Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τα κοράλλια του Μεξικό πεθαίνουν ακόμη!

Συνεχίζονται οι προσπάθειες, αλλά η οικολογική καταστροφή έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στο Μεξικό.


Μία θαλάσσια έκταση διαμέτρου 11 χιλιομέτρων, που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την πετρελαιοκηλίδα και έχει «θάψει» μια περιοχή πλούσια σε κοράλλια, είναι η εικόνα της οικολογικής καταστροφής στον κόλπο του Μεξικό, δύο χρόνια μετά την πρωτοφανή διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon της ΒΡ, τον Απρίλιο του 2010.

Η είδηση της διαρροής είχε προκαλέσει
παγκόσμια ανησυχία για το μέγεθος της καταστροφής του περιβάλλοντος, καθώς η ποσότητα-ρεκόρ του πετρελαίου που βγήκε στα ανοιχτά πλησίαζε τα 5 εκατομμύρια βαρέλια. Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 11 εργαζόμενοι.

Σήμερα, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες να προληφθεί, φαίνεται ότι το κακό έγινε...  «Η έρευνά μας δείχνει ότι πιθανότατα θα έχουν πληγεί και άλλες, πιο απομακρυσμένες, υποθαλάσσιες περιοχές. Τα κοράλλια είναι πολύ καλός δείκτης μόλυνσης, γιατί βρίσκονται σε σταθερό σημείο, ελκύουν ουσίες από τα γύρω νερά και προσφέρουν ένα περιβάλλον καταφυγίου, διατροφής και διαβίωσης σε άλλα είδη της θαλάσσιας ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βιολόγος Τσαρλς Φίσερ που συντονίζει τις επιχειρήσεις.

«Πολλά ερευνητικά κέντρα συνεχίζουν τις αναλύσεις τους. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος ώστε να αντιληφθούμε το ακριβές μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής» καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: