Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Στο παζάρι του ληστή...

Πακέτο ιδιωτικοποιήσεων: Μαζικά στο σφυρί τα φιλέτα δημόσιας γης


Με επίσημο «αγγελτήριο» την εφαρμοζόμενη εγκληματική πολιτική για τη διαμόρφωση φτηνότερων, περισσότερο ευέλικτων εργατών, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου βάζει μπροστά το πρόγραμμα «προσέλκυσης επενδυτών», για την εκχώρηση στα μονοπώλια φρέσκου ζωτικού χώρου, νευραλγικών και συγκεντρωμένων κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής, βασικών υποδομών, φιλέτων δημόσιας περιουσίας.

Οι «προσφορές» συνεχίστηκαν χτες

με την προκήρυξη διαγωνισμού για το φιλέτο δημόσιας γης στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, για την «αξιοποίηση οικοπέδου» έκτασης 1,9 εκατ. τετραγωνικών μέτρων (1.900 στρέμματα) μαζί και τα 7 χιλιόμετρα του παρακείμενου αιγιαλού και παραλίας.

Ο «επενδυτής» παίρνει τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης για αρχική περίοδο 50 χρόνων, με το δικαίωμα της παράτασης. Οχημα της ιδιωτικοποίησης είναι το λεγόμενο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το νομικό τερατούργημα που θεσμοθέτησαν, ήδη από το αρχικό μνημόνιο, στο οποίο σταδιακά μεταβιβάζουν την προς εκποίηση κρατική περιουσία, δηλαδή τα πάντα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που υπόσχονται κέρδη στα σαπρόφυτα της πλουτοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, σε ρόλο αγοραίου κράχτη του προσφερόμενου πλούτου, επισκέφτηκε χτες τον επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Κ. Μητρόπουλο. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ηδη «τρέχουν» οι διεθνείς διαγωνισμοί και για τα παρακάτω φιλέτα δημόσιας γης:

Ελληνικό : Πρόκειται για την έκταση 5,25 εκατ. τ.μ. του παλιού αεροδρομίου. Επίσης την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά μαζί με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, μαρίνες κ.ά. σε ακτογραμμή έκτασης 3,5 χλμ.

Κασσιώπη Κέρκυρας: Αφορά «οικόπεδο» έκτασης 500 στρεμμάτων. Η παρεχόμενη από τη συγκυβέρνηση δυνατότητα «αξιοποίησης» μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 χρόνια.

Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης : Κτίριο επιφάνειας 153.800 τ.μ. που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ενιαία κτίρια στη χώρα.

Πακέτο ακινήτων : Για το επόμενο διάστημα ετοιμάζουν την «αξιοποίηση» – ένταξηχιλιάδων ακινήτων του δημοσίου σε ένα ενιαίο πακέτο, με τη μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου. Στο ίδιο πακέτο σχεδιάζουν να χωρέσουν και ακίνητα ασφαλιστικών ταμείων.

Πρόκειται για την επόμενη μορφή τζόγου σε συνέχεια της ληστείας των αποθεματικών που συντελέστηκε μέσα από το κούρεμα του κρατικού χρέους!

Μετά και την «εσωτερική υποτίμηση» ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι και το 2015 συρρικνώθηκε στα 19 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος Ιούνη 2012 σχεδιάζουν να ξεμπερδεύουν με ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Διεθνές Κέντρο Τύπου. Στο β’ εξάμηνο του 2012 βγάζουν στο σφυρί λιμάνια, αεροδρόμια και οδικούς άξονες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: