Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ο Ολάντ δείχνει να μην... "σκύβει" στη Φράου Μέρκελ!

Γαλλία: Δε θέλουμε πρόεδρο τη Μέρκελ


Για κατά μέτωπο επίθεση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αφού λίγες ώρες πριν την συνάντησή τους στο Βερολίνο στελέχη του κόμματος του δίνουν το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του Ολάντ, Μπενουά Αρνόν, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Μέρκελ λέγοντας: "Δεν είχαμε ποτέ εκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αναδείξουμε πρόεδρο της Ένωσης την Φράου Μέρκελ που θα αποφασίζει τη μοίρα όλων των υπόλοιπων".

Ο Αρνόν τόνισε σε σημερινή του συνέντευξη
ότι "η γερμανίδα καγκελάριος δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της για το πώς θα κίνηθεί η Ευρώπη".

 Ο Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του, Νικολά Σαρκοζί, θέλοντας να φέρει τη Γαλλία στη θέση του ρυθμιστή της Ευρώπης του Νότου. Γι' αυτό και η αυριανή συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο βρίσκεται από σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διεθνούς Τύπου, αφού θεωρείται πολύ πιθανό να αλλάξει τις μέχρι σήμερα ισορροπίες μέσα στην ευρωζώνη.

Δύο είναι τα σενάρια για το τι θα προκύψει από αυτή τη συνάντηση:

Το πρώτο που είναι το αισιόδοξο σενάριο, είναι να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και η Μέρκελ με τον Ολάντ να βρουν ένα κοινό τόπο σχετικά με την αλλαγή πολιτικής που θέλει ο Γάλλος πρόεδρος προς την ανάπτυξη. Σενάριο που όμως δεν είναι τόσο πιθανό δεδομένης της αμετακίνητης θέσης της Γερμανίδας καγκελάριου για την εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Το δεύτερο σενάριο αφορά τη διάσπαση της Ευρώπης στο Βορρά της λιτότητας και στο Νότο της Ανάπτυξης, με τις συνέπειες να είναι ολέθριες για την ευρωζώνη. Στην πιθανότητα αυτού του σεναρίου, οι ευρωπαϊκές αγορές στρέφουν πια το ενδιαφέρον τους, αφού δεν είναι λίγες οι φωνές για τη δημιουργία ευρώ δύο ταχυτήτων, ένα για το Βορρά και ένα για το Νότο με υποτιμημένη αξία.

Πάντως, είναι σίγουρο ότι η ανατροπή των ισορροπιών θα σημάνει αλλαγή στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, δεδομένου ότι πληθαίνουν οι φωνές υπέρ του Ολάντ, εντός των Βρυξελλών.

Ήδη η Ιταλία δια στόματος Μάριο Μόντι προσπαθεί να αναλάβει το ρόλο του επίσημου υποστηρικτή της Γαλλίας, καταθέτοντας προτάσεις για αναπτυξιακή πολιτική, ενώ ακόμα και επίσημοι αξιωματούχοι όπως ο Όλι Ρεν εκφράζουν την υποστήριξη τους στην αναπτυξιακή πολιτική.



Δεν υπάρχουν σχόλια: