Επικίνδυνες οι φανέλες του EURO 2012;
Οι πιο ανθεκτικές φανέλες των εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο Εuro 2012 που διεξάγεται στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας, είναι της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Κροατίας και της Πολωνίας.
Οι εμφανίσεις τους είναι κατασκευασμένες κατά 98% από ανακυκλωμένο PET, το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται και στα πλαστικά μπουκάλια.
Για την κατασκευή της εμφάνισης,
χρησιμοποιήθηκαν (κατά μέσο όρο) 13 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Το ΡΕΤ (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), χημικά μέρος της οικογένειας του πολυεστέρα, είναι μια θερμοπλαστική ρητίνη που αποτελείται από φθαλικές ενώσεις, κατάλληλη για επαφή με τρόφιμα.
Χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή δοχείων για ποτά (66%) και τροφίμων (8%).
Οι στολές, αφού ράβονται με αυτό τον τρόπο, είναι 23% ελαφρύτερες και 20% ισχυρότερες από τις προηγούμενες. Οι φανέλες διαθέτουν τρύπες από λέιζερ, εξασφαλίζοντας καλύτερο εξαερισμό για το ανθρώπινο σώμα και βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα σορτς κατασκευάστηκαν με 100% ανακυκλωμένο PET.
Πάντως, σύμφωνα με την «Gazzetta dello sport», οι φανέλες των εθνικών ομάδων θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία.
Μετά από ελέγχους που έγιναν στις μπλούζες 9 ομάδων, προέκυψαν υψηλές ποσότητες σε μόλυβδο, νίκελ και άλλες τοξικές ουσίες, επικίνδυνες για την υγεία των αθλητών.
Ανάμεσα στις φανέλες που ελέγχθηκαν δεν βρίσκεται η Ελληνική.
Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ένωσης Καταναλωτών (BEUC) που εδρεύει στις Βρυξέλλες: «Ο μόλυβδος, ένα βαρύ μεταλλικό στοιχείο, βρέθηκε σε έξι από τις εννέα φανέλες που ελέγχθηκαν: της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Όσον αφορά στις εμφανίσεις της Ισπανίας και της Γερμανίας, το επίπεδο μόλυβδου ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο προϊόντων που προορίζονται για παιδιά».
Η γενική διευθύντρια του BEUC, Μονίκ Γκογιέν τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι φίλαθλοι πληρώνουν μέχρι και 90 ευρώ για τη φανέλα της ομάδας τους. Το λιγότερο που μπορούν να περιμένουν είναι η αξιόπιστη ποιότητα των προϊόντων.
Η γενική διευθύντρια του BEUC, Μονίκ Γκογιέν τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι φίλαθλοι πληρώνουν μέχρι και 90 ευρώ για τη φανέλα της ομάδας τους. Το λιγότερο που μπορούν να περιμένουν είναι η αξιόπιστη ποιότητα των προϊόντων.
Είναι ανεξήγητο ότι βαρέα μέταλλα χρησιμοποιούνται στην παρασκευή προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.
Η πράξη αυτή των κατασκευαστών είναι αξιόποινη, καθώς χρησιμοποιούν επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο, αλλά και το περιβάλλον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου