Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση "έδωσε" το καλώδιο σε ΤΕΡΝΑ-Κοπελούζο!

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση "έδωσε" το ενεργειακό κομμάτι της Κρήτης στην ΤΕΡΝΑ και στον όμιλο Κοπελούζου!


Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα μεγάλα σχέδια για το υποβρύχιο καλώδιο, τα 2000 Μεγαβάτ, αλλά και το σύνολο των φωτοβολταικών που θα αναπτυχθούν- πρόκειται για τερατώδεις επενδύσεις που ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ!

Έντονες αντιδράσεις
προκαλεί η κίνηση έκπληξη της υπηρεσιακής κυβέρνησης που προχώρησε στην έγκριση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων τα οποία αφορούν στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ για την Κρήτη παρά τις σφοδρές αντιδράσεις φορέων, αλλά και κομμάτων! 

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και με την...υπηρεσιακή κυβέρνηση έγιναν...νόμος του Κράτους και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα μεγάλα σχέδια για το υποβρύχιο καλώδιο, τα 2000 Μεγαβάτ, αλλά και το σύνολο των φωτοβολταικών που θα αναπτυχθούν- πρόκειται για τερατώδεις επενδύσεις που ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ!

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία Fast Track εγκρίνονται ενώ εκκρεμούν κοινωνικές και πολιτικές ‘ενστάσεις’ ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται και εταιρεία λαϊκής βάσης στην Κρήτη που δεν λαμβάνεται υπόψιν...
Τα αιτήματα των επενδυτών για την υπαγωγή στον Νόμο 3894/10 εγκρίνονται από τη διυπουργική επιτροπή, φέρουν την υπογραφή του προέδρου και υπηρεσιακού υπουργού κ.Γιάννη Στουρνάρα και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 1787, Τεύχος Δεύτερο, 6 Ιουνίου 2012!
Πρόκειται για μια μοναδική στα χρονικά απόφαση υπηρεσιακής κυβέρνησης εκτός και εάν έχουν συμφωνήσει τα κόμματα και δεν το έχουν πει...Με την απόφαση πάντως οριστικά το ενεργειακό κομμάτι της Κρήτης περνά στην ΤΕΡΝΑ και στον όμιλο Κοπελούζο, ενώ από τη...διαδικασία αυτή ωφελείται και η επένδυση του ηλιοθερμικού στη Σητεία!



Ποια εγκρίθηκαν



Πιο αναλυτικά τα σχέδια που αποφασίστηκαν και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ:


Το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Κρήτης» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, προϋπολογισμού 2,46 δισ., αφορά στην ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.077 MW στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλασσίου καλωδίου.

Όπως αναφέρουν κύρια οφέλη από την πραγματοποίηση της επένδυσης είναι:
1) H συνεισφορά στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στον περιορισμό της εξαγωγής συναλλάγματος, λόγω του δραστικού περιορισμού των εισαγωγών πετρελαίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στις υφιστάμενες μονάδες, καθώς και στην εξοικονόμηση 648 χιλ. τόνων μαζούτ ετησίως, συνολικής εκτιμώμενης αξίας € 272 εκατ., που εξασφαλίζει η αντίστοιχη ετήσια παραγωγή 2.597 GWh της επένδυσης.

2) H σημαντική συμβολή στην επίτευξη του εθνικού στόχου για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020.

3) H αναβάθμιση του περιβάλλοντος και η ενίσχυση της εθνικής υποδομής για την αειφόρο και βιώσιμη περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 4) H σημαντική συνεισφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης, με τη δημιουργία περίπου 1.500 θέσεων εργασίας, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών, με τη δημιουργία 130 μονίμων θέσεων εργασίας.

5) H δημιουργία εσόδων, που θα ξεπερνούν τα € 5 εκ. το χρόνο, για τους Δήμους στους οποίους θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

6) H διασφάλιση επάρκειας σε ηλεκτρισμό και υψηλής ποιότητας, αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης των καταναλωτών της Κρήτης σε χαμηλότερο κόστος, δεδομένης της έκπτωσης επί της τιμής του ρεύματος, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο ΑΠΕ, τουλάχιστον στις ορεινές περιοχές.

7) H βελτίωση, όπου απαιτείται, του οδικού δικτύου του νησιού για την πρόσβαση στα σημεία των Α/Γ, καθώς και η διάνοιξη νέων οδών προσπέλασης, η αξιοποίηση του τεράστιου φυσικού του πλούτου και η δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για την εξάπλωση της τοπικής οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Κοπελούζος

* Το έργο «Κρήτη Πράσινο Νησί» του επιχειρηματικού ομίλου Elica Group, συμφερόντων των Ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά, είναι ύψους 1,99 δισ. και αφορά στην ανάπτυξη 36 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και στη διασύνδεσή τους μέσω υποθαλασσίου καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν: Λόγω της λειτουργίας των αιολικών πάρκων, θα επιτευχθεί η αποφυγή εκπομπής 3 εκατ. τόνων CO2 σε ετήσια βάση, ενώ θα εξοικονομηθούν 253 χιλ. τόνοι πετρελαίου, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση συναλλάγματος λόγω μη εισαγωγής πετρελαίου της τάξης των €150 εκατ. ετησίως. Θα επιτευχθεί η αποφυγή καταβολής δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που θα ισχύσει από το 2013 της τάξης των €90 εκατ. ετησίως, με αντίστοιχη συμβολή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο περιορισμό της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, θα περιοριστεί η αύξηση της ανεργίας με τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας στη φάση της κατασκευής, και σημαντικό αριθμό μονίμων εργαζομένων στη φάση της 20ετούς – τουλάχιστον – λειτουργίας. Πέραν αυτών θα επιτευχθεί η μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης για την περίοδο 2017 – 2040 κατά το ποσό των €6,8 δισ. Όσον αφορά τα έσοδα προς το Ελληνικό δημόσιο, αναμένεται σημαντική συνεισφορά για τους Δήμους εγκατάστασης των Αιολικών Σταθμών, ενώ τα συνολικά φορολογικά έσοδα εκτιμώνται σε € 1.400 εκατ.



Το ηλιοθερμικό στη Σητεία



Επίσης εγκρίθηκε το σχέδιο:

ΥΠΕΡΙΩΝ • 1 – Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

Η εταιρία SOLAR POWER PLANT LASSITHI ΕΠΕ πρόκειται να κατασκευάσει έναν Ηλιοθερμικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το προτεινόμενο έργο αφορά την εγκατάσταση ενός πάρκου συνολικής ισχύος 70 ΜW. Το έργο θα εγκατασταθεί στη θέση «Φουρνιά», Δ.Ε. Ιτάνου του Δήμου Σητείας του Νομού Λασιθίου Κρήτης.

Η ενεργειακή παραγωγή θα κυμαίνεται περίπου στα 168.000 MWh ετησίως. Η ενέργεια αυτή αναλογεί με την κατανάλωση που μπορεί να προκύπτει από 50.000 νοικοκυριά. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα είναι 268 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

Ειδικότερα, τα οφέλη που θα προκύψουν είναι τα ακόλουθα:

• Οικονομικά συναλλαγματικά οφέλη από τη μη χρήση πετρελαίου
• Οικολογικά και περιβαλλοντικά οφέλη λόγω της ανανεώσιμης μορφής ενέργειας
• Ενίσχυση της ελληνικής τεχνογνωσίας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Ανεξαρτητοποίηση από εισαγόμενες συμβατικές πηγές ενέργειας
• Έσοδα στους ΟΤΑ της τάξης των €1.500.000 περίπου ετησίως
• Μείωση της ανεργίας με απασχόληση 650 εργαζομένων κατά την κατασκευαστική περίοδο και 70 εργαζομένων κατά την περίοδο της εμπορικής εκμετάλλευσής του
• Συνεισφορά στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια.


του Κ.Μπογδανίδη από cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: