Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

"Εμφύλιος" στη Χαλκιδική για τον χρυσό!

Ήρθαν στα χέρια μεταλλωρύχοι με κατοίκους που αντιδρούν στην επένδυση χρυσού.

 

Ένας 46χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, τραυματισμένος στο κεφάλι και το σώμα. Πληροφορίες για άλλους 3 τραυματίες.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι λέει η εταιρία, θέλουμε να δουλέψουμε υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, τους σταμάτησαν από τη δουλειά τους για να έρθουν στο βουνό να μας δείρουν τονίζει από τη μεριά της η επιτροπή αγώνα

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι
στη θέση «Σκουριές» του όρους Κάκκαβος, όπου η εταιρία επρόκειτο να ξεκινήσει αρχαιολογικές εργασίες.

Ομάδα κατοίκων της περιοχής συγκεντρώθηκε στο σημείο για να μπλοκάρει την έναρξη των εργασιών.

Την ίδια ώρα όμως στο σημείο συγκεντρώθηκαν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν.

Μαρτυρίες στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

Αλληλοκαταγγελίες ανάμεσα στις 2 πλευρές για το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια.

Ήμασταν 40 άτομα και μας επιτέθηκαν 400 είπε στο ΡΘ η Νίνα Καρίνα από την επιτροπή Αγώνα κατοίκων Μ. Παναγιάς.

Οι κάτοικοι της περιοχής κατηγορούν ως ηθικό αυτουργό για τα επεισόδια την εταιρεία.

"Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα. Περπάτησαν 7-8 χιλιόμετρα και δεν τους σταμάτησε κανείς. Μας άφησαν στο έλεος του Θεού" σημείωσε η κ. Καρίνα.

"Μας έβριζαν ασύστολα ακόμα και άτομα του δήμου και συνδικαλιστικά τους όργανα...Δεν γνωρίζω αν είναι εμφύλιος, οι άνθρωποι αυτοί είναι υπεύθυνοι. Τους σταμάτησαν από τη δουλειά τους για να έρθουν στο βουνό να μας δείρουν" τονίζει χαρακτηριστικά.

Σκοπός τους ήταν να σταματήσουν την εργασίες. Τους ζητήσαμε ευγενικά να αποχωρήσουν αλλά αρνήθηκαν.

Τότε δημιουργήθηκαν αντεγκλήσεις, είπε στο ΡΘ ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

"Δεν μπορούν κάποιοι που ονομάζονται Οικολόγοι να σταματούν κάποιους να πάνε στη δουλειά τους. έχουμε έναν εργαζόμενο που μπορεί να χάσει και το μάτι του.

Η εταιρία πριν λίγες μέρες έκανε πρόσληψη 250 άτομα. Νέους εργαζομένους με αυτή την κρίση. Εμείς θέλουμε να δουλέψουμε δεν θέλουμε να κλέψουμε για να ζήσουμε και κάποιοι δεν μας αφήνουν" τονίζει από την πλευρά του ο κ. Ζαφειρούδης.

"Ήταν η τελευταία σταγόνα που υπερχείλισε το ποτήρι. Εδώ και 15 χρόνια οι εργαζόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν πίσω, σήμερα δεν κρατιόντουσαν με τίποτα, δεν μας ακούγανε πια.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα άσχημο κλίμα που το έχουν δημιουργήσει αυτοί οι Οικολόγοι, που αμφισβητούν το μεροκάματο των εργαζομένων της εταιρείας" είπε στο ΡΘ ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Κ. Γεωργαντζής.



Σχόλιο: Η εταιρεία που αναφέρεται είναι η eldorando gold που αγόρασε την περιοχή από τον Μπόμπολα με μεγάλο τίμημα άσχετα αν εκείνος είχε αγοράσει από το ελληνικό δημόσιο με 1 Ευρώ.Οι δήθεν κακοί οικολόγοι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί η εξόρυξη θα δημιουργήσει κρατήρες διαμέτρου δυο χιλιομέτρων και βάθος μισό χιλιόμετρο, τα απόβλητα από τον καθαρισμό με κυάνιο θα καταστρέψουν ότι θα έχει απομείνει. Η χώρα το μόνο όφελος που θα έχει, είναι τα μεροκάματα αυτών των 250 υπαλλήλων που προσέλαβαν εν μέσω κρίσης όπως λένε. 
Αυτές είναι επενδύσεις!  
Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι κάτοικοι της Κερατέας, και για να μην ξεχνάμε, ο επιχειρηματίας και εκεί ήταν ο Μπόμπολας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: