσω ερωτηματολογίων που περιείχαν συγκεκριμένες ερωτήσεις για τον αριθμό μερίδων cola και άλλων ανθρακούχων αναψυκτικών ενώ υπήρχε και διαφοροποίηση μεταξύ κανονικών, χωρίς καφεΐνη και διαιτητικών ποτών. Το αποτέλεσμα της έρευνας λοιπόν είναι σημαντικές στατιστικές αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν προϊόντα cola καθημερινώς έχουν χαμηλότερη πυκνότητα οστών.

Από την άλλη μεριά μια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Pepsi έδειξε ότι μια χαμηλή πρόσληψη φωσφόρου οδηγεί σε χαμηλότερη πυκνότητα οστών. Η έρευνα αυτή δεν ελέγχει την επίδραση του φωσφορικού οξέος, το οποίο δεσμεύει το μαγνήσιο και το ασβέστιο κατά την διάρκεια της χώνεψης σχηματίζοντας άλατα που δεν είναι απορροφήσιμα, αλλά μελετά γενικώς την πρόσληψη φωσφόρου. Μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 30 γυναίκες για μια εβδομάδα, έδειξε ότι το φωσφορικό οξύ σε προϊόντα cola δεν έχει κάποια αντίστοιχη επίπτωση. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα αυτή δηλώνουν ότι η παρουσίαση προβλημάτων στον σκελετό εξαιτίας της κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών οφείλεται κυρίως στην αντικατάσταση του γάλακτος με αυτά.

Το φωσφορικό οξύ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί:
- για να αφαιρέσει την σκουριά από σκουριασμένο σίδηρο, μεταλλικά εργαλεία ή επιφάνειες.
- στην οδοντιατρική και ορθοδοντική ως ένα χαρακτικό διάλυμα για να καθαρίζει και να τραχύνει τις επιφάνειες των δοντιών.
- σαν καθαριστικό που χρησιμοποιείται από κατασκευαστικές εταιρίες για την απομάκρυνση ορυκτών που έχουν κατακαθίσει, τσιμεντένιων κηλίδων και λεκέδες σκληρού νερού.
- σε άλλες διάφορες χημικές διεργασίες.

- Βενζοϊκό κάλιο το οποίο είναι άλας του καλίου με το βενζοϊκό οξύ και είναι ένα συντηρητικό τροφίμων που παρεμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας, ζυμών και ορισμένων βακτηρίων. Δρα καλύτερα σε χαμηλό pH (<4.5) όπου και υπάρχει ως βενζοϊκό οξύ. Όξινα τρόφιμα και ποτά όπως φρουτοχυμοί (περιέχουν κιτρικό οξύ), ανθρακούχα ποτά (περιέχουν ανθρακικό οξύ), αναψυκτικά (περιέχουν φωσφορικό οξύ) και τουρσιά (περιέχουν ξύδι) συντηρούνται με βενζοϊκό κάλιο. Είναι νόμιμο στις περισσότερες χώρες (Καναδάς, Η.Π.Α. και Ευρωπαϊκή ένωση) και είναι γνωστό ως Ε212. Στην ευρωπαϊκή ένωση δεν συστήνεται η κατανάλωσή του από παιδιά.

Σε συνδυασμό με το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) το βενζοϊκό κάλιο και βενζοϊκό νάτριο μπορούν να σχηματίσουν βενζίνη που είναι γνωστό ότι είναι μια καρκινογόνος ουσία. Η θερμότητα, το φως και η διάρκεια ζωής επηρεάζουν τον ρυθμό με τον οποίο σχηματίζεται η βενζίνη. Η Food and Drug Administration (FDA) διεξάγει αυτό τον καιρό (από τον Μάρτιο του 2006) πειράματα όμως η Environmental Working Group καλεί την FDA να δημοσιεύσει όλα τα τεστ που έχει κάνει ως τώρα και να ασκήσει την δύναμη και εξουσία που έχει για να αναγκάσει τις εταιρίες να δημιουργήσουν νέες φόρμουλες για τα προϊόντα τους έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος σχηματισμού βενζίνης.

- Κιτρικό κάλιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υπάρξει έλεγχος του ουρικού οξέος και πέτρας κυστίνης στα νεφρά. Κατά την κατάποση απορροφάται ταχύτατα και εξέρχεται μέσω των ούρων ως ανθρακικό άλας. Έτσι είναι αποτελεσματικό στο να μειώνει τον πόνο και την συχνότητα εκκρίσεων όταν αυτές προκαλούνται από πολύ όξινα ούρα. Επίσης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να θεραπευτεί / χειριστεί καλύτερα η καρδιακή αρρυθμία και έχει και άλλες ιατρικές χρήσεις. Στα αναψυκτικά χρησιμοποιείται ως διαλύτης. Η μέγιστη ποσότητα κιτρικού καλίου που επιτρέπεται να χορηγηθεί από τον νόμο σε μια ταμπλέτα ή κάψουλα είναι μόνο 99 mg (περίπου το 3% της ημερήσιας επιτρεπόμενης δόσης) και αυτό λόγω της καυστικής επίδρασης που έχει στο στομάχι και άλλων πιθανών παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει.

- Βενζοϊκό νάτριο ή βενζοϊκή σόδα ή Ε211. Είναι ένα άλας του βενζοϊκού οξέος με το νάτριο και υπάρχει σε αυτή τη μορφή όταν είναι διαλυμένο στο νερό. Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στα τρόφιμα επειδή σκοτώνει αποτελεσματικά τις περισσότερες ζύμες, βακτήρια και μύκητες. Είναι αποτελεσματικό μόνο σε όξινες συνθήκες (pH < 3.6) και για αυτό χρησιμοποιείται κυρίως σε τρόφιμα όπως dressing για σαλάτες (περιέχουν ξύδι), ανθρακούχα ποτά (περιέχουν ανθρακικό οξύ), μαρμελάδες (περιέχουν κιτρικό οξύ), φρουτοχυμούς (περιέχουν κιτρικό οξύ) και κινέζικες σάλτσες (όπως σόγιας, μουστάρδας και πάπιας). Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε οδοντικά αλκοολούχα διαλύματα και στιλβοτικά ασημιού. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία αναψυκτικών (Sprite, Fanta, Sunkist, Dr Pepper, Coke Zero). Βρίσκεται με την ονομασία βενζοϊκό νάτριο ή Ε211. Η γεύση που δίνει δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από το 25% περίπου του πληθυσμού αλλά για όσους μπορούν να το γευτούν τείνουν να το αισθάνονται ως γλυκό, αλμυρό και μερικές φορές αλμυρό.

Χρησιμοποιείται επίσης στα πυροτεχνήματα ως κάυσιμο και συμβάλει στον σφυριχτό ήχο που δίνει όταν συμπιέζεται σε έναν σωλήνα και φλέγεται.

H FDA επιτρέπει στις Η.Π.Α. την χρησιμοποίηση του βενζοϊκού νατρίου ως συντηρητικού στα τρόφιμα σε συγκέντρωση 1% κατά βάρος. H Programme on Chemical Safety δεν βρήκε καμία δυσμενή επίπτωση στους ανθρώπους σε δόσεις των 647-825 mg/kg σωματικού βάρους ανά μέρα.

Σε συνδυασμό με το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) το βενζοϊκό κάλιο και βενζοϊκό νάτριο μπορούν να σχηματίσουν βενζίνη που είναι γνωστό ότι είναι μια καρκινογόνος ουσία. Η θερμότητα, το φως και η διάρκεια ζωής επηρεάζουν τον ρυθμό με τον οποίο σχηματίζεται η βενζίνη. Η Food and Drug Administration (FDA) διεξάγει αυτό τον καιρό (από τον Μάρτιο του 2006) πειράματα για να επιβεβαιώσει αν υπάρχει όντως πρόβλημα.

- Κιτρικό νάτριο το οποίο είναι το άλας του κιτρικού οξέος με το νάτριο. Έχει μια αλμυρή, ελαφρώς ξινή γεύση. Χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως ενισχυτικό γεύσης ή ως συντηρητικό. Προστίθεται σαν ενισχυτικό γεύσης σε διάφορες ποικιλίες club soda. Συναντάται πολύ συχνά σε αναψυκτικά που περιέχουν λεμόνι ή lime και είναι αυτό κυρίως που τους δίνει την ξινή τους γεύση.

Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό αίματος από τράπεζες αίματος και ως ρυθμιστικός παράγοντας του pH σε διαλύματα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: