Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

"Να ακούσουμε τη νεολαία για να ανοικοδομηθεί η Ευρώπη"


Έκκληση να ακούσουμε τη νεολαία ώστε να ανοικοδομηθεί η Ευρώπη απευθύνουν με κοινό τους άρθρο στη γαλλική Le Monde, ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και ο Γερμανός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ.
Το άρθρο συνυπογράφουν 57 προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα.

«Η ευρωπαϊκή νεολαία είναι περισσότερο
μορφωμένη από ποτέ. Και όμως ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους κάτω των 25 ετών είναι άνεργος. Σε πολλά μέρη αποκλεισμένοι νέοι έχουν στήσει καταυλισμούς και έχουν εκφράσει δημόσια την οργή τους με μη βίαια μέσα, που αποτελούν εντούτοις την έκφραση μιας απαίτησης για κοινωνική δικαιοσύνη (στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στο Μαγκρέμπ, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία). Η κραυγή που τους ενώνει είναι η οργή που νιώθουν απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο πασχίζει να σώσει τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν αστρονομικά χρέη, αλλά ταυτόχρονα θυσιάζει το μέλλον των νέων γενεών. Αν όμως οι ελπίδες και οι προσδοκίες των νέων Ευρωπαίων θυσιαστούν στο βωμό της κρίσης του χρέους, το ευρωπαϊκό μοντέλο κινδυνεύει να διαλυθεί» τονίζουν στο άρθρο, το οποίο αναδημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα».

«Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και τα εθνικά κοινοβούλια να δημιουργήσουν μια Ευρώπη πολιτών ενεργώς απασχολουμένων, αλλά επίσης να διασφαλίσουν τις οικονομικές και νομικές συνθήκες για τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού έτους εθελοντισμού για όλους. Στόχος είναι ο εκδημοκρατισμός των εθνικών δημοκρατιών ώστε να ανοικοδομηθεί η Ευρώπη στη βάση αυτού του ενωτικού συνθήματος: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την Ευρώπη. Κάνε την Ευρώπη!» τονίζουν στο άρθρο τους, σημειώνοντας ότι η κρίση χρέους που διχάζει την Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική.

capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: