Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Σε αποσύνθεση το ΠΑΣΟΚ

Οι κινήσεις της Λούκας Κατσέλη, ο Παπουτσής και οι τάσεις φυγής
 

Έντονο παρασκήνιο με συμμετοχή Ξενογιαννακοπούλου, Καρχιμάκη, Βάσως Παπανδρέου αλλά και δημοσιογράφων!
 
Με ταχύτητα τρέχουν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο γύρω απ’ το ΠΑΣΟΚ χώρο. Η εκδήλωση φυγόκεντρων δυνάμεων ήταν αναμενόμενη, κανείς όμως δεν ξέρει πώς θα εκτονωθούν και τι θα προκαλέσουν.

Έπειτα από όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο και οδήγησαν στην άνετη επικράτηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ
και στην –εξ αντικειμένου- εσωκομματική περιθωριοποίηση των αντιπάλων του, εντείνεται ο θόρυβος για τις κινήσεις των διαφωνούντων, των δυσαρεστημένων και των διαγραμμένων.

Σε λιγότερο από 48 ώρες, μεθαύριο Τετάρτη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί η σύσταση του κυοφορούμενου κεντροαριστερού κόμματος που συστήνουν η κ. Λούκα Κατσέλη και ο κ. Χάρης Καστανίδης. Σε αυτή τουλάχιστον την κατ’ αρχήν απόφαση οδηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές του υπό ίδρυση κόμματος, σε συσκέψεις που είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ήδη έχει βρεθεί και ο χώρος που θα στεγάσει το νέο κόμμα στην πλατεία Κοραή, στο κέντρο των Αθηνών.

Όπως έχει γράψει ήδη το “Newsbomb.gr”, προσωρινή πρόεδρος του νέου κόμματος θα είναι η κ. Κατσέλη και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Καστανίδης, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες προσδοκούν ότι θα είναι σε θέση να συγκροτήσουν Κ.Ο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το νέο κόμμα να έχει τουλάχιστον δέκα βουλευτές.

Εκτός των κ.κ. Κατσέλη και Καστανίδη θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ.:

    Λάμπρος Μίχος (Β’ Αθηνών),
    Κυριακή Τεκτονίδου (Α’ Θεσσαλονίκης),
    Μαρία Κυριακοπούλου (Αχαΐας),
    Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος (Αχαΐας), και
    Γιώργος Κασσάρας (Δωδεκανήσου).


Πολύ κοντά βρίσκονται και άλλοι τέσσερις ή πέντε εκ των διαγραμμένων, με τους οποίους γίνονται συζητήσεις.

Παλιοί και νεώτεροι

Έγκυρες πηγές επισημαίνουν μάλιστα ότι στο νέο κόμμα έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν πολλοί πρώην βουλευτές, αλλά και συνδικαλιστές, οι οποίοι έχουν απογοητευθεί από την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία.

Ενδεικτικώς ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Δημήτρη Πιπεργιά (σ.σ. πρώην βουλευτής Ευβοίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ), καθώς και Χρήστου Κοκκινοβασίλη (πρώην βουλευτή Β’ Αθηνών και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σφυροκόπησε με την ομιλία του το Σάββατο, την απερχόμενη ηγεσία του Κινήματος).

Συζητήσεις με το υπό ίδρυση νέο κόμμα έχει επίσης η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ωστόσο θα συναρτήσει την τελική της στάση απ’ το τι θα κάνει ο κ. Χρήστος Παπουτσής.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία δεν απορρίπτει τη συμμετοχή της στο νέο κόμμα αλλά έχει αποφασίσει να μη λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παπανδρέου με την κίνηση αυτή θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς την απερχόμενη ηγεσία ότι καταδικάζει τις πρακτικές, τους χειρισμούς και την πολιτική της παρότι κλήθηκε πολλές φορές να τηρήσει τους όρους κομματικής πειθαρχίας και συνέπειας.

Και ο κ. Χρ. Παπουτσής

Μιας και περί Παπουτσή ο λόγος και στο δικό του χώρο κομματικής επιρροής βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες.

Αποκλειστικές πληροφορίες του “Newsbomb.gr” αναφέρουν ότι μετά τη λήξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, το βράδυ της Κυριακής, αφ’ ότου απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του κ. Χρήστου Παπουτσή σημειώθηκε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Ο πρώην υπουργός μετέβη στο πολιτικό γραφείο του στην οδό Λυκαβηττού όπου τον περίμεναν δεκάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ απ’ όλη την Ελλάδα προκειμένου να καθορίσουν κοινή στρατηγική. Μεταξύ αυτών διαγραμμένοι βουλευτές, συνδικαλιστές, γραμματείς περιφερειακών και δημοτικών οργανώσεων και νεολαίοι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Μιχάλης Καρχιμάκης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και δημοσιογράφοι!
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετασχόντων πρότεινε στον κ. Παπουτσή να αποχωρήσει απ’ το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως τόνισαν «θα εκφυλιστεί σε ένα δεξιό μόρφωμα με τον Βενιζέλο»!

Ο ίδιος ο Χρ. Παπουτσής δεν πήρε θέση επί της πρότασης αυτής.

Σημειώνουμε πάντως, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του η Λ. Κατσέλη του πρότεινε να είναι συνιδρυτής του υπό ίδρυση κόμματος, αλλά πάλι δεν απάντησε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: