Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η Γερμανία πιέζει την Ισπανία να στραφεί προς τον μηχανισμό στήριξης!

Γιατί; θα βγάλουν και από εκεί χρήματα οι Γερμανοί;


 




Η γερμανική κυβέρνηση και τράπεζες της χώρας κάλεσαν την Τετάρτη την Ισπανία να απευθυνθεί στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF) για να... λύσει τα προβλήματα των τραπεζών της.

«Οι αρχές είναι σαφείς, η κυβέρνηση (της Ισπανίας) πρέπει να υποβάλει αίτημα βοήθειας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Ισπανία και μονάχα
η Ισπανία μπορεί να αποφασίσει τι θα πράξει ή δεν θα πράξει», δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ, ο οποίος πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν θα συμμετείχε σε εικασίες για το τι πιθανώς πράξει η Μαδρίτη.

Ο κ. Ζάιμπερτ απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας χρηματοδότησης τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM, ενώ είπε ότι το Βερολίνο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συμφωνεί με ένα σχήμα πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

«Έχουμε δημιουργήσει όργανα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και να συνοδεύονται από όρους», είπε για τις ισπανικές τράπεζες.

Ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε ακόμη την αντίθεση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς, όπως επισήμανε, δεν έχει επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Δεν πρέπει να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: