Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Πελάαααατες μου!!!

Το βόλεμα των κομματόσκυλων συνεχίζεται!


 

Σοκ προκάλεσε το προεδρικό διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας την Τετάρτη σχετικά με την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων και των υπηρεσιακών μονάδων. 
Σε αδρές γραμμές πρόκειται για μια εκ βάθρων και δυσμενής αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα, που θα ανοίξει τον δρόμο για την απόλυση των 150.000 δημόσιων υπαλλήλων όπως έχει ζητήσει η Τρόικα κι όπως προβλέπεται στο δεύτερο Μνημόνιο.

Όποιοι δε, ήλπιζαν πως έστω και μ’ αυτόν τον βίαιο τρόπο το δημόσιο πρόκειται να έρθει
πιο κοντά στον πολίτη θα απογοητευθούν οικτρά καθώς το σημαντικότερο του μέλημα δεν είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά η μείωση του κόστους.

Κι αυτό επιτυγχάνεται με δύο κατά βάση τρόπους.

Αρχικά με την κατάργηση του κριτηρίου της παλαιότητας που χορηγούσε αδιακρίτως αυξήσεις με την πάροδο του χρόνου. Ένα κριτήριο που μπορεί να ωφελεί δικαίους και αδίκους (όπως συνέβαινε άλλωστε και στον ιδιωτικό τομέα) συμβαδίζει όμως με την διεύρυνση των οικονομικών αναγκών των ανθρώπων, όσο μεγαλώνουν σε ηλικία.

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η μείωση του κόστους θα είναι η συνεχής αξιολόγηση κάθε υπαλλήλου, σε ετήσια μάλιστα βάση, όπου θα καθορίζονται στόχοι, χρονοδιαγράμματα κ.α.

Το σκανδαλώδες όμως είναι ότι στην αξιολόγηση, που θα καταλήγει σε ένα συμφωνητικό, δεν θα υπάρχουν μόνο αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και υποκειμενικά, που κάθε φορά θα επαφίενται στον προϊστάμενο. Κι εδώ, κακά τα ψέματα, θα οργιάσει το ρουσφέτι, που ήδη κάνει θραύση.

Και δεν μιλάμε μόνο για τις παλιότερες, αλήστου μνήμης εποχές όταν σημερινοί υπουργοί, που δίνουν όρκους πίστης στην αξιοκρατία, επιδίδονταν σε προσληψο-μαχίες, αλλά ακόμη και για τους τελευταίους μήνες όταν, συγκεκριμένα, εισήχθηκε ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας.

Φωτιά πήραν τα τηλέφωνα βουλευτών και υπουργών κυρίως, αν όχι αποκλειστικά και μόνο, του ΠΑΣΟΚ για μια καλή απόσπαση που θα διαφυλάξει τους ψηφοφόρους τους από τον κίνδυνο της απόλυσης.

Σαν να μην έφταναν λοιπόν οι αποσπασο-μαχίες (ανώτερο στάδιο της προσληψο-μαχίας) εντελώς ανερυθρίαστα τώρα οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να βολέψουν για πάντα αυτούς ακριβώς τους δημόσιους υπαλλήλους που αναμφισβήτητα είναι ο ορισμός του κηφήνα – δημόσιου υπάλληλου, αιτία του διασυρμού ενός ολόκληρου κλάδου.

Πως;

Αρκεί κανείς να διαβάσει έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του οποίου προΐσταται ο Δημ. Ρέππας, με θέμα «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου ένατου, παρ. 18 του ν.4057/12 (ΦΕΚ 54/Τ.Α’/ 14-3-12) για την μετάταξη αποσπασμένων τακτικών υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού». 


Η επίμαχη φράση του εγγράφου, που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, είναι η εξής: «Τακτικοί υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του ν. 4024/2011 (Α’ 226) ήταν αποσπασμένοι, με γενικές ή ειδικές διατάξεις, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού ή ανεξάρτητες αρχές και εξακολουθούν να είναι αποσπασμένοι κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν με την αίτησή τους να μεταταγούν στην υπηρεσία που είναι αποσπασμένοι με την ίδια σχέση εργασίας και ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης που κατέχουν… Η μετάταξη γίνεται με κοινή απόφαση του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των οικείων υπουργών».

Αναμφισβήτητα πρόκειται όχι μόνο για ντροπή αλλά και για την πιο τρανή απόδειξη του ότι υπουργοί και κόμματα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, είναι παντελώς ακατάλληλοι να διορθώσουν την κατάσταση.

Όσο δε συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα υπογραφής υπουργικών αποφάσεων το μόνο που τους νοιάζει είναι «να φτιάχνουν» την εκλογική τους πελατεία!

Όνειδος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: