Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ο ΣΕΒ καρφώνει αλύπητα Βενιζέλο

Ζητά επαναφορά μισθών και μετενέργειας!

 



Ξαφνικά όλα μοιάζουν τόσο εύκολα...
 
Υποχωρήσεις κάνει ξαφνικά ο ΣΕΒ, ζητώντας την κατάργηση του νόμου που προβλέπει τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους έξι μήνες (όπως ίσχυε) αντί για τρεις

Σε επιστολή που έστειλε  στη ΓΣΕΕ
και τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, ζητά ταυτοχρόνως  πάντως να μειωθούν οι μισθοί που προβλέπονται στις "ευγενείς" συμβάσεις, όπως και το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Ξαφνικά δηλαδή φαίνεται τώρα να είναι πολύ απλό αυτό που  προβαλλόταν ως ακατόρθωτο, να αθετηθεί μέρος του μνημονίου, αφού η μείωση των μισθών και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων προβλέπεται σε αυτό και έχει υπογραφεί με πολλά δάκρυα πόνου και δηλώσεις περί μαχών, έχοντας πλέον  γίνει νόμος του κράτους.

Στην επιστολή σχολιάζεται και η πρόσφατη δήλωση Βενιζέλου για διγλωσσία εργοδοτικών οργανώσεων σε σχέση με τα εργασιακά με καρφιά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. "Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες εργοδοτικές οργανώσεις εννοούσε ο κ. Βενιζέλος όταν μιλούσε για διγλωσσία σε σχέση με τα εργασιακά. Μπορούμε όμως να του θυμίσουμε ότι πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε, την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί".

Ο ΣΕΒ έστειλε σχετική επιστολή και προς τον υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη, ενημερώνοντάς τον για τις προτάσεις προς τους κοινωνικούς εταίρους.


"Αν συμβουλευτείτε τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας, αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή προς τον υπουργό, θα διαπιστώσετε ότι τα μέλη του ΣΕΒ, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, φροντίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τηρούν τους εργασιακούς νόμους, καταβάλλουν τις εισφορές τους και αμείβουν με μισθούς και πολλαπλές επιπρόσθετες παροχές που ξεπερνούν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οποιαδήποτε προσαρμογή στις συνθήκες κρίσης που μαστίζουν τις επιχειρήσεις, γίνεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, κατά κανόνα χωρίς αυθαιρεσίες ή ακρότητες".



Επίθεση δέχτηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης, τον κατηγόρησε για αλαζονεία καθώς μίλησε εξ ονόματος όλου του ελληνικού λαού από το Παρίσι και τον κάλεσε να κατονομάσει τα συμφέροντα που επέβαλαν στην Τρόικα τα αντεργατικά μέτρα.

Η απάντηση του ΚΚΕ

«Ο ΣΕΒ για μια ακόμη φορά αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος των μεγάλων επιχειρηματιών και της ΕΕ είναι η συντριβή του μέσου μισθού, το γκρέμισμά του κάτω από τα 500 ευρώ για όλους –και ειδικά για τους νέους να δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ με ατομικές συμβάσεις. Αυτό το κρύβουν συνειδητά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι διεκδικούν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου για να σταματήσει η μείωση των μισθών», επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την επιστολή του ΣΕΒ προς τη ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας.
 
«Το αν θα ισχύσει τώρα ή λίγους μήνες αργότερα η μετενέργεια είναι λεπτομέρεια για τους βιομηχάνους. Το τσάκισμα της κλαδικής σύμβασης, ο κατώτατος μισθός της εξαθλίωσης είναι μόνο το πρώτο βήμα στη μισθολογική και εργασιακή κόλαση που θέλουν να καταδικάσουν τους εργαζόμενους οι μεγάλοι καπιταλιστές, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρέπει να χρησιμοποιήσουν επειγόντως την ταξική τους ενότητα και δύναμη και την ψήφο τους», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: