Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Το ΚΚΕ στα... κάρβουνα!

Μετρά απώλειες ο Περισσός ...
 

Αυτοκριτικοί τόνοι από την Αλέκα Παπαρήγα για τη σημαντική εκλογική υποχώρηση του κόμματος. Αρνητική εξέλιξη, τονίζει, η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αναταράξεις και εσωστρέφεια φέρνει στον Περισσό το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, αφού το ΚΚΕ είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος χαμένος της κάλπης, καταγράφοντας από τα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας του.

Με διάθεση αυτοκριτικής
εμφανίστηκε η γενική γραμματέας του κόμματος στις δηλώσεις της αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση μέρους των αποτελεσμάτων.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα για τον λαό που έχει δοκιμαστεί βαριά από την οικονομική κρίση και τα μέτρα που ακολούθησαν, είναι αρνητικό» δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «ο λαός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του». Σημείωσε ωστόσο ότι το ΚΚΕ «θα παραμείνει όρθιο» και στην πρώτη γραμμή, τηρώντας όλα όσα είπε στον λαό, και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα, όπως είπε, «θα τα περιπλέξει».

Απαριθμώντας τα «αρνητικά στοιχεία» του αποτελέσματος, όπως καταγράφεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναφέρθηκε στην αύξηση της ΝΔ που, όπως είπε, είναι αντεργατικό, αντιλαϊκό κόμμα και δεν αλλάζει. «Δεν πέρασαν τα χειρότερα για τον λαό, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Σαμαράς, είναι μπροστά μας και η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, απ' ό,τι φαίνεται με κορμό τη ΝΔ, δεν θα λύσει κανένα λαϊκό πρόβλημα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αύξηση των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε η κ. Παπαρήγα, «αύξησε το ποσοστό του, έχοντας νερώσει το κρασί του για το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους, σε σχέση (και) με την ξεκάθαρη δήλωση ότι, αν είναι κυβέρνηση, η πολιτική που θα ακολουθεί θα είναι στα πλαίσια του ευρωμονόδρομου». Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έδωσε πλήρεις διαβεβαιώσεις στην κυρίαρχη τάξη και στον ξένο παράγοντα ότι, αν είναι κυβέρνηση, η Ελλάδα πάση θυσία θα μείνει στο ευρώ και με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η ενίσχυσή του, έχοντας αλλάξει τις θέσεις του, αποτελεί αρνητικό στοιχείο».

Αποδείξεις
Η κ. Παπαρήγα μίλησε δε και για την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας πως κατέγραψε ένα σημαντικό ποσοστό «παρά το γεγονός ότι μετά τις 6 Μαΐου υπήρχαν περισσότερες αποδείξεις για τον φασιστικό της χαρακτήρα και τον τραμπουκισμό της».

Η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι το κόμμα κατέγραψε αναμφισβήτητα μεγάλες απώλειες «η σημασία των οποίων θα είναι μεγαλύτερη για την ετοιμότητα της λαϊκής παρέμβασης μπροστά στην όξυνση και το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη», ενώ εκτίμησε ότι ο λαός στην πορεία «θα θυμηθεί τα ζητήματα που έθεσε το ΚΚΕ για την κρίση, καθώς και για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο ιδιαίτερα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ» και προσέθεσε πως «πιστεύουμε πως θα μετρήσουν τις συνέπειες και εκείνοι που, αν και εκτιμούν τις θέσεις και τον ρόλο του ΚΚΕ, δεν το ψήφισαν».

Χαμένες έδρες
Περισσότερους από τους μισούς βουλευτές, μεταξύ των οποίων και σημαντικά κοινοβουλευτικά στελέχη, έχασε το ΚΚΕ σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αφού από τους 26 βουλευτές που είχε το κόμμα στην προηγούμενη βραχύβια Βουλή, χθες εξέλεξε μόλις 12.

Ενδεικτικά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σημαντικά στελέχη του ΚΚΕ έδειχναν να μένουν εκτός Κοινοβουλίου με τρανταχτά παραδείγματα την Ελπίδα Παντελάκη στην Α' Πειραιά, τον Αχ. Κανταρτζή στα Τρίκαλα αλλά και τον Γ. Μαρίνο στην Εύβοια.

Η εκλογική υποχώρηση
Ανοίγει η συζήτηση σε κόμμα και ΚΝΕ

Στη φράση της Αλέκας Παπαρήγα ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί, όπως γίνεται πάντα, από όλο το κόμμα, την ΚΝΕ και από τους φίλους και οπαδούς» επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της επόμενης μέρας για το ΚΚΕ, αφού η εκλογική καθίζηση του κόμματος αναμένεται να σημάνει την απαρχή εκτενούς συζήτησης και αλλαγών, οι οποίες δεν αποκλείεται να «αγγίξουν» μέχρι και την ηγεσία του.

Ενδεικτική είναι η αποστροφή της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία στις χθεσινές της δηλώσεις, αναφερόμενη στη θέση του κόμματος να μη συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, είπε πως «η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης σε μια τόσο κρίσιμη φάση που απαιτεί γραμμή ρήξης θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε μεγάλη ήττα του κινήματος», ενώ για την εκλογική μάχη τόνισε πως «επιβεβαιώθηκε αυτό που είπαμε, ότι η εκλογική μάχη θα είναι η πιο σύνθετη και δυσκολότερη που έχει δώσει το ΚΚΕ τα τελευταία 40 χρόνια, γνωρίζαμε τις συμπληγάδες που θα περνούσε το κόμμα, ανάμεσα στα διλήμματα του νέου δίπολου, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας με τον τρόμο, ο άλλος με τις αυταπάτες, έδιναν τη δική τους μάχη για το εκλογικό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του Περισσού απέδιδαν τη μεγάλη εκλογική πτώση στην προεκλογική επιλογή του ΚΚΕ να επικεντρώνει κυρίως τον λόγο του επιτιθέμενο στον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας στη θέση πως δεν συνεργάζεται με κανέναν και για κανένα λόγο.



nonews-news 

Δεν υπάρχουν σχόλια: