Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Μανώλης Ρασούλης, τι έλεγε πρίν φύγει!

Εδώ είναι του Ρασούλη…

Κι όμως το έλεγε: «Να δείτε που θα πεθάνω ολομόναχος και κανένας δεν θα το πάρει χαμπάρι…». Επιλογή του η μοναξιά, ιδιοσυγκρασιακός, ασυμβίβαστος, μυστήριος αλλά και πάλι το να πεθάνει μόνος, αβοήθητος και να τον βρουν μετά από τόσες μέρες σοκάρει πολύ. Ήταν αγαπητός ο Μανώλης Ρασούλης κι ας ενοχλούσε πολλούς με αυτά που έλεγε κατά καιρούς, κυρίως εναντίον της εξουσίας. «Τον είδα 15 μέρες πριν πεθάνει» μας είπε ο Χρήστος Νικολόπουλος, επιστήθιος φίλος του. «Ήταν προβληματισμένος, φορτωμένος, ζορισμένος πολύ οικονομικά. Σαν να είχε αποφορτιστεί η μπαταρία. Πριν από ένα μήνα είχε πάθει ένα καρδιακό επεισόδιο αλλά δεν του άρεσαν οι γιατροί και τους απέφευγε. Του έλεγα να πάει να τον κοιτάξει κάποιος ειδικός και επίσης να μαζέψει τα ένσημά του για να βγάλει σύνταξη. Αλλά ο Μανώλης γελούσε και μου απαντούσε: ‘Είναι σαν να μου λες ότι ο Τσε Γκεβάρα κολλούσε ένσημα…».

Ο Ρασούλης, με μια επιστολή

που ήρθε στη δημοσιότητα από τον επίσης φίλο του Λευτέρη Παπαδόπουλο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, κατηγορεί την ΕΡΤ για τη διακοπή της εκπομπής του στο Α’ Πρόγραμμα του ραδιοφώνου, αιτία της οποίας ήταν να μείνει άνεργος. Έξι χρόνια εκπομπής και μετά τίποτα. «Κι εμένα μου το είχε αναφέρει, ήπια βέβαια, αλλά ο Μανώλης ήταν άνθρωπος που τα κρατούσε όλα μέσα του και δύσκολα εξωτερίκευε τα προβλήματά του. Μπορεί να του έκοψαν την εκπομπή επειδή είχε λήξει η σύμβασή του και στο πλαίσιο της λιτότητας. Δεν πιστεύω ότι υπήρχε κάποιος άλλος, ύποπτος λόγος. Κατάλαβα, όμως, ότι η διακοπή της εκπομπής τον πείραξε πολύ γιατί αισθανόταν ότι είχε ένα τρόπο να επικοινωνεί με τον κόσμο, ένα βήμα για να μιλάει», μας είπε ο Νικολόπουλος. Η επιστολή του Ρασούλη, όμως, κόβει την ανάσα επειδή αποφάσισε να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Λέει ότι αισθανόταν άχρηστος, ηλικιωμένος και αφήνει την αγωνία του για το αύριο να φανεί ξεκάθαρα. Λέει ακόμα ότι με την εκπομπή του «κρατούσε τα μπόσικα στην κατιούσα», ότι αισθανόταν ότι «τον πέταξαν από τον κάδο» γιατί ήταν ένας απ’ αυτούς που υποστηρίζουν τις αξίες, ότι δεν έχει να πληρώσει ούτε το νοίκι του, ότι έδιωξαν και την κόρη του από το δημοτικό κανάλι του Πειραιά, και ότι οι ιθύνοντες «μόλις πήραν το σκήπτρο άρχισαν με τη γνωστή εμπάθεια, απάθεια και αμάθεια τις εκκαθαρίσεις» και καταλήγει: «Ο υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Παπαδημητρίου και ο Ταγματάρχης με ξέρουν χρόνια πολλά. Ποιος ιθύνων έβγαλε την απόφαση να με διώξουν; Ας βγει να πει το σκεπτικό. Με το ίδιο σκεπτικό με έδιωξαν το ’84 από την τότε ΥΕΝΕΔ, όταν είπα μια μαντινάδα που αφορούσε τον Κοσκωτά…».

Σήμερα, μετά το τραγικό συμβάν, κάποιος πρέπει σίγουρα να βγει και να εξηγήσει τι ακριβώς έγινε με το θέμα του Ρασούλη. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία για τον άνθρωπο που έφυγε, τη στιγμή που, όπως μας είπε ο Νικολόπουλος, το Υπουργείο Πολιτισμού κώφευσε μεγαλοπρεπώς ακόμα και τα έξοδα της κηδείας του. «Ο Μανώλης δεν είχε καθόλου χρήματα. Τα έξοδα της κηδείας τα  ανέλαβε η ΑΕΠΙ. Ο Δημος Αθηναίων παραχώρησε τον τάφο αλλά ζήτησε 1.800 ευρώ για τα έξοδα. Τι δωρεάν τάφος ήταν αυτός; Να ζητήσετε από το Υπουργείο να εξαιρεθείτε, είπαν, αλλά δεν βγήκε κανένας αρμόδιος να ακούσει το πρόβλημα και η ΑΕΠΙ τα πλήρωσε κι αυτά», μας είπε ο Νικολόπουλος. Και όταν τον ρωτήσαμε τι είναι αυτό που θα του μείνει από την τελευταία του συνάντηση με τον Μανώλη Ρασούλη, σκέφτηκε για λίγο και αναστέναξε: «Το ξέρατε ότι πριν από 2 μήνες είχε πάει στην Αυστραλία για να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς; Και ότι είχε αναλάβει τη φροντίδα, μαζί τη γυναίκα που είχε ζήσει για κάποια χρόνια, ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες; Αγόρι είναι. Τι να σας πω για τον Μανώλη; Δεν ήταν καλά την τελευταία φορά. Πολύ βαρύς. Μου είχε εμπιστευτεί πολλούς καινούργιους στίχους του και μου είχε πει: «Πάρ’ τους μη τυχόν και πεθάνω για να ξέρω ότι είναι σε καλά χέρια».


Από την Κατερίνα Αγγελιδάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια: