Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Μια διαπραγμάτευση που μοιάζει με θρίλερ

"'Οχι" απάντησαν στις απαιτήσεις της τρόικας οι πολιτικοί αρχηγοί, οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης τουλάχιστον σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, κατά την σημερινή  σύσκεψή τους με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα συνεχιστεί αύριο, σε μια
διαπραγμάτευση που μοιάζει με θρίλερ, καθώς από  πλευράς ΝΔ και ΛΑΟΣ διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στα όσα ζητά η τρόικα, χωρίς η τελευταία να δείχνει διάθεση μέχρι στιγμής να υποχωρήσει,  έστω σε κάποια από τα αιτήματά της.        

Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο  και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ  περιέγραψαν με τις δηλώσεις τους τον δραματικό χαρακτήρα της σύσκεψης.  Ο κ.  Καρατζαφέρης ήταν ο πρώτος που έκανε δήλωση,  εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, και στην οποία ανέφερε:  "Δεν θα συμβάλλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση, που εν συνεχεία θα κατακάψει όλη την Ευρώπη". Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έθεσε και θέμα ανασχηματισμού μόλις "κλειδώσει" το ζήτημα του PSI.     

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, φθάνοντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λ. Συγγρού τόνισε - με αιχμηρό τρόπο για Λ. Παπαδήμο και Γ. Παπανδρέου -  στις δηλώσεις του:  "Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω για να το αποτρέψω  με κάθε τρόπο" .  

          
Aγκάθι  στη σημερινή  μαραθώνια συνεδρίαση αποτέλεσε το ζήτημα της μείωσης του εργασιακού κόστους,  καθώς η τρόικα παραμένει αδιάλλακτη και επιμένει να ζητά την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων της, όπως η κατάργηση του 13ου-14ου μισθού, η κατάργηση πολλών δημόσιων οργανισμών και οι δεκάδες χιλιάδες απευθείας απολύσεις στο Δημόσιο κλπ. 

Δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής δηλώσεις για τη στάση που κράτησε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αποχώρησε τελευταίος από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε λίγη ώρα όμως θα συνεδριάσει εκτάκτως το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ (με τη συμμετοχή των υπουργών του στην κυβέρνηση) προκειμένου να αποσαφηνισθεί η στάση του ΠΑΣΟΚ μπροστά στις εξελίξεις. Σύσκεψη έχει αυτή την ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ με στενούς συνεργάτες του, όπως και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε λίγο με στελέχη του δικού του κόμματος.   

Μέγαρο Μαξίμου: τι συμφωνήθηκε με τους αρχηγούς

Σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα,  αναφέρει για τα αποτελέσματα της συνάντησης:

«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».

Σε αναμμένα κάρβουνα !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: