Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Κορίτσια ο στόλος!

Ο «στόλος» επιστρέφει στο Φάληρο 30 χρόνια μετά

Στη δεκαετία του 1960 η Τρούμπα έμοιαζε με ένα μικρό, ανεξάρτητο κρατίδιο στην καρδιά του Πειραιά. Εκεί έβρισκαν καταφύγιο τα αλάνια, οι πόρνες, οι χαρτοπαίκτες, οι , αλλά κυρίως οι ναύτες του Αμερικανικού Στόλου, τα πλοία του οποίου έδεναν συχνότατα στο λιμάνι, θυμίζοντας στους Ρώσους, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση.

«Καλώς ήρθε το δολάριο», φώναζαν τότε οι φτωχοί Ελληνες και προσάρμοζαν
την οικονομία και το εμπόριο μιας ολόκληρης πόλης στις απαιτήσεις των Αμερικανών ναυτών. Αλλωστε, το ημερομίσθιο ενός Αμερικανού ναύτη τότε ήταν το μηνιάτικο ενός Ελληνα υπαλλήλου. Τα χρόνια πέρασαν, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων ανέβηκε και η Τρούμπα έσβησε. Κι ύστερα ήρθε η κρίση…  Και ξαφνικά οι εικόνες του ’60 ξαναγύρισαν. Τρούμπα δεν υπάρχει πια, υπάρχουν όμως άδεια μαγαζιά και απελπισμένοι έμποροι. Και υπάρχει πάλι το δολάριο. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Enterprise» έδεσε στον Πειραιά και οι επαγγελματίες του Πειραιά και των νοτίων προαστίων είδαν τους 5.000 ναύτες του πλοίου ως μάννα εξ ουρανού. Οι πιο προνοητικοί είχαν ενημερωθεί για την άφιξη του πλοίου και προετοιμάζονταν εβδομάδες. Οι υπόλοιποι έτρεχαν την τελευταία στιγμή να προσαρμοστούν στα γούστα και τις απαιτήσεις των Αμερικανών. Τα ίδια και στη νύχτα. Tα κλαμπ το γύρισαν στη ραπ και τα στριπτιζάδικα έδωσαν τη μεγάλη μάχη ανοίγοντας από τις μεσημεριανές ώρες για να υποδεχτούν τα αγόρια αλλά και... τα κορίτσια του στόλου…  

  Από την περασμένη Τετάρτη το πρωί ο φαληρικός όρμος θυμίζει την εποχή που οι Αμερικανοί του 6ου Στόλου έφταναν στην Ελλάδα. Καταστηματάρχες ξεσκόνιζαν τα τραπέζια τους και εμπλούτιζαν με αμερικάνικες γεύσεις τα μενού τους, οι οδηγοί ταξί γυάλιζαν τα αυτοκίνητά τους, τα καταστήματα με αναμνηστικά είδη έφτιαχναν τις βιτρίνες τους και τα στριπτιζάδικα καλούσαν ενισχύσεις κοριτσιών από την επαρχία!  Ο Πειραιάς, τα νυχτερινά κέντρα κάθε είδους στη λεωφόρο Συγγρού, αλλά και η Πλάκα και το Μοναστηράκι «στολίστηκαν» για να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Το «Καλώς ήρθε το δολάριο» ακούστηκε ξανά, 50 χρόνια μετά...


Δεν υπάρχουν σχόλια: