Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ICAP: «Δουλειές με φούντες» κάνουν οι εταιρείες ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Δουλειές με φούντες» κάνουν οι εταιρείες ληξιπρόθεσμων οφειλών που κυνηγούν τους κακοπληρωτές των τραπεζών και των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας.


Η ICAP εκπόνησε μελέτη για τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να εισπράξουν οφειλές τρίτων. Τα στοιχεία του 2010 εμφανίζουν ότι το μέγεθος της αγοράς αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το 2009 και διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. ευρώ το 2010 έναντι 51 εκατ. ευρώ το 2009. Οι πρώτες εκτιμήσεις
ανεβάζουν σε διψήφιο ποσοστό την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 2011.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό στον συνολικό κύκλο εργασιών του κλάδου κατέχουν αυτές των ολίγων ημερών και ακολουθεί η κατηγορία medium που η χρονική καθυστέρηση έχει φθάσει στα επίπεδα των δύο και τριών μηνών. Η κατηγοριοποίηση των οφειλών περιλαμβάνει ακόμη την κατηγορία early όταν έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο και όταν οι οφειλές έχουν ξεπεράσει το έναν χρόνο εντάσσονται στην κατηγορία hard.

Οι δουλειές των εταιρειών αυτών «άνοιξαν» με τον νόμο 3758/2009 που προβλέπει τη σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού. Στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται συνολικά 21 εταιρείες και έχουν ως αποστολή την εξώδικη ενημέρωση των οφειλετών. Ο αριθμός των απασχολούμενων έφθασε τους 2.900, εκ των οποίων οι 2.500 ήταν πράκτορες το 2010.

Ο βασικός πελάτης των εταιρειών αυτών είναι οι τράπεζες που καλύπτουν το 90% του κύκλου εργασιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: