Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

19 Μαΐου ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των ποντίων

Διήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει το σαββατοκύριακο η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να τιμήσει την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


 Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν αύριο στις 5 το απόγευμα στο μουσείο της Ακρόπολης με ποδηλατοπορεία μνήμης «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη» και θα συνεχιστούν μία ώρα αργότερα στην Πλατεία Συντάγματος με συναυλία μνήμης, με απαγγελίες, ακριτικά τραγούδια και μουσικό αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στις 7 το απόγευμα

στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη θα πραγματοποιηθεί επίσημη αλλαγή Προεδρικής Φρουράς, με τους δύο εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη. 


Παράλληλα, θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε., Γεώργιος Βαρυθυμιάδης και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.


Τέλος, θα ακολουθήσει ομιλία από τον καθηγητή και στρατηγικό σύμβουλο, Νικόλαο Λυγερό και θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας.


Την Κυριακή, η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12:30 με την καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. 


Στη συνέχεια, ο Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας «Ποντιακή Γνώση» θα απευθύνει ομιλία και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.


Γι’ αυτό και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι μια από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Έχουμε χρέος απέναντι στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της να μην ξεχάσουμε. Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Αττικής, θα τιμούμε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που χάθηκαν. Οφείλουμε να μη ξεχάσουμε ποτέ τις τραγικές συνέπειες του μίσους και της βίας του εθνικιστικού και θρησκευτικού φανατισμού. Μόνον έτσι, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε να διαπραχθούν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον».24grΔεν υπάρχουν σχόλια: