Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Άρχισε το τέλος της μονιμότητας!

Π. Τόμσεν: Αναχρονισμός η μονιμότητα στο Δημόσιο

Θέμα απολύσεων στο δημόσιο θέτει, με συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν.

«Aν υπάρχουν τμήματα του δημοσίου τομέα με υπεράριθμο προσωπικό ή τμήματα τα οποία παράγουν υπηρεσίες που δεν είναι πια αναγκαίες γιατί θα πρέπει να υποχρεώνεται ο φορολογούμενος να συνεχίσει να πληρώνει υπηρεσίες εργαζομένων που είναι περιττές;», διερωτάται ο κ.Τόμσεν.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα υπερασπίζεται τις περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα λέγοντας πως
«η μη προσαρμογή των μισθών είναι ο κύριος λόγος για την υψηλή ανεργία» ενώ τονίζει πως αν οι μεταρρυθμίσεις πετύχουν δεν θα υπάρχει λόγος για νέες παρεμβάσεις στους μισθούς.

Μάλιστα εμμέσως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις απολαβές των εργαζομένων, λέγοντας ότι αν πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει λόγος για νέες παρεμβάσεις στους μισθούς.

Ο κ. Τόμσεν επισημαίνει την ανάγκη αναζωογόνησης των μεταρρυθμίσεων και δηλώνει πως αν αυτό δεν συμβεί τότε το πρόγραμμα θα αποτύχει.

«Οσοι λένε ότι η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει πρόοδο πλανώνται οικτρά», τονίζει στη συνέντευξή του κάνοντας λόγο για ένα καλό ξεκίνημα, που όμως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν είχε την ανάλογη συνέχεια.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα σημαντικό βήμα εμπρός με τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας. «Χάρη σε αυτές τις συλλογικές προσπάθειες, η παγκόσμια κρίση έκανε ένα βήμα πίσω από το χείλος του κινδύνου και έχουμε λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι.

Όμως η αισιοδοξία δεν πρέπει να μας παρασύρει σε μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες οικονομικές και χρηματοοικονομικές αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: