Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ο Χίτλερ εμπνεύστηκε τη λαμπαδηδρομία;

Τελικά μήπως η λαμπαδηδρομία με την Ολυμπιακή φλόγα ήταν έμπνευση του Χίτλερ;

Δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail αναφέρει ότι ίσως τα πνευματικά δικαιώματα της λαμπαδηδρομίας να ανήκουν στον Αδόλφο Χίτλερ ή τουλάχιστον να έβαλε το χέρι του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την ιδέα της σύγχρονης λαμπαδηδρομίας την είχαν οι Γερμανοί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Ο Χίτλερ ήταν θαυμαστής του πολιτισμού της κλασικής Ελλάδας και είδε τη λαμπαδηδρομία ως έναν ιδεατό τρόπο να ενώσει το Βερολίνο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας.

Ο πρώτος πυρσός κατασκευάστηκε
από τη μεταλλουργία Krupps, που τροφοδοτούσε με πυρομαχικά τον Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Την ίδια περίοδο υπήρξε ευρεία συζήτηση για το ποιος θα μπορούσε να ναι ο καλύτερος τρόπος να ανάψει η φλόγα στο Βερολίνο, καθώς η χρήση σπίρτων κρίθηκε υπερβολικά… πεζό. Ένας Έλληνας αρχαιολόγος πρότεινε να την ανάψουν από τις ακτίνες του ήλιου που την αντανάκλασή τους θα κρατούσαν σε γυάλινη επιφάνεια. Προκειμένου να τον ευχαριστήσουν για την ιδέα του, ο αρχηγός των Ναζί, Τζόζεφ Γκέμπελς του απένειμε προσωπικά το βραβείο του Γερμανικού Ολυμπιακού Τάγματος. Το πιστοποιητικό ήταν υπογεγραμμένο από τον Χίτλερ.

Η φωτιά επανήλθε στους μοντέρνους Ολυμπιακούς του Άμστερνταμ το 1928, όταν η φλόγα συγκεντρώθηκε σ’ έναν πύργο του Ολυμπιακού Σταδίου. Ήταν σαν ένας συμβολικός δεσμός ανάμεσα στους αρχαίους και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: