Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Οι μεγαλέμποροι «λύνουν και δένουν»!



Καθηλωμένη κάτω από τα 5,5 ευρώ τιμή παραγωγού για τα αρνιά του Πάσχα 


Η φετινή πασχαλινή αγορά αρνιών έχει εξελιχθεί σε «πόλεμο νεύρων», αλλά οι παραγωγοί αρνούνται να «παραδοθούν» άνευ όρων.
 

«Άδοξα» δείχνει να κυλά για τους αιγοπροβατοτρόφους η φετινή πασχαλινή αγορά αρνιών, με τις τιμές παραγωγού να μένουν καθηλωμένες στα 5 με 5,5 ευρώ το κιλό και με τη γενική γραμματεία Εμπορίου να έχει απαγορεύσει την απευθείας διάθεση αμνοεριφίων στους καταναλωτές.
 
Η εικόνα αγοράς σε όλη τη χώρα
δείχνει τις τιμές παραγωγού να διαμορφώνονται τουλάχιστον  ένα ευρώ χαμηλότερα από πέρσι, εξέλιξη για την οποία προβάλλονται οι ανησυχίες για μείωση της κατανάλωσης, έχει να κάνει όμως και με τον ασφυκτικό έλεγχο της αγοράς από συγκεκριμένους μεγαλέμπορους, οι οποίοι «λύνουν και δένουν». Έτσι, αφού έκλεισαν και με το νόμο το δρόμο της απευθείας διάθεσης σφαγίων στους καταναλωτές, με δεδομένο των έλεγχο των κρεοπωλείων και αλυσίδων λιανικής, επιβάλλουν απαράμιλλα τους όρους τους. Γνώστες της αγοράς δεν αποκλείουν μάλιστα μια «συμφωνία κυρίων» με το υπουργείο η οποία θέλει τη τιμή παραγωγού να μην υπερβαίνει τα 6 ευρώ το κιλό και την τιμή στην κατανάλωση να διατηρείται κάτω από τα 9 ευρώ το κιλό.  
Το βέβαιο είναι ότι η φετινή πασχαλινή αγορά αρνιών έχει εξελιχθεί σε «πόλεμο νεύρων», με το ιδιωτικό εμπόριο να προβαίνει σε επιλεκτικές μόνο αγορές σε τιμή μεταξύ 5 με 5,5 ευρώ και τους παραγωγούς να αρνούνται πεισματικά να «παραδοθούν» άνευ όρων, σε μια χρονιά που ενδέχεται να αποβεί καθοριστική για τη συνέχεια στη δουλειά τους. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, το πρώτο «οχυρό» των 7 ευρώ το κιλό για το αρνί του Πάσχα έπεσε και τώρα κτηνοτρόφοι και κρεατέμποροι πολεμούν γύρω από τα 6 ευρώ.
Οχυρωμένοι πίσω από την κρίση και τις λιγοστές παραγγελίες που δέχονται τα κρεοπωλεία από τους καταναλωτές, οι κρεατέμπορες έχουν στήσει… καραούλι στα 5 ευρώ, κάνοντας ήδη τους παραγωγούς να υποχωρήσουν από το όριο των 7 ευρώ που έθεταν αρχικά.
Έτσι, παρ’ ότι τα αρνιά είναι λίγα, όπως έχει γράψει εξαντλητικά σε ρεπορτάζ της η Agrenda, o φόβος να μείνουν απούλητα, κάνει εμπόρους και κρεοπωλεία να μένουν σε μικρά νούμερα και σε ποσότητες που ξέρουν ότι θα εξασφαλίσουν έστω και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Από την άλλη οι τσελιγκάδες που έχουν κρατήσει αρνιά, ποντάροντας στην αγορά του Πάσχα, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Έρχονται από μια δύσκολη χρονιά, με την τιμή του γάλακτος πτωτική, τα λιβάδια ξερά και τις ζωοτροφές στα ύψη. Ήδη οι περισσότεροι καταγράφουν ζημιές στην τελευταία διαχειριστική περίοδο και περιμένουν από την πασχαλινή αγορά… να κάνει το θαύμα της.
Πάντως, τα φετινά παζάρια του Λαγκαδά και της Δράμας δεν έδειξαν πολλά πράγματα. Με τους τσελιγκάδες να έχουν «σπάσει» τη γραμμή των 7 ευρώ και τους εμπόρους να μένουν καθηλωμένοι στα 5 ευρώ… παζάρι δεν γίνεται, ωστόσο, αν πρέπει κάτι να μείνει κι απ’ αυτή τη διαδικασία είναι μια τιμή από 5,20 έως 6,20 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το βάρος των αρνιών (τα βαριά φθηνότερα και τα ελαφριά ακριβότερα). 
Έτσι, η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει με τα καλά αρνιά και των μεγάλων παραγωγών  να πληρώνονται κάπου μεταξύ 5,30 και 6 ευρώ το κιλό, ενώ η διάθεση αρνιών απ’ ευθείας σε μικρά κρεοπωλεία μπορεί να φθάνει και τα 6,5 ευρώ. Στο «τσιγκέλι» βέβαια, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμα χρονιά τον οβελία στα 9 και 10 ευρώ.
Στα 5,10 ευρώ από τα Κρητικά Μιτάτα στα Carrefour

Συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για τη διάθεση 2.500 αρνιών ενόψει του Πάσχα, έκλεισε ο συνεταιρισμός – ομάδα παραγωγών κτηνοτρόφων «Κρητικά Μιτάτα» όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 8 Απριλίου. Η τιμή παραγωγού του αρνιού διαμορφώθηκε στα 5,10 ευρώ, χαμηλότερη κατά 0,90 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι. Τα συγκεκριμένα αρνιά θα φέρουν το χαρακτηριστικό, μοναδικό σε κάθε σφάγιο, ταμπελάκι του συνεταιρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση των κτηνοτρόφων αναφέρονται τα εξής:
«Τα «Κρητικά Μιτάτα» και αυτό το Πάσχα συνάπτουν εμπορική συμφωνία διάθεσης αμνοεριφίων με την αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο.
Η συμφωνία αφορά την διάθεση 2.500  ποιοτικών αμνοεριφίων που προέρχονται αποκλειστικά από τις κτηνοτροφικές μονάδες των μελών μας  .
Όλα τα σφάγια που θα διατίθενται   στην αγορά από τα «Κρητικά Μιτάτα», θα είναι ταυτοποιημένα με το γνωστό σε όλους κίτρινο  ταμπελάκι που δίνει  τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας.
Καλούμε τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τα «Κρητικά Μιτάτα» για την αγορά του αρνιού τους και αυτό το Πάσχα αλλά και για όλο  το χρόνο».

Απαγορεύεται η απευθείας διάθεση αμνοεριφίων.

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου επέβαλε την «απαγόρευση» στην απευθείας διάθεση, από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, αμνοεριφίων, ανακοινώνοντας ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η πώλησή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω των αδειοδοτημένων καταστημάτων λιανικής (κοινώς κρεοπωλεία) και ότι πρέπει να συνοδεύεται από έκδοση απόδειξης ταμειακής μηχανής.
Οι ίδιοι οι παραγωγοί αποδίδουν την παρέμβαση σε «δάκτυλο» των εμπόρων, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν να κατηγορηθούν για παράνομη πώληση. «Είχαμε βρει τρόπο να μεταφέρονται τα αμνοερίφια με ψυγεία στις πλατείες, όπου και θα γινόταν η πώληση αλλά μετά την απαγορευτική διάταξη σταματήσαμε κάθε ενέργεια. Δεν μπορούμε να πάρουμε κανέναν στο λαιμό μας» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης. Και εάν η «απαγόρευση» είχε στόχο να προφυλάξει τη δημόσια υγεία, ο κ. Καμπούρης αναρωτιέται για ποιο λόγο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ανέφερε ότι η τιμή πώλησης των αμνοεριφίων από τους κτηνοτρόφους θα κυμανθεί στα 5-6 ευρώ, «κατευθύνοντας με αυτό τον τρόπο την αγορά».   

Μπλόκο στην αγορά από την απεργία των γεωτεχνικών
Εν τω μεταξύ, σοβαρά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία της αγοράς βάζει η τετραήμερη απεργία των γεωτεχνικών από τις 5 Απριλίου, κρατώντας κλειστά τα σφαγεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Υπαλλήλων Νίκο Κακαβά, από τον περασμένο Οκτώβριο δεν έχουν καταβληθεί στους γεωτεχνικούς τα δεδουλευμένα για την πέραν του ωραρίου τους εργασία (απογευματινά, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα) και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς οι γεωτεχνικοί έχουν αποφασίσει να μην εργαστούν υπερωριακά.
Η κατάσταση αυτή, όμως, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρό  πρόβλημα στην αγορά εν όψει του Πάσχα, δεδομένου ότι οι γεωτεχνικοί είναι υπεύθυνοι για τους υγειονομικούς ελέγχους που απαιτούνται για τις εισαγωγές και εξαγωγές όλων των προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης, αλλά και για τη λειτουργία των σφαγείων.

Πανάγος Γιάννης
agronews 

Δεν υπάρχουν σχόλια: