Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Τα αφεντικά !!!

Όταν την ίδια στιγμή   ΜΟΝΟ στη δυτική Αφρική  κινδυνεύουν από λιμό 13 εκατ. άνθρωποι, η λίστα των δισεκατομμυριούχων σπάει κάθε ρεκόρ.



Πώς βγάζουν λεφτά οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Το περιοδικό Forbes ξεκίνησε να δημοσιεύει τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη πριν από 25 χρόνια. Η πρώτη λίστα είχε συνολικά 140 ονόματα, με περιουσίες που ξεπερνούσαν τα δέκα ψηφία. Η φετινή «χτύπησε» ρεκόρ, με 1226 δισεκατομμυριούχους, οι περιουσίες των οποίων αγγίζουν
συνολικά το αστρονομικό ποσό των 4,6 τρισ. δολαρίων.

1. Κάρλος Σλιμ – ο Μr. Κινητή Τηλεφωνία


Ο αυτοδημιούργητος 72χρονος Μεξικανός επιχειρηματίας βρίσκεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση της λίστας των πλουσιότερων, με περιουσία που αγγίζει τα 69 δισ. δολάρια. Ο κολοσσός America Movil, ιδρυτής και πρόεδρος του οποίου είναι ο Σλιμ, κατέχει το 70% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στο Μεξικό. Στη χώρα του είναι διάσημος, όχι μόνο για τον πλούτο του, αλλά και για το φιλανθρωπικό του έργο.

2. Μπιλ Γκέιτς – ο Mr. Microsoft


Η περιουσία του 56χρονου, επίσης αυτοδημιούργητου ιδρυτή της Microsoft, ανήλθε φέτος στα 61 δισ. δολάρια. Ο Γκέιτς, έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο γενναιόδωρος άνθρωπος στον πλανήτη, καθώς ήδη έχει δώσει σε φιλανθρωπίες 28 δισ. δολάρια, φέτος βοήθησε στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στην Ινδία, ενώ έχει δηλώσει ότι θα δίνει 200 εκατ. δολάρια το χρόνο για την καταπολέμηση των επιδημιών σε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Νιγηρία. Πάντως, παρά τις δωρεές του η περιουσία του φέτος αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι.

3. Γουόρεν Μπάφετ – ο Mr. Επενδυτής


Ο αυτοδημιούργητος Αμερικανός Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 44 δισ. δολαρίων, παρά τα 81 του χρόνια παραμένει στο τιμόνι του πολυεθνικού επενδυτικού κολοσσού Berkshire Hathaway και θεωρείται, σε προσωπικό επίπεδο, ένας από τους ικανότερους επενδυτές του πλανήτη. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Μέκκα του χρηματιστηρίου είναι η Νέα Υόρκη, εκείνος αποφάσισε να ιδρύσει και να διατηρήσει τα κεντρικά της πολυεθνικής του στη Νεμπράσκα, από την οποία έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να φύγει ποτέ.

4. Μπερνάρ Αρνό – ο Mr. Louis Vuitton


Ο 63χρονος Γάλλος, δεν είναι μόνο αυτός που καθορίζει την έννοια του καλού γούστου, αλλά είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 41 δισ. δολάρια, χάρη στον κολοσσό αγαθών πολυτελείας LVMH (Louis Vuitton- Moet- Hennessy), του οποίου ο Αρνό προεδρεύει από το 1989.

5. Αμάνθιο Ορτέγκα – ο Mr. Zara




Ο 75χρονος Ισπανός, γιος εργάτη στην κατασκευή σιδηροδρόμων, ξεκίνησε να δουλεύει σε ηλικία 14 ετών ως πωλητής ρούχων. Το 1975 ωστόσο, άνοιξε το πρώτο κατάστημα με ρούχα, τα οποία σχεδίαζε ο ίδιος και η σύζυγός του στο σαλόνι τους, με την επωνυμία Zara. Σήμερα, η περιουσία του αγγίζει τα 37,5 δισ. δολάρια και είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Ευρωπαίος, χάρη στον κολοσσό σχεδιασμού και παραγωγής ρούχων Inditex Group, στον οποίο ανήκει και η εταιρία Zara.

6. Larry Ellison – ο Mr. Oracle


Ο 67χρονος Έλισον ξεκίνησε την καριέρα του φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα για τη CIA. Σήμερα, είναι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle Corporation, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού στον κόσμο. Είναι ο 6ος πλουσιότερος Αμερικάνος, με περιουσία που αγγίζει τα 36 δισ. δολάρια.

7. Έικ Μπατίστα – ο Mr. Πετρέλαιο


Με περιουσία που ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια, ο 55χρονος Μπατίστα είναι ο πλουσιότερος Βραζιλιάνος. Είναι ιδιοκτήτης και πρόεδρος του κολοσσού EBX Group, ο οποίος ασχολείται με την εξόρυξη και πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ πρόσφατα αγόρασε και ένα ορυχείο χρυσού στην Κολομβία. Στόχος του Μπατίστα, είναι να ξεπεράσει σε πλούτο τον Κάρλος Σλιμ, όπως δήλωσε πρόσφατα.

8. Στεφάν Πέρσον – ο Mr. H&M


Ο 64χρονος Πέρσον, κύριος μέτοχος της εταιρίας (H&M), την οποία ίδρυσε ο πατέρας του, έχει περιουσία που αγγίζει τα 26 δισ. δολάρια. Ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας το 1998 και την απογείωσε, καταφέρνοντας σήμερα να είναι ο πλουσιότερος Σουηδός. Το 2009, παρέδωσε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας στο γιο του, Καρλ Γιόχαν.

9. Λι Κα-σινγκ – Ο Mr. Λίγο απ΄'ολα


Ο 83χρονος Λι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, με περιουσία που ανέρχεται στα 25,5 δισ. δολάρια, την οποία απέκτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Hutchison Whampoa Limited. Ο όμιλος κατέχει, μεταξύ άλλων, την ­Hutchison Port ­Holdings, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο στη διαχείριση τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και δραστηριοποιείται σε 53 χώρες, μια κατασκευαστική που έχει φτιάξει το 1 στα 7 σπίτια στο Χονγκ Κονγκ και μια εταιρία προϊόντων υγείας και ομορφιάς. Ο ίδιος παράτησε το σχολείο σε ηλικία 12 ετών για να δουλέψει και 10 χρόνια μετά έφτιαξε την πρώτη του εταιρία που κατασκεύαζε παιχνίδια. Είναι διάσημος για τη φιλανθρωπική του δράση, και τον απλό τρόπο ζωής του, παρά τον πλούτο που διαθέτει.

10. Karl Albrecht – ο Mr. Aldi


Ο 92χρονος Γερμανός, ιδιοκτήτης του κολοσσού αλυσίδων σουπερμάρκετ Aldi Sud, με περισσότερα από 4500 καταστήματα παγκοσμίως, έχει περιουσία που ανέρχεται στα 25,4 δισ. δολάρια. Το πρώτο του κατάστημα, το άνοιξε μαζί με τον αδερφό του μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί που βρισκόταν το παλιό μανάβικο της μητέρας τους. Ο ίδιος έχει αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή εδώ και χρόνια.
Την 20αδα συμπληρώνουν:
11. Κρίστι Γουάλτον (25,3 δισ. δολάρια), Wal-Mart (αλυσίδα πολυκαταστημάτων)
12. Τσαρλς Κοχ (25 δισ. δολάρια) Koch Industries (πετρέλαια)
13. Ντέιβιντ Κοχ (25 δισ. δολάρια) Koch Industries (πετρέλαια)
14. Σέλντον Άντελσον (24,9 δισ. δολάρια) Las Vegas Sands (καζίνο)
15. Λιλιάν Μπετανκούρ (24 δισ. δολάρια) L'Oreal
16. Τζιμ Γουάλτον (23,7 δισ. δολάρια) Wal-Mart (αλυσίδα πολυκαταστημάτων)
17. Άλις Γουάλτον (23,7 δισ. δολάρια) Wal-Mart (αλυσίδα πολυκαταστημάτων)
18. Ρόμπσον Γουάλτον (23,7 δισ. δολάρια) Wal-Mart (αλυσίδα πολυκαταστημάτων)
19. Μουκές Αμπάνι ( 22,3 δισ. δολάρια) Reliance Industries Limited (πετρέλαια)
20. Μάικλ Μπλούμπεργκ (22 δισ. δολάρια) Bloomberg LP (πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων)
iefimerida 

Δεν υπάρχουν σχόλια: