Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η "νέα" μας κυβέρνηση σχηματίζεται - Το "γλέντι" συνεχίζεται!

Κουβέλης-Βενιζέλος καθυστερούν τον σχηματισμό κυβέρνησης

 



Με τις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 12.00 και με τον Φώτη Κουβέλη στην 1.00 συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Εν τω μεταξύ χθες διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων στην σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που συζητούν το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας. Οι συζητήσεις μεταξύ των στελεχών δεν επηρεάζουν τις διαβουλεύσεις των αρχηγών για τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα συνεχιστούν παράλληλα σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι.

Στελέχη των τριών κομμάτων έλεγαν ότι τα περισσότερα
που αφορούν την προγραμματική σύγκλιση έχουν συμφωνηθεί.

Θύελλα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τα πρόσωπα

Απρόσμενη καθυστέρηση συναντά όμως ο σχηματισμός κυβέρνησης αφού οι δυο «μικροί» εταίροι ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά καθυστερούν να πάρουν αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα. Η Κεντρική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ συνεδρίασε δυο φορές και ενώ αρχικά ελήφθη η απόφαση να στηριχθεί η κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη στη συνέχεια αυτό άλλαξε.

Στο ΠΑΣΟΚ σηκώθηκε θύελλα με τα κορυφαία στελέχη να διαφωνούν για τον τρόπο συμμετοχής στην κυβέρνηση και η απόφαση παραπέμφθηκε για σήμερα στις 10πμ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το ΠΑΣΟΚ κινδύνευσε χθες να κοπεί στα δύο με αφορμή τη συμμετοχή ή μη πολιτικών προσώπων στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ. Στη συνεδρίαση της γραμματείας το απόγευμα της Τρίτης κορυφαία στελέχη τόνισαν ότι «εμείς ψήφο εμπιστοσύνης σε Μαραβέγιες και Ζαννιάδες δε δίνουμε», εξηγώντας ότι μια κυβέρνηση με αυτή τη σύνθεση θα είναι ευάλωτη και δεν θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Έκαναν έτσι μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την ανάγκη να σχηματιστεί μία πραγματική «εθνική Ελλάδος» στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πέτρος Ευθυμίου. Απέναντί τους βρίσκονται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Αννα Διαμαντοπούλου. Τα πνεύματα άναψαν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους ζήτησε να τον εξουσιοδοτήσουν για τους σχετικούς χειρισμούς. Αιτία της πρωτοφανούς αυτής εμπλοκής είναι οι αντιδράσεις βενιζελικών στελεχών που δεν θέλουν να ακούσουν για συμμετοχή πρώην υπουργών στην κυβέρνηση. Ήδη συνεργάτες του προέδρου του προτείνουν να κάνει ρελάνς και να προτείνει «τη συμμετοχή νέων στελεχών και όχι φθαρμένων πρώην υπουργών».

Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα γίνει αν κάποιοι βάλουν θέμα ψηφοφορίας στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Σε μία τέτοια περίπτωση, αν και η διαδικασία δεν το επιτρέπει, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τραυματιστεί, μέχρι και να διασπαστεί.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega την Τρίτη. Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπει με τα καλύτερα στελέχη του». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Αντρέας Λοβέρδος.

Νωρίτερα χθες ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Σε αυτή εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Κουβέλης να χειριστεί το θέμα, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι το κόμμα δεν θα μετέχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση αλλά με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, δηλαδή οι κύριοι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου από την Δημοκρατική Αριστερά και Κώστας Σκανδαλίδης και Στέλιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ, καλούνται να συντάξουν το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι πιθανότατα οι επίσημες ανακοινώσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν ίσως και αργότερα το μεσημέρι. Από την πλευρά της ΝΔ εξήγησαν ότι οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί ενδεχομένως να «κλειδώσουν» και επίσημα την συμφωνία και να προχωρήσουν τις διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις του συγκεκριμένου άτυπου οργάνου. Παράλληλα, δήλωσαν ικανοποιημένοι από το κλίμα, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης.

Εξίσου αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επισημάνθηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες σε επιμέρους θέματα για τα εργασιακά, για ζητήματα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, λαθρομετανάστευσης και κυρίως για τα κέντρα φιλοξενίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: