Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!

Η Ελλάδα πρέπει να πεθάνει, για να αναστηθεί!

 


Όπως είχε πει ο, κατά την ταπεινή μου άποψη, μεγαλύτερος στοχαστής της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς Μάνος Χατζιδάκις, επειδή η «Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», δεν πρόκειται και «ποτέ να αναστηθεί». Το θυμόμαστε σήμερα, του Λαζάρου, ώστε να σκεφθούμε μερικές «λεπτομέρειες» που μας καθιστούν καταδικασμένους να ζούμε διαρκώς ανατροφοδοτώντας μύθους και στερεότυπα.
Από την απεγνωσμένη προσπάθεια
που γίνεται να δοθούν ηρωικές διαστάσεις σε μια αυτοκτονία, η οποία προσβάλλει τη μνήμη ενός συνανθρώπου μας, μέχρι τις «τύψεις» που περιφέρουν από στούντιο σε στούντιο οι «ζητιάνοι» του σταυρού. Η Ελλάδα, πράγματι, «ποτέ δεν πεθαίνει» και μαζί της δεν «πεθαίνουν» οι αντιλήψεις και οι νοοτροπίες που την έφθασαν να αποθεώνει τον Καραγκιόζη και να συμπαθεί τον Χατζηαβάτη.
Την Ελλάδα «δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά». Είναι η συνέχεια του «ποτέ δεν πεθαίνει». Και γιατί να τη σκιάξει; Ποιος από μας γνωρίζει την ιστορία της και τον πολιτισμό της; Πόσοι από μας αναγνωρίζουμε τις αξίες της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, και τι σχέση έχουμε όλοι εμείς οι «Έλληνες» με τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και όλους τους άλλους; 

Μας κατέστρεψε το Βυζάντιο κι εμείς σημαιοστολίζουμε τις εκκλησίες μας με τον δικέφαλο αετό. Τόσο καλά.
Μήπως η Ελλάδα πρέπει τελικά να πεθάνει, μπας και αναστηθεί;

(του Χάρη Παυλίδη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: