Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Πρόσκληση Τσίπρα σε Καμμένο για στήριξη κυβέρνησης Αριστεράς

Πρόσκληση μετεκλογικής συνεργασίας στον Πάνο Καμμένο "στέλνει" ο Αλέξης Τσίπρας.


Διαβάστε αναλυτικά τι προτείνει και πώς αντέδρασαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
 
Σε ένα μίνιμουμ  κοινών στόχων, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, εστιάζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος την πρόσκληση προς συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σε συνέντευξή του στο TVXS, ο κ. Τσίπρας σημειώνει, ότι δεν θα αρνηθεί την "χείρα βοηθείας" που του απλώνει ο κ. Καμμένος, στην περίπτωση που την χρειαστεί μετεκλογικά, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

"Εάν εμείς, ως Αριστερά,
καταθέσουμε την πρότασή μας και χρειαζόμαστε πέντε ψήφους του Καμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη, δε θα τον πετάξουμε, δε θα του πούμε δεν τις θέλουμε, συνεχίστε με το Μνημόνιο όλοι οι υπόλοιποι", υπογραμμίζει.

Όπως τονίζει, οι στιγμές που ζούμε, είναι ιστορικές. "Και δεν μπορούμε να λέμε στον ελληνικό λαό ότι το κρίσιμο αυτή την ώρα είναι να επιβεβαιωθεί η δική μας άποψη. Βεβαίως να επιβεβαιωθεί, αλλά πρέπει να σταματήσει το Μνημόνιο. Το κύριο εδώ που τα λέμε δεν είναι το τι θα κάνει ο Καμμένος, το κύριο είναι αν θα υπάρξει ένας σκληρός πυρήνας πλειοψηφίας στη Βουλή από τις δυνάμεις της Αριστεράς και μία συμφωνία σε ένα μίνιμουμ στόχων, γιατί έχουμε διαφορές"

"Οι διαφορές δεν κρύβονται κάτω από ένα χαλί"

"Είναι υπαρκτές οι διαφορές, δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να τις κρύψουμε κάτω από ένα χαλί, αλλά νομίζω ότι το διακύβευμα σήμερα είναι τι θα κάνουμε τελικά με την Ευρωζώνη και με τη θέση μας στη Ευρώπη. Το διακύβευμα είναι τι θα πάμε να τους πούμε εκεί για να σταματήσουμε τη λαίλαπα. Και από εκεί και πέρα, προφανώς θα υπάρξουν και πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία θα είμαστε αναγκασμένοι να τα επανεξετάσουμε στην πορεία. Αλλά το κρίσιμο θα είναι να υπάρξει αυτή η πλειοψηφική συσπείρωση, που θα δώσει και μεγάλη ελπίδα στον ελληνικό λαό", προσθέτει.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η στήριξη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, το βράδυ των εκλογών, να υπάρξει ένας "μεγάλος πολιτικός σεισμός" και την επόμενη να οδηγηθούν και οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς σε μία συμμαχία, έστω με μίνιμουμ συμφωνία "για μια ιστορική αλλαγή, για μια πολύ μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα που θα στείλει ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα στη Ευρώπη".

"Αν η Αλέκα θέλει να γίνει πρωθυπουργός, ας γίνει"

Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο να προκύψει ένας "σκληρός πυρήνας πλειοψηφίας στη Βουλή από τις δυνάμεις της Αριστεράς", που θα επιδιώξει την ανατροπή του Μνημονίου, με πρωθυπουργό ακόμα και την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα!

Ερωτηθείς, για την περίπτωση που θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εάν θα επιδιώξει συμμαχία με την Αριστερά και με ποιόν πρωθυπουργό, απαντά:

"Εμείς δε βάζουμε τέτοιου είδους προϋποθέσεις. Άμα η Αλέκα θέλει να γίνει πρωθυπουργός, ας γίνει πρωθυπουργός. Εμάς μας ενδιαφέρει το ποια θα είναι η γραμμή, ποια θα είναι η κατεύθυνση, ποιο θα είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αλλά για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποθέτω ότι το πρόβλημα της κ. Παπαρήγα είναι αν θα γίνει η ίδια πρωθυπουργός. Νομίζω είναι άλλου είδους οι διαφωνίες, πιο πολιτικές, αλλά κατά τη γνώμη μου ανιστόρητες στη φάση την οποία βρισκόμαστε.

Παρόλα αυτά, αυτό που έχει σημασία να σας πω στο ερώτημα τι θα κάνετε όταν θα πάρετε την εντολή δεν είναι ποιόν θα προκρίνουμε για πρωθυπουργό, είναι πώς θα πάμε να την διεκδικήσουμε. Σας λέω, λοιπόν, ότι μόλις την πάρουμε την εντολή, θα πάμε στη Βουλή να διεκδικήσουμε σχηματισμό κυβέρνησης και ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώντας όμως ταυτόχρονα από το λαό ψήφο εμπιστοσύνης. Θα καλέσουμε το λαό μαζικά να βγει στους δρόμους".

"Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε μία κυβέρνηση Αριστεράς. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Ξέρετε, αυτό το οποίο ζητάμε εμείς είναι νέο συνασπισμό εξουσίας. Εξουσία ξέρετε είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από τη διακυβέρνηση. Τη διακυβέρνηση μπορείς να την πάρεις με την ψήφο από τις εκλογές και μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά την εξουσία δεν την παίρνεις έτσι εύκολα. Εξουσία δεν είναι μόνο να έχεις το υπουργικό συμβούλιο. Εξουσία είναι οι τράπεζες, εξουσία είναι το μεγάλο κεφάλαιο, είναι ο στρατός και η αστυνομία".

Αποδέχονται την πρόταση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Σε ανακοίνωσή τους με τίτλο "Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν κάνουν παρασκηνιακές συμφωνίες" αναφέρουν:

"Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, σχολιάζοντας non papers και νέα σενάρια για συγκυβέρνησή τους με το ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν ως εξής: Η Εθνική Αντιπρόταση,το κυβερνητικό πρόγραμμα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,είναι σαφές και συγκεκριμένο.

Όταν μας δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα καλέσουμε μέσα στη Βουλή να το ψηφίσουν όποιοι συμφωνούν με αυτό, χωρίς εκπτώσεις στα αντισυνταγματικά μνημόνια , τους τοκογλύφους δανειστές, τα εθνικά μας ζητήματα και άλλα κρίσιμα θέματα όπως το μεταναστευτικό. Εμείς εν κρυπτώ ή παρασκηνιακές συμφωνίες δεν κάνουμε".

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Την αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ, Φ. Γεννηματά, προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα.

"O κ. Τσίπρας κάνει το μεγάλο ''άλμα'' και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κυρία Παπαρήγα και τον κ. Καμμένο, για να κυβερνήσει την χώρα. Άρα, οι Έλληνες ξέρουν τι έχουν μπροστά τους και μπορούν να διαλέξουν", σημείωσε.

Εκ μέρους της ΝΔ, ερωτηματικά, για το αν υπάρχει κρυφή συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κ. Καραμανλής" Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την ομιλία του σε προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

"Από τη μια πλευρά ο κ. Καμμένος λέει ότι οι απόψεις του βρίσκονται κοντά σε αυτές του κ. Τσίπρα και ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του. Την ίδια ώρα λέει ότι μπορεί να συνεργαστεί με πολλούς αλλά όχι με τη ΝΔ. Ούτε νεκρός λέει ότι θα συμπράξει μαζί μας", τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε:

"Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας λέει ότι δε θα πετούσε ποτέ κάποιες ψήφους βουλευτών από τον κ. Καμμένο, γιατί, κατά την άποψη του κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις ψήφους κάποιων βουλευτών. Για μας το θέμα είναι αλλού: εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου γιατί την κρατούν κρυφή; Εάν οι δυο τους τα έχουν βρει, κατά το κοινώς λεγόμενο, γιατί δεν το παραδέχονται, γιατί δεν το λένε ανοιχτά στον κόσμο που τους παρακολουθεί;".

Ο κ. Μεϊμαράκης επιτέθηκε εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, για την πολιτική που εφάρμοσε, ενώ έδωσε έμφαση στη συσπείρωση της ΝΔ και επισήμανε:

"Κάποιοι παλιοί φίλοι μας επενδύουν στο συναίσθημα και τον παρορμητισμό των πολιτών. Πλασάρονται ως ευαίσθητοι και πατριώτες, αλλά δεν είναι ούτε περισσότερο ευαίσθητοι ούτε περισσότερο πατριώτες από εμάς. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχουν θέσεις και προτάσεις, μόνο άρνηση και συναισθηματισμό. Και ο τόπος αυτή τη στιγμή χρειάζεται αποφασισμένη πολιτική ηγεσία. Γιατί όσο πιο δυνατή είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγεί η χώρα από το Μνημόνιο".

ΔΗΜ.ΑΡ.: "Δήθεν αντιμνημονιακή συνεργασία ετερόκλητων δυνάμεων"

Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποιεί ο γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ. και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Σπύρος Λυκούδης. Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ μεταξύ άλλων είπε:

"Η Δημοκρατική Αριστερά σταθερά αγωνίζεται για την προοδευτική διέξοδο από την κρίση, στη βάση ενός προγράμματος δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και σταδιακής απαγκίστρωσης από τους επαχθείς  όρους του μνημονίου. Η πρότασή μας απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις και είναι ακριβώς στον αντίποδα της πρότασης του κ. Τσίπρα για τη δήθεν αντιμνημονιακή συνεργασία ετερόκλητων δυνάμεων, που συμπεριλαμβάνουν και ακραίες εκδοχές της λαϊκιστικής δεξιάς, όπως το κόμμα του κ. Καμμένου".



Δεν υπάρχουν σχόλια: