Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Άρειος Πάγος...

Γιατί πήρε την ονομασία αυτή ο Άρειος Πάγος;
 
Ο Άρειος Πάγος (ο Λόφος του Άρη), το αρχαιότερο δικαστήριο της Αθήνας, βρίσκεται μεταξύ της Πνύκας και της Ακρόπολης


Ήταν ο τόπος συνάθροισης του σώματος της βουλής των αριστοκρατών γερόντων που καθιερώθηκε από το νομοθέτη Σόλωνα τον 6ο αι. π.Χ.

Μέχρι τον 4ο αι. π.Χ. η Βουλή του Αρείου Πάγου ήταν αρμόδια για την εφαρμογή των νόμων, την επίβλεψη της χρηματικής διαχείρισης και την εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων, όπως φόνων εκ προμελέτης, ιεροσυλιών και εμπρησμών. Παράλληλα λειτουργούσε και ως τόπος λατρείας. Εκεί υπήρχαν πολλά ιερά, όπως αυτό
των Σεμνών Θεαινών ή Ευμενίδων.
 

Η λέξη «πάγος» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει βράχος.

Κατά μία εκδοχή, ο Άρειος Πάγος πήρε το όνομά του από το θεό του πολέμου Άρη, ίσως επειδή εκεί δικάστηκε από τους θεούς όταν σκότωσε το γιο του Ποσειδώνα. 
Κατά μία άλλη θεωρία, η ονομασία προέρχεται από τις Αρές-Ερινύες ή Σεμνές, τις χθόνιες θεότητες της τιμωρίας και της εκδίκησης.

Ο Άρειος Πάγος είναι στενά συνδεδεμένος με το Χριστιανισμό. Μάλιστα, στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ. σ’ αυτόν το βράχο ανέβηκε ο Απόστολος Παύλος για να μιλήσει στους Αθηναίους για τη νέα θρησκεία. Η ομιλία του βασίστηκε στην ύπαρξη ενός βωμού που προϋπήρχε στην Αθήνα και ήταν αφιερωμένος στον Άγνωστο Θεό. 
Έτσι, εύκολα κέρδισε πολλούς από τους Αθηναίους, μεταξύ αυτών και τον επιφανή Διονύσιο Αρεοπαγίτη, τον προστάτη άγιο της σύγχρονης πόλης των Αθηνών, ο οποίος λέγεται ότι έγινε ο πρώτος επίσκοπος της πόλης. Απόσπασμα της ομιλίας του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους είναι χαραγμένο σε μία πέτρα που βρίσκεται στην αρχή των σκαλοπατιών που οδηγούν στην κορυφή του βράχου.
 
Στη βόρεια πλαγιά του λόφου του Αρείου Πάγου έχει εντοπιστεί νεκροταφείο των μυκηναϊκών και γεωμετρικών χρόνων, ενώ από τον 6ο αιώνα π.Χ. εκεί είχε αναπτυχθεί οικισμός του αριστοκρατικού δήμου της Μελίτης. 

Κατά την υστερορωμαϊκή περίοδο (4ος-6ος αιώνας μ.Χ.) ανεγέρθησαν τέσσερις πολυτελείς κατοικίες, που πιθανότατα ανήκαν σε φιλοσόφους, σοφιστές και άλλους διδασκάλους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα σπίτια τους και ως ιδιωτικά διδασκαλεία. 

Στα μέσα του 16ου αιώνα κατασκευάστηκε ο ναός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, που όμως το 1601 καταστράφηκε μάλλον από σεισμό. Λείψανά του σώζονται ακόμα στη βόρεια πλευρά του βράχου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: