Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Οριστικό: Την Κυριακή 6 Μαΐου οι βουλευτικές εκλογές

Την Κυριακή 6 Μαΐου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Κατόπιν, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από τον οποίον ζήτησε την έκδοση του Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών
Στις 8 το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

Μιλώντας στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπαδήμος τόνισε στους υπουργούς ότι
για τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν διπλό έργο: αυτό της προεκλογικής εκστρατείας και τη συνέχιση του έργου της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό, σημείωσε, ότι έως τις 6 Μαΐου, απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή.

«Οφείλουμε ως κυβέρνηση όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της δώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία», επισήμανε ο κ. Παπαδήμος.

Απολογισμός Παπαδήμου

Επίσης, έκανε έναν μικρό απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του, αναφερόμενος κυρίως στο δέυτερο χρηματοδοτικό πακέτο και στο PSI, ενώ σημείωσε πως αυτοί οι μήνες απέδειξαν ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κομμάτων.

Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι το συνολικό αποτέλεσμα της κυβέρνησής του ήταν ιδιαίτερα θετικό και αφήνει μια «σημαντική κληρονομιά» καθώς, όπως είπε, «σε αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται, να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξαν λειτουργικά προβλήματα και αρρυθμίες, ιδίως τους δύο πρώτους μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ προσδιόρισε τις προκλήσεις «για να ολοκληρωθεί και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις».

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2012, είπε ο κ. Παπαδήμος, πρέπει να προετοιμαστεί να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2013-2016 και πρέπει να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τις παραπάνω προκλήσεις «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» τον χειρισμό του οποίου, όπως επεσήμανε, πρέπει να αναλάβει η νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι για αυτήν, «που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος της χρεοκοπίας και πως η κυβέρνηση διαμόρφωσε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της προσπάθειας με το διττό στόχο της εξυγίανσης του κράτους και της διασφάλισης δημοσιονομικής σταθερότητας και της αποκατάστασης στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Οι επόμενες ημέρες

Η επόμενη Βουλή θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 17 Μαΐου. Στις 20 Απριλίου θα γίνει η κατάθεση των υποψηφιοτήτων, ενώ η ανακήρυξη των συνδυασμών θα γίνει στις 25 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, στη θέση τους θα παραμείνουν έως τις εκλογές όλα τα μέλη της κυβέρνησης που κατέχουν τα λεγόμενα εκλογικά υπουργεία -το Εσωτερικών, το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα απευθύνει μήνυμα προς το λαό, ανακοινώνοντας τις εκλογές. Στην ομιλία του θα εστιάσει στην ανάγκη να συνεχισθεί το μεταρρυθμιστικό έργο.

Επίσης, το μεσημέρι της Μ.Τετάρτης συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τον κύριο όγκο των ψηφοδελτίων του.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις πράσινες λίστες θα συμπεριληφθούν οι Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου και μάλιστα στις περιφέρειες που οι ίδιοι επιθυμούν.

Παράλληλα, μετά το Πάσχα και πριν από τις 20 Απριλίου αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να υποδεχθεί τα κεφάλαια που θα έρθουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί σε επόμενες συνεδριάσεις. Σύμφωνα δε με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν δύο ακόμα συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έως τις εκλογές.

Τη σχετική εισήγηση για τα θέματα που αφορούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων έκανε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος επιπλέον ενημέρωσε ότι η συμμετοχή στο PSI θα κλείσει στο 96,6% και αφορά 205,5 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου ανέπτυξε το σκεπτικό ότι θα ήταν καλύτερα να μεταφέρονταν οι εκλογές στις 13 Μαΐου, ώστε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να περάσει στη Βουλή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμφώνησε με το παραπάνω σκεπτικό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για νόμιμη διαδικασία, πρόκειται για θέμα τεχνικού χαρακτήρα, πρόκειται για τη θεσμοθέτηση εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν δυνητικά, κάτι που, όπως είπε, δεν δημιουργεί διαφωνίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: