Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Γαλλικές εκλογές με άρωμα ελληνικό!

Με ελληνικό άρωμα οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

 
Διαβάστε πώς η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία επηρεάστηκε από το "ελληνικό πρόβλημα". Οι αναφορές Σαρκοζί και Ολάντ στη χώρα μας

"Τι επιθυμούμε, μία Γαλλία που μοιάζει με τη Γερμανία ή την Ελλάδα; Η Ελλάδα δεν προχώρησε σε αλλαγές με αποτέλεσμα σήμερα τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας να το πληρώνουν ακριβά", δήλωνε στις 2 Απριλίου ο  πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά  Σαρκοζί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Est Republicain.

Ντέρμπι αναμένεται να γίνουν οι  φετινές Γαλλικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας. Φαβορί ο νυν πρόεδρος   Nικολά Σαρκοζί και ο Σοσιαλιστής  Φρανσουά Oλάντ.

Μπορεί εδώ και μήνες, οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν
  νίκη για τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών στο δεύτερο γύρο ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες ο Σαρκοζί κάνει ρελάνς θέτοντας διλήμματα  για  την Ευρωπαϊκή οικονομία τονίζοντας ότι "εγώ δε σας πω ψέματα σαν αυτά που είπαν οι Σοσιαλιστές στην Ελλάδα και την Ισπανία".

Ο Γάλλος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση του PSI δήλωνε περιχαρείς "Σήμερα λύθηκε το πρόβλημα" υπενθυμίζοντας ότι "εργαστήκαμε νυχθημερόν" με την Άγκελα Mέρκελ για βρεθεί λύση. Στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις δεν παραλείπει να αναφερθεί στη συμβολή του στη "σωτηρία της Eλλάδας".

Έχοντας δίπλα του την σύζυγό του,  Κάρλα Μπρούνι και μετά τα γεγονότα της Τουλούζης ο Σαρκοζί για να ανατρέψει τα προγνωστικά κάνει (ακρο)δεξιά στροφή σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους της Μαρίν Λε Πεν.

Και ο Ολάντ...

Αντίθετος σε κηδεμονία της Ελλάδας δήλωνε σε συνέντευξή του ο  Φρανσουά Ολάντ. "Αποκλείεται, από την πλευρά μου, κηδεμονία της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες ή οποιονδήποτε άλλον" λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει "Όταν ακούω να προτείνονται τέτοιες λύσεις, νιώθω πραγματικά αποτροπιασμό".

Ο Ολάντ εκτιμά ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά ανεπαρκές. Όπως επισημαίνει, χωρίς επανεξισορρόπηση και χωρίς ανάπτυξη "δεν κάνουμε τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή από το να αγοράζουμε χρόνο".

Η ανάπτυξη, επισημαίνει, είναι η πιο μεγάλη παράβλεψη της πολιτικής απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση. "Πρέπει να υπάρξει ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης, μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων" προσθέτει, ξεκαθαρίζοντας ότι "δεν πρόκειται να πληρώσει κάποιος για κάποιον άλλον".

Ο Ολάντ αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για τις εκλογές στην Ελλάδα και δηλώνει: "Οι Έλληνες κρίνουν. Εύχομαι και ελπίζω, κυρίως, την εδραίωση μιας ισχυρής ελληνικής κυβέρνησης".

Δημοσκοπήσεις

Τα δημοκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι η τακτική αυτή πιάνει τόπο. Για πρώτη φορά ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίστηκε να έχει "πιάσει" τον Oλάντ στον πρώτο γύρο ή ακόμη και να τον ξεπερνά οριακά, προσδίδοντας στην αναμέτρηση νέο ενδιαφέρον -και δικαιώνοντας εκείνους που υποστήριζαν εξαρχής ότι σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για ένα ντέρμπι.

Τα κυριότερα θέματα που έχουν ανοίξει οι δύο αντιπάλοι είναι η Eλλάδα, το  Δημοσιονομικό Σύμφωνο, οι Γαλλογερμανικές σχέσεις, η Φορολογία, οι Μετανάστες και η Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.


Στέφανος Νικήτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: