Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Κέντρα Μεταναστών: Στα….κάγκελα Δήμοι και φορείς!

Ξεσηκωμός στην Πρέβεζα, κάθετα αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο

 

Περιπλέκεται η κατάσταση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Δήμους της Ηπείρου να αρνούνται στην πλειοψηφία τους την δημιουργία Κέντρων Φύλαξης Μεταναστών.

Παρά τη θετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τις καλές προθέσεις η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση που θα κληθεί να φιλοξενήσει τα κέντρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να τα αποδεχθεί.

Μετά το όχι που διατυπώθηκε και από την Πρέβεζα θεωρείται καθοριστικής σημασίας

η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου καθώς θα πρέπει να διατυπώσει και προτάσεις για πιθανούς χώρους.

Την κάθετη διαφωνία του στην πρόθεση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία Κέντρου Φύλαξης Μεταναστών εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας και πολλοί φορείς που παραβρέθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση. Η συνεδρίαση προκλήθηκε με αφορμή ότι το στρατόπεδο Τσακαλώτου περιλαμβάνεται στη λίστα που διέρρευσε από τα συναρμόδια υπουργεία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στην δημιουργία στρατοπέδων φιλοξενίας σε οποιοδήποτε από τα στρατόπεδα της περιοχής ή σε άλλη έκταση του Δήμου, θέση με την οποία ταυτίστηκαν και οι φορείς της πόλης.

Όπως τόνισε στην πρότασή του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης τα στρατόπεδα της πόλης αποτελούν ιστορικά μνημεία ενώ ο Δήμος έχει συντάξει μελέτες για την ανάδειξη , ανάπλαση και απόδοσή τους στους πολίτες.

Επίσης ο Δήμαρχος έκανε λόγο για πλήγμα που θα δεχτεί ο τουρισμός και η τοπική οικονομία δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να συναινέσει στον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος απουσίαζε από την συνεδρίαση είχε αποστείλει γραπτό υπόμνημα στο οποίο επεσήμανε ότι «Η δημιουργία τέτοιων κέντρων εντός της πόλης μας βρίσκει όλους κάθετα αντίθετους καθώς επίσης όλη την τοπική κοινωνία. Η πόλη μας είναι τουριστική με κύρια πηγή εισοδημάτων τον τουρισμό. Σε περίπτωση δημιουργίας τέτοιου κέντρου θα πληγεί ανεπανόρθωτα η τοπική οικονομία σε μια τόσο δύσκολη οικονομική κρίση. Έχουμε την άποψη ότι τέτοια κέντρα θα πρέπει να δημιουργηθούν εκτός των Πολεοδομικών ιστών ,ώστε να μην επηρεάζεται καθημερινή ζωή των πολιτών».

Η Λαική Συσπείρωση και ο Δημόσιος Χώρος εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο γενικότερο εγχείρημα της πολιτείας και τη διαφωνία τους με τη δημιουργία τέτοιων κέντρων ανά την Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων μίλησαν για «στρατόπεδα ψυχών» εξέφρασαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία μεθοδεύει την «επίλυση» του προβλήματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη του τις τοποθετήσεις των φορέων ψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση του Δημάρχου λέγοντας όχι στην δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας –Κράτησης παράνομων μεταναστών στην Πρέβεζα.

Βάσω Σκουλίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: