Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Καουμπόηδες της γειτονιάς!!!

Όταν έχεις όπλο πιστεύεις ότι όλοι οπλοφορούν!


Μόνο αίσθηση ασφάλειας δεν εμπνέει η οπλοφορία.


 
Πριν από λίγες μέρες, στη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας αφροαμερικανός έφηβος, ο Trayvon Martin, έπεσε νεκρός από τον πυροβολισμό ενός άνδρα που ήταν επικεφαλής της περιπολίας της γειτονιάς. Τα αίτια του φονικού παραμένουν άγνωστα. 
Ο θύτης, ονόματι George Zimmerman, επιμένει πως ο νεαρός τον πλησίασε απειλητικά κρατώντας κάτι στα χέρια του. Αντίθετα, η οικογένεια του θύματος κατηγορεί τον Zimmerman ότι ενήργησε με ρατσιστικό μένος. Η μία αλήθεια: ο Trayvon Martin ήταν άοπλος.

Η δολοφονία άοπλων ανθρώπων λόγω παρεξήγησης των προθέσεών τους
δε συνιστά σπάνιο περιστατικό στις μέρες μας. Στον απόηχο του τραγικού συμβάντος στη Φλόριδα, μία νέα έρευνα που διενεργήθηκε από τα πανεπιστήμια Νοτρ Νταμ και Περντού στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύει πως άνθρωποι που είναι οπλισμένοι, εάν υποθέσουν ότι κάποιος άλλος φέρει κρυμμένο αντικείμενο, έχουν την τάση να πιστεύουν πως πρόκειται για όπλο.

Γιατί; Σύμφωνα με τον James Brockmole του Πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ, οι άνθρωποι τείνουν να ενεργούν παρά να παρατηρούν παθητικά τον κόσμο, ενώ η αντίληψή μας επηρεάζεται από μία πληθώρα εύπλαστων παραγόντων. Συνεπώς, κραδαίνοντας όπλο, επηρεάζουμε τον τρόπο με τον οποίο καταλαβαίνουμε ο,τιδήποτε συμβαίνει γύρω μας και μπορεί να συμπεράνουμε βεβιασμένα πως απειλούμαστε

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να συμπληρώσει παλαιότερες έρευνες που έχουν αποδείξει ότι ένοπλοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρερμηνεύσουν κρυμμένα αντικείμενα που φέρουν μαύροι παρά λευκοί.


Μαράκης Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: