Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η γκετοποίηση γεννά βία

Δικογραφία σε βάρος τεσσάρων Ρομά για ληστεία
Μετά από επίθεση και σωματική βία.
Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 19χρονου ημεδαπού Ρομά και τριών συνεργών του, που αναζητούνται, για ληστεία κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, στις 13-04-2012 το βράδυ στην Άρτα οι τέσσερις δράστες επιτέθηκαν σε δύο ημεδαπούς, ηλικίας 20 και 17 ετών και με τη χρήση σωματικής βίας, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αφαιρέσουν το πορτοφόλι του 20χρονου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά ενώ αφαίρεσαν από τον 17χρονο το χρηματικό ποσό των δέκα (10) ευρώ.
Ο 20χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, για παροχή πρώτων βοηθειών.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των συνεργών του.ipiros

Οι Ρομά βέβαια δεν βρίσκονται για πρώτη φορά στην πόλη μας, ούτε το επεισόδιο αυτό είναι το πρώτο.Αν θα μιλήσετε με παιδιά της ηλικίας αυτής αλλά και μικρότερα θα δείτε ότι  καθημερινά  μαλώνουν με Ρομά που προσπαθούν να τους πειράξουν, να τους χτυπήσουν, να τους κλέψουν, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για καυγά!
Πολλά περιστατικά έχουμε όλοι μας να θυμηθούμε από Ρομά
που μένουν εδώ και κατά καιρούς δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο κλοπών αλλά και βαριών τραυματισμών συμπολιτών μας χωρίς κανένας να τιμωρηθεί απ' αυτούς αν και γνωρίζανε και τα θύματα αλλά και οι αστυνομικοί, ποιοι ήταν. 

Μήπως τελικά έχει δημιουργηθεί ένα γκέτο στην περιοχή των Ρομά από τις αρχές της 10ετίας του '70, όπου έχουν εγκατασταθεί στην άκρη του ποταμού Αράχθου, δίπλα στη Μητρόπολη, με την ανοχή των υπευθύνων;
Έγινε τότε κατάληψη των εδαφών ιδιωτών και δημοσίου με σκηνές στην αρχή, παράγκες αργότερα και κάποια σπίτια τα τελευταία χρόνια, χωρίς η πολιτεία να τους μετακινήσει και να τους δώσει ένα τόπο νόμιμο, να τους αναγνωρίσει ως κοινότητα και να πράξει αναλόγως. Να φροντίσει δηλαδή για δρόμους, αποχέτευση, φωτισμό, παιδεία, εργασία..., οι γνωστοί "υπεύθυνοι-αρμόδιοι" τους θυμούνται μόνο προεκλογικά για ψηφοθηρία.
Έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε εκεί ένα γκέτο στο οποίο δεν έχει πρόσβαση ούτε η πυροσβεστική σε περίπτωση πυρκαγιάς ή ακόμα και η αστυνομία.
Οι Ρομά αυτής της ιδιότυπης κοινότητας, ζουν με δικούς τους νόμους απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία, απ' την οποία αντιμετωπίζονται ως παρίες.
Είναι φυσικό και επόμενο αυτή η γκετοποίηση να γεννήσει παραβατικές συμπεριφορές και ενέργειες από την πλευρά των Ρομά που σίγουρα δεν αρέσουν σε κανέναν.
Γίνεται κουβέντα αυτό τον καιρό για το εάν και πού θα γίνουν στρατόπεδα μεταναστών, όμως εδώ στην Άρτα το "στρατόπεδο μεταναστών" υπάρχει χρόνια και μάλιστα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο Δήμαρχος Παπαλέξης κατ' αρχήν, αλλά και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι, Αντιπεριφερειάρχης και Αστυνομικός Διευθυντής , θα πρέπει άμεσα να  δώσουν λύσεις ώστε πραγματικά να μην έχει στρατόπεδο μεταναστών (γκέτο) στη πόλη, φροντίζοντας ταυτόχρονα και για την αίσθηση ασφάλειας που πρέπει να νιώθει ο Αρτινός πολίτης, που όπως φαίνεται τον ξεχνάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: