Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Πράσινο χωριό το Αθαμάνιο Άρτας!

Το Αθαμάνιο η πρόταση της Ηπείρου για «Πράσινο χωριό»   

Κατατίθεται ως τις 25 Ιουνίου ο φάκελος της Περιφέρειας Ηπείρου για το πρόγραμμα παρεμβάσεων για τον μηδενισμό ισοζυγίου CO2

Μέχρι τις 25 Ιουνίου η Περιφέρεια Ηπείρου θα καταθέσει τον ολοκληρωμένο φάκελο με την υποψηφιότητα του Αθαμάνιου της Άρτας ως «Πράσινο χωριό» της Ελλάδας. 

Στην ουσία είναι καθ' όλα έτοιμη,
αλλά θα χρειαστούν μερικά διαδικαστικά ακόμα βήματα με πρώτο αυτό την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο και πρέπει να κάνει «αποδοχή των όρων της πρόσκλησης με κωδικό ΚΑΠΕ -12403/23-02-2012, για το πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιώτικες «Κοινότητες» - Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» και «έγκριση συμμετοχής στο, εν θέματι, πρόγραμμα της Τοπικής Κοινότητας Αθαμανίου». 

Την εισήγηση θα κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ιωαννίνων, Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία και παρακολουθεί το πρόγραμμα αυτό από την πρώτη στιγμή.

Το Αθαμάνιο θα προταθεί ως το πράσινο χωριό μηδενισμού του ισοζυγίου CO2 ενώ θα τρέχει κι άλλο πρόγραμμα για το πράσινο χωριό μηδενισμού του ισοζυγίου ενέργειας.

Τα «πράσινα χωριά», ένα ορεινό κι ένα νησιωτικό, για κάθε κατηγορία θα αποτελέσουν πρότυπα στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης με στόχο να πετύχουν μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας ή και των εκπομπών CO2 μέσω του προγράμματος που τρέχει από το Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Η πρόσκληση που δημοσιεύεται στη διεύθυνση του Κέντρου www.cres.gr, απευθύνεται στους ΟΤΑ και στην ουσία τους καλεί να μετάσχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που μπορεί να δείξει το δρόμο για την αλλαγή σε όλα τα χωριά της χώρας μας;.

Συνολικά αναμένεται να επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ και οι παρεμβάσεις σε κάθε κοινότητα θα ξεκινούν από τα 2 εκατομμύρια ευρώ και η μέγιστη δαπάνη θα φτάνει τα 15 εκατομμύρια. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γνωρίζουμε και το σύνολο της πρότασης της Περιφέρειας για τα έργα που πρέπει να γίνουν στο ορεινό χωριό της Άρτας.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι θα γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις και έργα στο χωριό ώστε να αλλάξει το ενεργειακό του προφίλ. Στην περίπτωση του Αθαμάνιου ο στόχος για το CO2 είναι στην ουσία ο στόχος της παρέμβασης στην Κλιματική Αλλαγή, παρεμβαίνοντας σε μία κοινότητα ανθρώπων που θα έχει ολοκληρωμένη διαχείριση χωρίς να μολύνει το περιβάλλον και βελτιώνοντας τους όρους ποιότητας ζωής.

Να σημειωθεί ότι παρά τις αρχικές εξαγγελίες πριν από ένα χρόνο για επιλογή ενός χωριό, το πρόγραμμα είναι πλέον ανταγωνιστικό, θα πρέπει δηλαδή να αξιολογηθεί κάθε πρόταση από όλη την Ελλάδα χωριστά, με την Περιφέρεια Ηπείρου όμως να αισθάνεται έτοιμη για τους αξιολογητές.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Τη Δευτέρα 28 Μαΐου στις 17:00 συνεδριάζει , όπως είπαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης και τα εξής:

- Επιβράβευση του υπαλλήλου της Περιφέρειας Ηπείρου Πέτρου Βρέλλη για καινοτόμες και πρωτοποριακές δραστηριότητες και επιτεύγματά του.

(εισήγηση: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου)

- Έγκριση Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας οικ. έτους 2012. (εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Θεσπρωτίας, κος Πιτούλης)

- Έγκριση τροποποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος K.Α.Π. έτους 2012.

(εισήγηση: Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού)

- Συγκρότηση νέας Επιτροπής επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων Ν. Πρέβεζας.

(εισήγηση: Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πρέβεζας)

- Αποχαρακτηρισμός Τμημάτων της 5ης επαρχιακής οδού (εισήγηση: η Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πρέβεζας)

- Περί καθορισμού των εδρών – διοικητικών μονάδων ΤΑΞΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του Νόμου 4070/2012 (Α' 82) (εισήγηση: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμπίνας)


Δεν υπάρχουν σχόλια: