Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Περιβάλλον

Η υπερθέρμανση στην Αρκτική πίσω από το δριμύ ψύχος στην Ευρώπη
 
Η μείωση της επιφάνειας των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να ευθύνεται για τους παγωμένους και χιονισμένους Χειμώνες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Από το 2007, όταν η επιφάνεια των πάγων μειώθηκε σημαντικά, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, χιονοπτώσεις που ήταν σφοδρότερες από τις συνηθισμένες, παρατηρήθηκαν στη βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, επισημαίνουν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια. Στη διάρκεια των Χειμώνων του 2009-2010 και 2010-2011, στο βόρειο ημισφαίριο καταγράφηκε
η δεύτερη και η τρίτη συγκέντρωση χιονιού στα χρονικά.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το 1979, όταν άρχισε η χρήση δορυφόρων, έως το 2010 δείχνουν ότι η επιφάνεια των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό μειώθηκε κατά ένα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση διπλάσια της Γαλλίας, τονίζουν οι επιστήμονες. Αυτή η μείωση συμπίπτει με τις αυξημένες χιονοπτώσεις στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, τη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη και την Κίνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η μελέτη μας δείχνει πως η μείωση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό συνδέεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο βόρειο ημισφαίριο το Χειμώνα, υπογραμμίζει η Τζούντιθ Κάρι, πρόεδρος της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Georgia Tech.

Οπως προκύπτει από τη μελέτη, η υποχώρηση του αρκτικού πάγου μεταβάλλει την ατμόσφαιρα με δύο τρόπους: Ο πρώτος συνδέεται με τις αλλαγές στην κυκλοφορία του αέρα που δημιουργούν πολύ συχνά ζώνες υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης στον Ατλαντικό, οι οποίες εμποδίζουν το ζεστό αέρα από τα δυτικά και αντίθετα φέρνουν κύματα πολικού αέρα και ισχυρές χιονοπτώσεις στην Ευρώπη και τη βορειοδυτική βόρεια Αμερική.

Από την άλλη, καθώς ο αρκτικός πάγος λιώνει στην επιφάνεια του ωκεανού, εξατμίζεται περισσότερο νερό, γεγονός που ενισχύει πολύ τη μεταφορά της υγρασίας από τον ωκεανό στην ατμόσφαιρα που λειτουργεί σαν «καύσιμο» για να δημιουργήσει αυτό που αποκαλέστηκε «Snowmageddon» και αφορούσε τις χιονοθύελλες που παρέλυσαν μεγάλες περιοχές των βορειοανατολικών ΗΠΑ το 2010. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα Χρονικά της Εθνικής Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), μπορεί να συμβάλει στη σύνδεση των σημείων που αφορούν την ανθρώπινα προκαλούμενη παγκόσμια θέρμανση με την απώλεια των πάγων και του μεταβαλλόμενου καιρού.

Περισσότερους από 650 ανθρώπους νεκρούς και ανυπολόγιστες οικονομικές απώλειες άφησε πίσω του το δριμύ ψύχος που έπληξε πρόσφατα την ανατολική Ευρώπη.

Από το 1985 είχε να κλείσει το παραδουνάβιο βουλγαρικό λιμάνι Σίλιστρα, καθώς η επιφάνεια των νερών ήταν 100% παγωμένη.

Στους μείον 25 βαθμούς Κελσίου κατέβηκε η νυκτερινή θερμοκρασία στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα.

Κατά 50% ευθύνονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, για τη μείωση του αρκτικού θαλάσσιου πάγου κατά την περίοδο 1975 - 2005, σύμφωνα με τον Εθνικό Ωκεανογραφικό και Ατμοσφαιρικό Οργανισμό των ΗΠΑ.

Τα 5 χαμηλότερα επίπεδα αρκτικού θαλάσσιου πάγου στα αρχεία (από το 1979) έχουν καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου.

Στο βόρειο ημισφαίριο έχουν καταγραφεί η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη κάλυψη χιονιού στην καταγεγραμμένη ιστορία κατά τις δύο τελευταίες χειμερινές περιόδους, δηλαδή τους Χειμώνες του 2009-2010 και του 2010-2011.

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ
sarantis@pegasus.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: