Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μέγαρο κολαστήριο!

Κολαστήρια τα κρατητήρια και το Μεταγωγών
 

Συνθήκες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες και σε άλλες εποχές είναι αυτές που επικρατούν τόσο στο Τμήμα Μεταγωγών όσο και στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων, αρχής γενομένης από αυτά των Ιωαννίνων.

Το Τμήμα Μεταγωγών, που στεγάζεται στο...ναό της δικαιοσύνης, στο Δικαστικό Μέγαρο δηλαδή μόνο με κολαστήριο μπορεί να χαρακτηριστεί και σίγουρα η εικόνα του δεν τιμά κανέναν.

Οι κρατούμενοι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές,

υποχρεώνονται να παραμείνουν ακόμη και διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα στα κελιά που έχουν διαμορφωθεί και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε καμία από τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Στοιβαγμένοι οι κρατούμενοι στα κελιά αυτά, υποχρεωμένοι να παραμείνουν για μέρες χωρίς να μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες υγιεινής.

Κάτω από τις ίδιες άθλιες συνθήκες είναι υποχρεωμένοι να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί.

Και μπορεί από τους συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας, τα προηγούμενα χρόνια να αναδείχθηκε η ανάγκη μεταφοράς του Τμήματος Μεταγωγών, οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Αστυνομίας όμως επέλεξαν αντί αυτού να δαπανήσουν τεράστια ποσά για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στην Κόνιτσα αλλά και το Δελβινάκι, όπου η δύναμη συνεχώς μειώνεται.

Η κατάσταση όμως δεν είναι καλύτερη τόσο στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων όσο και των υπολοίπων τμημάτων του Νομού.

Κατσικά, Πυρσόγιαννη, Κόνιτσα, Δελβινάκι και Καστανή είναι τα τμήματα που διαθέτουν κρατητήρια. Πρόκειται για χώρους πρόχειρα διαμορφωμένους που προορίζονταν για ολιγόωρη παραμονή κρατουμένων ωσότου ολοκληρωθούν οι διοικητικές πράξεις για την απέλασή τους.

Σήμερα όμως στους ίδιους χώρους φιλοξενούνται κρατούμενοι από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν κι άλλες χώρες επί αρκετές ημέρες.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση των κρατητηρίων στο Κεφαλόβρυσο, που όταν ζητήθηκε από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων έλεγχος από τον Νομίατρο και παρέμβαση του Εισαγγελέα η απάντηση ήταν το άμεσο κλείσιμό του.

Κολαστήρια ψυχών χαρακτηρίζουν τους χώρους αυτούς οι ίδιοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι στέκονται καθημερινά μάρτυρες μιας κατάστασης που μετατρέπει τον άνθρωπο σε ζώο.

Βάσω Σκουλίκα
epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια: