Ανήμπορη να κάνει κάτι και η 6η Εφορεία Νεοτ. Μνημείων
• Παραδομένα στην τύχη τους είναι, δυστυχώς, τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, που αποτελούν μοναδικά στολίδια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για την περιοχή μας. Λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων, η 6η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στις στοιχειώδεις ανάγκες συντήρησης αυτών των γεφυριών.
Ο προϊστάμενος κ. Ιωάννης Βλαχοστέργιος σημείωσε
πως «το σήμα κατατεθέν της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, τα πέτρινα γεφύρια, δε μπορούν πλέον να ελεγχθούν, πολύ περισσότερο να συντηρηθούν. Είναι ό,τι σημαντικότερο βρίσκεται στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας, όμως αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες».• Παραδομένα στην τύχη τους είναι, δυστυχώς, τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, που αποτελούν μοναδικά στολίδια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για την περιοχή μας. Λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων, η 6η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στις στοιχειώδεις ανάγκες συντήρησης αυτών των γεφυριών.
Ο προϊστάμενος κ. Ιωάννης Βλαχοστέργιος σημείωσε
Δεν υπάρχουν λεφτά…
Συνολικά η υπηρεσία για την Ήπειρο και την Κέρκυρα διαθέτει μόλις 4 εργατοτεχνίτες! «Είναι αδύνατον να συντηρήσουμε τα γεφύρια, έστω με την κοπή των χόρτων» λέει ο κ. Βλαχοστέργιος, στο περιοδικό «Άπειρος Χώρα».
Και σημειώνει ότι: «η μετακίνηση είναι δύσκολη, αφού δεν υπάρχουν πιστώσεις. Έχουμε υπηρεσιακά οχήματα, έχουμε οδηγούς, αλλά δεν έχουμε βενζίνη. Έτσι, προσπαθούμε να οργανώσουμε ομαδικές μετακινήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, ώστε να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες της υπηρεσίας. Επίσης, ζητούμε τη βοήθεια των Δήμων, ώστε να βάλουν τα υλικά ή ακόμη και το προσωπικό, με τη δική μας επίβλεψη».
Διευρύνεται…
Το πρόβλημα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αφού η δράση της 6ης Εφορείας διευρύνεται και στην Δυτική Μακεδονία, την οποία και ενσωματώνει. Είναι δεδομένο όμως, ότι η ψηφιοποίηση και η ιστορική τεκμηρίωση όλων των πέτρινων γεφυριών, η επισήμανση των βλαβών τους, η υιοθέτηση αξιόπιστης στατικής και δυναμικής ανάλυσής τους, η προσομοίωση των υλικών κατασκευής τους, η μεταφορά εμπειριών, η αποκάλυψη των αιτιών των εμφανιζομένων βλαβών, η επεξεργασία κανονισμών αποκατάστασης της συμπεριφοράς τους και η προστασία της αισθητικής τους είναι δείγμα πολιτισμού και αποτελούν χρέος της Πολιτείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου