Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Προφυλακιστέα η κόρη του Ακη

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ

Προφυλακιστέα κρίθηκε η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, μετά την απολογία της ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, κατηγορουμένη στην υπόθεση νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού από προμήθειες όπλων για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Η Αρετή Τσοχατζοπούλου προσήλθε το πρωί στον ανακριτή και παρέδωσε απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο διατυπώνονταν οι θέσεις της για την κατηγορία που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα
η κόρη του προσωρινά κρατούμενου πρώην υπουργού, στις 25 Μαΐου 2006 φέρεται -σε συνεργασία με τον επίσης κρατούμενο συγκατηγορούμενο της Αστέριο Οικονομίδη, ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας- μέσω κατάρτισης εικονικού συμβολαίου, να αγόρασε διαμέρισμα- μεζονέτα στο Κολωνάκι, επιφανείας 402 τετραγωνικών μέτρων.

Το επίμαχο ακίνητο εμφανιζόταν να ανήκε την εταιρεία του Οικονομίδη προερχόμενο από αγορά, με πωλήτρια εξωχώρια που ανήκε στον πρώην υπουργό.
Απολογητικό υπόμνημα παρέδωσε η κόρη του Άκη

Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος της, η Αρετή Τσοχατζοπούλου «επωφελήθηκε» από την δραστηριότητα της οργάνωσης που λειτουργούσε για τους σκοπούς της απόκρυψης παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου και έχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τη δομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η συμμετοχή της στην οργάνωση αυτή δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί.

Ενώπιον του ανακριτή θα απολογηθούν σήμερα η θεία και ακολούθως ο αδελφός της συζύγου του πρώην υπουργού, Βίκυς Σταμάτη.

Χθες, ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του αφέθηκε μετά την απολογία του στον κ. Μαλή ο Παντελής Ζαχαριάδης, ο οποίος φέρεται για ένα διάστημα εκπρόσωπος της Τorcaso και είναι κουμπάρος του εξαδέλφου του Α. Τσοχατζόπουλου, Ν. Ζήγρα.

Παράλληλα, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, μετά τις απολογίες τους, οι Οράτιος Μελάς, Ευτύχιος Ατσοπαρδής και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, που φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο ως παρένθετα πρόσωπα σε λογαριασμούς και offshore εταιρείες του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Προφυλακίζεται, επειδή ονομάζεται Τσοχατζοπούλου»
Ο συνήγορος της κ.Τσοχατζοπούλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την προφυλάκιση της εντολέως του.

Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ανακριτής της υπόθεσης του πρώην υπουργού χθες άφησε ελεύθερους κατηγορούμενους, από τους οποίους κινούνταν εκατομμύρια μέσω εξωχώριων εταιρειών, και σήμερα «διατάσσει την κράτηση της Αρετής διότι κάνει το λάθος να ονομάζεται Τσοχατζοπούλου».

Ο συνήγορος υποστήριξε ότι παρέδωσαν στον ανακριτή όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το επίμαχο ακίνητο στο Κολωνάκι, αγοράστηκε με χρήματα που προήλθαν από πώληση άλλου ακινήτου και ότι «δεν έμεινε καμία σκιά στην υπόθεση».

    ΜΙΛΗΣΕ Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΚΗ

 
    Σε νέα συμπληρωματική απολογία αναμένεται να καλέσει, μετά τις εκλογές, ο ειδικός ανακριτής Γ. Μαλής τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, μέλη της οικογένειάς του και συγκατηγορουμένους του, που φέρονται να αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα της «εγκληματικής οργάνωσης» των οffshore εταιρειών, μέσω των οποίων διακινήθηκε «μαύρο πολιτικό χρήμα».

    Ο πρώην υπουργός θα κληθεί να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις στον ειδικό ανακριτή, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η επεξεργασία των εγγράφων και των αρχείων από τον σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή που κατασχέθηκαν στο γραφείο του, μεγάλο μέρος των οποίων ακόμη βρίσκονται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ασφάλειας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματισμό προκαλεί στις Δικαστικές Αρχές το γεγονός ότι στο αρχείο του πρώην υπουργού βρέθηκαν στοιχεία που αφορούν συμβάσεις και για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, εκτός των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 και των γερμανικών υποβρυχίων, για τα οποία κατηγορείται.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες διενεργείται ήδη έρευνα από τη Δικαιοσύνη και εκκρεμούν σε άλλα ανακριτικά γραφεία, μεταξύ άλλων και στο Εφετείο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην εφέτη-ειδική ανακρίτρια, η οποία ασχολείται με την υπόθεση της Siemens.

    Παράλληλα αναμένεται σύμφωνα με δικαστικές πηγές να ασκηθούν συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, με παραγγελία του ειδικού ανακριτή, σε νέα πρόσωπα, εκτός από τα 15 που ήδη κατηγορούνται μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο, για την υπόθεση των offshore.

    Στοιχεία
 
    Οι νέες κατηγορίες θα απαγγελθούν αφού αξιολογηθούν τα στοιχεία του πορίσματος της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, που έφερε στο φως όλο το δίκτυο ροής «μαύρου χρήματος», το οποίο περιλαμβάνει 21 πρόσωπα και εξωχώριες εταιρείες που δεν είχαν αποκαλυφθεί από το πόρισμα των εισαγγελέων Κυβέλου και Σίσκου.

    Μέσω του δικτύου, που φέρεται ότι είχε στήσει ο πρώην υπουργός, διακινήθηκαν οι μίζες που δόθηκαν από τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα υποβρύχια.

    Από τα σημαντικά στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα της Αρχής, η Κύπρος αναδεικνύεται σε σταθμό για τη ροή των χρημάτων που διακινήθηκαν από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaall για τη σύμβαση των υποβρυχίων

 
Μαίρη Μπενέα, Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: