Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941-Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα...

Σαν σήμερα η κατάληψη της Αθήνας από τους ΓερμανούςΣαν σήμερα η κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς

Εβδομήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται ακριβώς από την μαύρη επέτειο της κατάληψης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές.
 
 
Η Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (κωδική ονομασία Επιχείρηση Μαρίτα) ήταν πολεμική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έλαβε χώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την νότια Αλβανία.
Η μάχη διεξήχθη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων (Ελλάδα και Βρετανική Κοινοπολιτεία) και των δυνάμεων του Άξονα (Ναζιστική Γερμανία, Φασιστική Ιταλία και Βουλγαρία).
Το τάγμα μοτοσικλετών της 2ης Μεραρχίας Πάντσερ, που ειρήσθω εν παρόδω είχε περάσει στην Εύβοια
με σκοπό να καταλάβει το λιμάνι της Χαλκίδας, ανέλαβε την αποστολή να υπερφαλαγγίσει τη βρετανική οπισθοφυλακή.
NAZI2
Οι μοτοσικλετιστές συνάντησαν μικρή αντίσταση και το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 οι πρώτοι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, ακολουθούμενοι από θωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και πεζικό.
Κατέλαβαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, λαδιού και λιπαντικών, πολλές χιλιάδες τόνους πυρομαχικών, δέκα φορτηγά φορτωμένα με ζάχαρη και δέκα φορτία άλλων προμηθειών, καθώς και άλλο εξοπλισμό, όπλα και ιατρικές προμήθειες.
Οι κάτοικοι της Αθήνας περίμεναν τους Γερμανούς να μπουν στην πόλη πολλές μέρες πριν και βρίσκονταν κλεισμένοι στα σπίτια τους με τα παράθυρά τους κλειστά.
Το πρωί το Αθηναϊκό Ραδιόφωνο έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι, αδέρφια κρατήστε καλά μέσα σας το πνεύμα του μετώπου. Ο εισβολεύς εισέρχεται εις όλας της προφύλαξης εις την έρημο πόλη με τα κατάκλειστα σπίτια. Προσοχή ύστερα από λίγο ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν θα είναι Ελληνικός, θα είναι Γερμανικός. Μην τον ακούτε, ο πόλεμος μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι τελικής νίκης. Ζήτω το έθνος, ζήτω η Ελλάς. Και αμέσως ακολούθησε ο εθνικός ύμνος. Όταν τελείωσε μπήκαν οι Γερμανοί στο ραδιοφωνικό σταθμό.
NAZI3
Οι Γερμανοί εισβολείς κατευθύνθηκαν αμέσως στην Ακρόπολη και ύψωσαν τη Ναζιστική σημαία. Οι συνδυασμένες δυνάμεις της Ελλάδας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας πολέμησαν με μεγάλη επιμονή, όμως υστερούσαν σε αριθμό και εξοπλισμό και τελικά κατέρρευσαν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, μόλις αντίκρισε τις γερμανικές δυνάμεις, δηλητηριάστηκε και πέθανε λίγες μέρες μετά.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών κάθε πέντε λεπτά μετέδιδε διαταγή της μόνης κυβερνητικής αρχής που παρέμενε στην ελληνική πρωτεύουσα, του Ανώτερου Στρατιωτικού Διοικητή Αττικοβοιωτίας υποστράτηγου Χρ. Καβράκου.
Ωστόσο, μέσα σε ακριβώς 24 μέρες, η ελληνική εκστρατεία τελείωσε με μία γρήγορη και καθολική γερμανική νίκη με την πτώση της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο.

NAZI4


newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: