Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Οι ακτιβιστές κερδίζουν... το ACTA

Οι ακτιβιστές του Διαδικτύου κερδίζουν στη μάχη με το ACTA 




Τρεις απανωτές «νίκες» κατά της Διεθνούς Συνθήκης ACTA, που περιορίζει τον ελεύθερο διαμοιρασμό αρχείων στο Internet, κατέγραψαν αυτή την εβδομάδα οι ακτιβιστές του διαδικτύου.

Τρεις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψαν τη διεθνή Συνθήκη, με το σκεπτικό ότι το ACTA αποτυγχάνει στο να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στα πνευματικά δικαιώματα, την ελεύθερη επιχειρηματικότητα, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία διακίνησης της πληροφορίας.

Παράλληλα, ειδικά η Επιτροπή
Βιομηχανίας της ΕΕ τονίζει στην απόφαση της ότι η προσέγγιση των πνευματικών δικαιωμάτων στην συγκεκριμένη συνθήκη αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η διεθνής αυτή συνθήκη είχε υπογραφεί στο Τόκιο, τον Γενάρη, από την ΕΕ, την Αυσταλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, το Μεξικό, το Μαρόκο, τη Σιγνκαπούρη, τις ΗΠΑ και την Ελβετία, με αφορμή τις αποκαλύψεις απόρρητων διπλωματικών εγγράφων από τη WikiLeaks που προκάλεσαν πριν από ένα χρόνο περίπου παγκόσμια διπλωματική κρίση.

Οι ακτιβιστές του διαδικτύου υποστηρίζουν ότι η Συνθήκη αυτή φιμώνει την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών, ζητώντας άμεσα την κατάργηση της.

Τι είναι όμως το ACTA ακριβώς;

Η ACTA είναι μια διεθνής συνθήκη που αποσκοπεί στην δημιουργία διεθνών προτύπων για την επιβολή του νόμου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Για την ακρίβεια, ο τίτλος της συνθήκης υπαινίσσεται ότι αφορά πλαστά αγαθά όπως φάρμακα ή απομιμήσεις ειδών πολυτελείας. Παρόλα αυτά, το εύρος της είναι πολύ μεγαλύτερο και αναμένεται να επηρεάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται τα αγαθά στο διαδίκτυο και τις γενικότερες τεχνολογίες της πληροφορίας.

Η συνθήκη υπήρξε αντικείμενο διαπραγματεύσεων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους παρέμειναν κρυφές, μεταξύ διαφόρων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελευταία 4 χρόνια.

Η τωρινή διατύπωση της ACTA εμφανίζεται πιο ήπια σε σχέση με τις πρώτες μορφές της, αφού στις τελευταίες αναθεωρήσεις έχουν αφαιρεθεί τα πιο «σκληρά» σημεία που αναφέρονται στην «διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο».

Η διαπραγμάτευση της ACTA έγινε κάτω από το μανδύα της εμπορικής συμφωνίας, κάτι που της επέτρεπε να περάσει πιο εύκολα απαρατήρητη. Οι πολέμιοί της, ωστόσο, θεωρούν πως πρόκειται για νομοθεσία που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα που προωθήθηκε μεταμφιεσμένη σε εμπορική συμφωνία για να μην συζητηθεί πολύ. Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι συμβαίνει με τις εμπορικές συμφωνίες, εδώ υπάρχουν ποινικές κυρώσεις.

Οι εμπορικές συμφωνίες συνήθως επικυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιτρεπόταν να διαπραγματευθεί πάνω στο Άρθρο 23 (το αμφιλεγόμενο σημείο της ACTA που όχι μόνο επιμένει να υπάρχουν ποινικές κυρώσεις για την πειρατεία, αλλά και για όσους κατηγορούνται ότι υποβοηθούν την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων) χωρίς την παρουσία αντιπροσώπων από τα κράτη-μέλη. Για το λόγο αυτό, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν πίσω από «κλειστές πόρτες».

Οι ιδιαιτερότητες της ACTA, μάλιστα, ήταν τέτοιες που όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να δημιουργήσει έναν οδηγό για το πώς η συνθήκη θα μπορούσε να επικυρωθεί, χρειάστηκε μήνες αντί για εβδομάδες, ώσπου στο τέλος περιγράφηκε ως «μικτή συμφωνία».

Οι κυρώσεις σε περίπτωση που παραβιαστεί η συμφωνία θα περιλαμβάνουν φυλάκιση και μεγάλα πρόστιμα για τις εταιρείες που κατηγορούνται για πειρατεία σε «μαζική κλίμακα».

Στην κατηγορία αυτή μπορεί να εμπίπτουν οι ιστοχώροι που φιλοξενούν πειρατικό περιεχόμενο αλλά και οι εταιρείες που τους «υποθάλπουν», κάτι που θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να αφορά και τους ISP (δηλ. τους παρόχους των συνδέσεων internet), αλλά όχι απαραίτητα και τον κάθε μεμονωμένο χρήστη που κατεβάζει τραγούδια από το σπίτι του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ACTA έχει την υποστήριξη μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, κινηματογραφικών στούντιο και δισκογραφικών εταιρειών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη τη διεθνή συνθήκη ACTA στα Ελληνικά

Α.Α.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: