Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Στα «κάγκελα» το λιανεμπόριο

Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξε χθες η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου η οποία έθεσε θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Άμεση και αιχμηρή ήταν η απάντηση των εμπόρων οι οποίοι είπαν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η επανεκκίνηση της αγοράς της Αθήνας δεν θα πρέπει να ξεκινά με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές ημέρες και ώρες!

Τα στοιχεία για την πορεία του τζίρου
και τα λουκέτα είναι αν μη τι άλλο απογοητευτικά. Στο τέλος των χειμερινών εκπτώσεων η μείωση του τζίρου σε μικρές και μεγάλες πόλεις κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 43%, ενώ σε αρκετές πόλεις καταγράφηκε μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 60%. Ποσοστά που μεταφράζονται σε απώλεια εσόδων περίπου σε 4,5 δις ευρώ για τα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων και αντίστοιχα έσοδα τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

Τα δυσάρεστα μαντάτα δεν σταματούν εδώ. Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι τόσο ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, όσο και ο Δείκτης Όγκου στο λιανικό εμπόριο, θα σημειώσει την Πασχαλινή Αγορά μείωση σε σύγκριση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 10%.

Πτώση η οποία μεταφράζεται σε απώλεια 500 εκατ. Ευρώ από τον συνολικό τζίρο της πασχαλινής αγοράς που υπολογίζεται στα 5 δις. ευρώ και θα φθάσει τα 4,5 δις. ευρώ και 30 εκατ. Ευρώ απώλεια από τον τζίρο των τροφίμων ο οποίος θα περιοριστεί στα 570 εκατ.ευρώ.

Ειδικότερα, στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων υπολογίζεται ότι η μείωση θα φθάσει το 4%, τα μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών το 9%, στα πολυκαταστήματα το 11%, στα καταστήματα καλλυντικών το 13%, στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης 18%, στα καταστήματα εποχιακών δώρων 12%.

Γιώργος Παλαιολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: