Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Έκαναν το προπονητήριο ...τσιφλίκι τους!

Ο Μπιτσαξής στην «παράγκα» του Αγίου Κοσμά
 


Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το μεγαλύτερο προπονητικό κέντρο της χώρας, την ώρα που πρώην πρωταθλητές έχουν μετατρέψει τους ξενώνες σε... οικογενειακές εστίες, με την ανοχή του γ.γ. Αθλητισμού

Το παιχνίδι, η πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού, το έχει χάσει. Εν γνώσει της. Καταδεικνύοντας τη ραθυμία και τον ωχαδερφισμό της, καθώς αδυνατεί ή αποφεύγει να βάλει σε τάξη όλα τα κακώς κείμενα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.

Και οι «ανορθογραφίες», όπως τις ανέδειξε ο χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής του άλματος εις ύψος Δημήτρης Χονδροκούκης, ο οποίος δεν είναι εκ των εκλεκτών που απολαμβάνουν τα προνόμια

των σουιτών στους ξενώνες του Αγ. Κοσμά, είναι πολλές. Με τον πολιτικό ηγήτορα του αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή να επιχειρεί να παρέμβει. Με καθυστέρηση, όμως, πολλών μηνών και ενώ οι στρεβλώσεις αλλά και οι εξόφθαλμες παρατυπίες στις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά, αποτελούν πρόκληση του δημοσίου αισθήματος. Με την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού να μην μπορεί να δει (;) τι συμβαίνει κάτω από τη μύτη της.

Την ώρα, λοιπόν, που ο καθένας μπορεί να εισέλθει, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο και άδεια, στο αθλητικό κέντρο, το οποίο αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και στο οποίο πρώην αθλητές, κυρίως Ολυμπιονίκες -με συνευθύνη και των αρμόδιων Ομοσπονδιών- συνεχίζουν -παρανόμως- να διατηρούν τις σουίτες τους στους ξενώνες, ο αρμόδιος γεν. γραμματέας και οι υφιστάμενοί του αποφάσισαν να... δράσουν. Καθιστώντας σαφές στους παρανομούντες αθλητές, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία των ελεγκτικών αρχών είχαν μετατρέψει σε μόνιμο «σπίτι» τους τούς ξενώνες, ότι αν μέχρι μεθαύριο δεν αποχωρήσουν, τότε θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός. Αυτήν την οποία όφειλαν εδώ και καιρό να διαβούν, προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα όπως καταγράφονται -και αποκαλύπτονται- στο αποκλειστικό φωτορεπορτάζ.

Στο «μπάτε σκύλοι αλέστε» στον Αγ. Κοσμά, ο Π. Μπιτσαξής, μη δυνάμενος, προφανώς, να διορθώσει τα κακώς κείμενα, επέλεξε απλώς να ενημερώσει τους πάντες ότι «το καλοκαίρι θα κλείσει ο Αγ. Κοσμάς», καθώς στο σχέδιο πώλησης του Ελληνικού συμπεριλαμβάνεται και η παραλία. Και μετά, οφ δι ρέκορντ, να πει στους συνεργάτες του ότι αυτό θα γίνει ύστερα από δύο χρόνια... Μέχρι τότε όλοι, νόμιμοι και παράνομοι, μπορούν να απολαμβάνουν τη σουίτα τους...

Οι λίστες
«Εχουμε λάβει από τις Ομοσπονδίες τα ονόματα των δικαιούχων. Για παράδειγμα, ο ΣΕΓΑΣ μας ενημέρωσε και ποιοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στους ξενώνες. Στις 20 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για να φύγουν από τους ξενώνες κι έπειτα θα κινηθούμε νομικά», είπε στο «ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ο πρόεδρος της εγκατάστασης Περικλής Λύτρας και ερωτηθείς αν ενδέχεται στα δωμάτια να διαμένουν και άλλοι, πλην αθλητών, δεν απέκρυψε την αλήθεια: «Ναι. Γι' αυτό προχωράμε σε αυτήν τη διαδικασία. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ποιοι μένουν μέσα».

Ο κ. Λύτρας αποκάλυψε επίσης ότι ζήτησε ο ίδιος από τον Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Νίκο Κακλαμανάκη να αποχωρήσει από τη σουίτα του: «Δεν δινόταν λύση με αυτό το θέμα και του μίλησα εγώ. Μου απάντησε ότι έχει κάποιο πρόβλημα και σύντομα θα φύγει. Δεν γίνεται να μένουν μη δικαιούχοι στους ξενώνες. Τώρα θα μας ζητήσει δικαίως ο Χονδροκούκης μία σουίτα και δεν θα έχουμε να του δώσουμε».

Ο πρόεδρος της εγκατάστασης εξήγησε ότι η έκταση είναι 628 στρέμματα και τίθεται θέμα ασφάλειας και ελέγχου, ενώ επεσήμανε ότι η αδυναμία συντήρησης του χώρου έχει άμεση σχέση με τη μείωση του προϋπολογισμού: «Αυτήν τη στιγμή η διοίκηση του Αγίου Κοσμά, στην οποία πλέον ανήκουν επίσης το «Π. Καπαγέροφ», το «Ματθαίος Λούκας» και ο ιστιοπλοϊκός του Πειραιά, έχει προϋπολογισμό 2.400.000 ευρώ. Το 2009, πριν από τη συγχώνευση, ο προϋπολογισμός ήταν 4.800.000 ευρώ».

Το υπαλληλικό προσωπικό από 160 άτομα που ήταν το 2004, σταδιακά μειώθηκε σε 84, που είναι κυρίως διοικητικό προσωπικό. Για τεχνικούς, ούτε λόγος...

«Στο σχέδιο πώλησης των εγκαταστάσεων του Ελληνικού περιλαμβάνεται και ο Αγ. Κοσμάς. Από τότε που εντάχθηκε στο σχέδιο πώλησης, άρχισε η απαξίωση της εγκατάστασης», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της διοίκησης (2004-2010) και πρώην διεθνής πολίστας Τάσος Παπαναστασίου.

Ένα ξέφραγο... χωράφι
Έκαναν το προπονητήριο... τσιφλίκι τους

ΣΕ ένα επικίνδυνο ξέφραγο χωράφι έχει μετατραπεί το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά. Όποιος θέλει μπαίνει στην εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση με τις πολλές φθορές. Αθλητές και αθλήτριες έχουν γίνει... ισόβιοι κάτοικοί της, παρά το γεγονός ότι έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, όπως η Μιρέλα Μανιάνι, η Φανή Χαλκιά και η Πηγή Δεβετζή, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που έστησαν ανενόχλητοι την... επιχείρησή τους μέσα στα γυμναστήρια!

«Οι συνθήκες προπόνησής μου είναι απαράδεκτες. Δεν έχουμε κλιματισμό. Το προηγούμενο καλοκαίρι οι εγκαταστάσεις ήταν τις περισσότερες ημέρες κλειστές» δήλωσε ο Χονδροκούκης μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης και το «Εθνος της Κυριακής» σας μεταφέρει εικόνες ντροπής από το κέντρο αθλητισμού... Ραδίκια φυτρώνουν εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται χλοοτάπητας! Τα όργανα, στα παγωμένα -λόγω έλλειψης θέρμανσης- γυμναστήρια, είναι κατεστραμμένα!

Δυσοσμία
Τα δύσοσμα αποδυτήρια θυμίζουν βρώμικα «απολιθώματα» μιας άλλης εποχής. Τα κουλουάρ του στίβου έχουν φουσκώσει από τις ρίζες των δέντρων και την υγρασία και φυσικά είναι αδύνατον να τρέξει εκεί ένας πρωταθλητής! Να σημειωθεί ότι ο στίβος μαζί με αυτόν του ΟΑΚΑ είναι οι μοναδικοί 400 μ. στην Αθήνα!

Ένας απέραντος σκουπιδότοπος εκτείνεται μέσα και έξω από τα γυμναστήρια, ειδικά στο κλειστό του στίβου, στο οποίο παλιός σπρίντερ και νυν προσωπικός γυμναστής προπονεί την πελατεία του μαζί με τη σύζυγό του με μηδενικά έξοδα! «Εδώ σίγουρα έχει ποντίκια» μας είπε ο πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής, Βλάσης Μάρας, για το παγωμένο γυμναστήριο, όπου προπονείται ντυμένος με εσωθερμικά έως τα μάτια του!

«Χάνουμε τις μισές προπονήσεις λόγω του κρύου» τόνισε ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο έδαφος, Λευτέρης Κοσμίδης, ο οποίος μας έδειξε ένα από τα πολλά πρόχειρα μπαλώματα που έχουν φτιάξει -με τα ίδια τους τα χέρια-οι αθλητές στα σκισμένα στρώματα! 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΥ

Οι ξενώνες
Αποσύρθηκαν, αλλά κρατάνε τις σουίτες για ώρα ανάγκης...

Οι ξενώνες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αυτής της εγκατάστασης. «Με έγγραφό μας προς τη διοίκηση του κ. Περικλή Λύτρα, στον Αγ. Κοσμά, ζητάμε να βγουν από τις σουίτες τους η Πηγή Δεβετζή, η Φανή Χαλκιά και η Μιρέλα Μανιάνι που έχουν σταματήσει τον αθλητισμό, αλλά δεν γίνεται κάτι!» επισήμανε ο παλιός πρωταθλητής, Χρήστος Μελέτογλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους ξενώνες που χρησιμοποιεί ο ΣΕΓΑΣ.

Σουίτα έχει η Ολυμπιονίκης του 2004 στα 20.000 μ. βάδην, Αθ. Τσουμελέκα, η οποία στις 17/1/2009 είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από τον αθλητισμό επειδή είχε βρεθεί θετική σε χρήση ερυθροποιητίνης, ενώ αργότερα τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό. Στη σουίτα διαμένει με την οικογένειά της! «Η Αθανασία μετείχε σε κάποιους αγώνες πέρυσι -μετά την περιπέτειά της- και δεν μπορούμε να της ζητήσουμε να φύγει» πρόσθεσε ο Μελέτογλου. Είναι επίσης πολλά τα δωμάτια στα οποία διαμένουν και μικρά παιδιά, γεγονός που γίνεται αντιληπτό από τα παιχνίδια στα μπαλκόνια.

Για μπανάκι

Αθλήτρια του στίβου κρατούσε τη σουίτα της, προκειμένου να τη χρησιμοποιεί ο... λουόμενος πατέρας της τα καλοκαίρια, ενώ άλλη -επίσης «εν αποστρατεία»- πρόσφατα εκμυστηρεύθηκε ότι σκέπτεται να ρίξει μερικές... βολές για να μη χάσει το δικό της διαμερισματάκι!

Ιστιοπλόος παρέλαβε τα κλειδιά σουίτας ενώ ήταν έγκυος, όταν δηλαδή δεν τη χρειαζόταν, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να αγωνιστεί! Εν ολίγοις, δεν έφθανε η αδυναμία της συντήρησης αυτής της μεγάλης εγκατάστασης, αλλά έγιναν και «τσιφλίκια» των βετεράνων αθλητών οι ξενώνες, υπό την ανοχή φυσικά και των Ομοσπονδιών τους, οι οποίες δεν θέλουν να μειωθεί ο αριθμός των δωματίων που τους χρεώνει η διοίκηση του Αγ. Κοσμά. 

ΜΑΡΙΑ ΚΑΟΥΚΗ
e-go

Δεν υπάρχουν σχόλια: