Σάββατο 7 Απριλίου 2012

H IKEA κατασκόπευε τους πελάτες της και το προσωπικό της!

Μέσω ιδιωτικών ντετέκτιβ, έψαχνε η γαλλική ΙΚΕΑ, προσωπικά στοιχεία, τόσο των πελατών της όσο και του προσωπικού της. 

Η γαλλική θυγατρική της διεθνούς αλυσίδας καταστημάτων ΙΚΕΑ , παραδέχθηκε τις παραβιάσεις των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και δεσμεύθηκε πως θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις δεοντολογικού τύπου μετά τις κατηγορίες που της χρέωσαν για παρακολουθήσεις του προσωπικού και των πελατών της.

Η εταιρεία προσλάμβανε

ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να ανακαλύψουν εμπιστευτικά στοιχεία ατόμων «πρακτικών που αντιβαίνουν στις πιο θεμελιώδεις από τις αρχές της ΙΚΕΑ, ιδίως εκείνων που αφορούν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή», τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. «Η ΙΚΕΑ καταδικάζει πλήρως τις πρακτικές που αποκαλύφθηκαν», προστίθεται στο ίδιο κείμενο. Τον περασμένο μήνα, η αποκαλυπτική εφημερίδα Le Canard Enchaine δημοσίευσε άρθρο που τεκμηρίωνε πως η ΙΚΕΑ Γαλλίας πλήρωνε ερευνητές για να διεισδύουν παράνομα σε αρχεία της αστυνομίας ώστε να αντλούν πληροφορίες για ορισμένους υπαλλήλους και πελάτες της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία δημοσίευσε ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλασσαν οι διευθυντές της ΙΚΕΑ με τους ερευνητές, η εταιρεία παρήγγειλε περισσότερους από 200 ελέγχους σε ποινικά μητρώα και άδειες αυτοκινήτων.

Οι διωκτικές αρχές στις Βερσαλλίες, κοντά στο Παρίσι, διέταξαν προκαταρκτική έρευνα για χρήση προσωπικών δεδομένων με ενδεχόμενο δόλο. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής, η αστυνομία μετέβη στα κεντρικά γραφεία της ΙΚΕΑ στο Παρίσι.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως εν αναμονή του πορίσματος της έρευνας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τρεις υπάλληλοι της ΙΚΕΑ.

Επίσης δηλώνει πως έχει συστήσει μία ομάδα εργασίας για «την ενίσχυση των αξιών και των ηθικών προτύπων» στο εσωτερικό της, ώστε «να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά αυτή η κατάσταση». Η ΙΚΕΑ διατηρεί 29 συνολικά καταστήματα στη χώρα.

24wro

Δεν υπάρχουν σχόλια: