Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Eθνική:Πάμε σαν άλλοτε!

Επική πρόκριση στους «8» η εθνική, 1-0 τη Ρωσία

 

Οι Έλληνες παίκτες πανηγυρίζουν μετά το τέλος του αγώνα με τη Ρωσία

Πάμε σαν άλλοτε! Όπως τότε το 2004, έτσι και τώρα η εθνική μας ομάδα κόντρα σε κάθε προγνωστικό νίκησε στη Βαρσοβία το φαβορί της αναμέτρησης Ρωσία με 1-0 την τρίτη και τελευταία αγωνιστική του 1ου ομίλου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και προκρίθηκε ως δεύτερη στα προημιτελικά της διοργάνωσης


Το «χρυσό» γκολ για την ομάδα
του Σάντος που ξεχείλιζε από πάθος και αυταπάρνηση, πέτυχε ο Γιώργος Καραγκούνης στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Η εθνική μας ομάδα είχε και δοκάρι στο 70΄ με απ΄ευθείας εκτέλεση φάουλ του Τζαβέλλα, ενώ ζήτησε και πέναλτι σε καθαρή ανατροπή του Καραγκούνη στο 61΄. Συγκλονιστικό παιχνίδι έκαναν όλοι οι διεθνείς μας που έμαθαν από τα λάθη των προηγούμενων αγώνων και εμφανίστηκαν συγκεντρωμένοι και στα 90 λεπτά του αγώνα απέναντι στους Ρώσους που έχασαν μεν ευκαιρίες, όμως είχαν πρόβλημα στην τελική πάσα απέναντι στο ελληνικό αμυντικό «τείχος». Το παρών έδωσαν στο γήπεδο 3.500 φίλοι της εθνική μας ομάδας που εμψύχωναν καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα τις προσπάθειες των διεθνών μας.

Η πρώτη φάση του αγώνα σημειώθηκε μόλις στο 2΄ λεπτό όταν ο Σηφάκης χρειάστηκε να βγει από την εστία του για να προλάβει τον Σιρόκοφ που έμπαινε επικίνδυνα στα ελληνικά καρέ.

Στο 5ο λεπτό η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στο γκολ: Από κόρνερ του Καραγκούνη από δεξιά ο Κατσουράνης με γυριστό πλασέ σημάδεψε την ρωσική εστία, όμως με υπερένταση ο Μαλαφέεφ έδιωξε την μπάλα μπροστά από το κεφάλι του Σαλπιγγίδη που ετοιμαζόταν να την καρφώσει στα δίχτυα!

Η Εθνική μας ομάδα είχε τον έλεγχο στον χώρο του κέντρου στο ξεκίνημα, με πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας απέναντι στους Ρώσους που έπαιζαν επιφυλακτικά.

Η ομάδα του Άντβοκαατ «απάντησε» στην ευκαιρία του Κατσουράνη με τον Αρσάβιν στο 10ο λεπτό, που από πολύ κοντά με προβολή προσπάθησε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, όμως ο Σηφάκης με έγκαιρη επέμβαση αποσόβησε τον μεγάλο κίνδυνο. Η Ρωσία άρχισε να ανεβάζει «στροφές» και στο 13΄ σε φάση διαρκείας έχασε άλλη μια καλή ευκαιρία με σουτ του Κερζακόφ στο ύψος της περιοχής που «έγλυψε» το αριστερό «Γ» της εστίας του Σηφάκη.

Στο 16΄ σε ταχύτατη αντεπίθεση των Ρώσων ο Ζιρκόφ πλαγιοκόπησε από αριστερά την ελληνική άμυνα, γύρισε επικίνδυνα την μπάλα και ο Κατσουράνης με υπερένταση έκοψε σε κόρνερ.

Κάθε σχεδόν επίθεση των γρήγορων Ρώσων προκαλούσε «συναγερμό» στην ελληνική άμυνα και στο 20΄ ξαφνικό σουτ του Κερζακόφ στο ημικύκλιο της περιοχής πέρασε άουτ. Η ομάδα του Άντβοκαατ όσο κυλούσε ο χρόνος πήρε για τα καλά την πρωτοβουλία των κινήσεων και προσπαθούσε από δεξιά κυρίως να διασπάσει την καλά οργανωμένη πάντως ελληνική άμυνα που στον κρίσιμο αγώνα εμφανίστηκε αν μην τι άλλο καλύτερα προετοιμασμένη και με μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση.

Παρόλα αυτά όμως στον χώρο του κέντρου η ομάδα του Σάντος δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στο πιεστικό μαρκάρισμα και στις γρήγορες εναλλαγές των Ρώσων με αποτέλεσμα να είναι σε θέση άμυνας η εθνική μας στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου.

Στο 37΄ από επικίνδυνο γύρισμα του Αρσάβιν ο Κερζακόφ από πολύ κοντά έπιασε «αέρα» και πέρασε άλλη μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική άμυνα. Το «σφυροκόπημα» των Ρώσων συνεχιζόταν και στο 39΄ σουτ του Γκλουσακόφ κόντραρε πάνω στο πόδι του Παπασταθόπουλου και έφυγε κόρνερ.


Karagounis goal Greece Russia 2012

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα πάνε στα αποδυτήρια με το 0-0 στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Καραγκούνης εκμεταλλεύτηκε το τραγικό λάθος του Ιγκνασίεβιτς από αριστερά, πήρε την μπάλα, μπήκε ανενόχλητος στην μεγάλη περιοχή και μόνος απέναντι από τον Μαλαφέεφ με διαγώνιο σουτ άνοιξε το σκορ για την εθνική κόντρα στη ροή του αγώνα! Ήταν το ονειρεμένο τελείωμα ενός ημιχρόνου όπου η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν πατούσε και πολύ καλά στο γήπεδο με μόλις δύο τελικές προσπάθειες. Όμως αυτό είναι το ποδόσφαιρο!

Ο Άντβοκαατ ξεκίνησε στο 2ο ημίχρονο με μια αλλαγή, έβγαλε τον Κερζάκοφ και έβαλε μέσα τον Παβλιτσένκο. Οι Ρώσοι συνέχισαν να πιέσουν και στο 51΄ με τον Σιρόκοφ έφτασαν κοντά στην επιτυχία, το σουτ όμως που επιχείρησε πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Σηφάκη.

Έξι λεπτά αργότερα ο Ιγκόρ Ντενίσοφ με ωραία ατομική προσπάθεια απέφυγε όποιον βρήκε μπροστά του και εξαπέλυσε σουτ «κεραυνό» από μακριά που έφυγε λίγο άουτ από τα δοκάρια του Σηφάκη.

Η εθνική μας ομάδα όποτε της δινόταν η ευκαιρία έβγαινε στην κόντρα και απειλούσε όπως στο 58΄ με έξοχη ατομική ενέργεια του Τοροσίδη από δεξιά που έκοψε την μπάλα για τον Γκέκα όμως ο Ανιουκόφ πρόλαβε και έβγαλε σε κόρνερ με υπερένταση! Μια πολύ καλή στιγμή για την Ελλάδα που έδειξε τα «δόντια» της στους Ρώσους.

Οι παίκτες του Σάντος έχοντας πια την ψυχολογία με το μέρος τους είχαν καλύτερα πατήματα στο γήπεδο, μάρκαραν σωστά πίσω, και βοήθαγαν στο κράτημα της μπάλας ακόμη και ο Σαμαράς που γύριζε πίσω, ενώ πολύτιμες ανάσες έδιναν και οι προωθήσεις του Τοροσίδη. Ο Καραγκούνης ήταν συγκλονιστικός στην μεσαία γραμμή, μετέδιδε και στους υπόλοιπους διεθνείς το ασίγαστο πάθος του. Στο 61΄ ο αρχηγός της εθνική μας ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του (που φάνηκε καθαρά ότι ήταν ανατροπή) μέσα στην μεγάλη περιοχή, όμως ο διαιτητής έδειξε κίτρινη κάρτα για «θέατρο»!

Στο 64΄ ο Σάντος πέρασε στον αγώνα τον Χολέμπας στη θέση του Γκέκα, ενώ λίγο αργότερα έβαλε μέσα και τον Γρηγόρη Μάκο στην θέση του αρχηγού Γιώργου Καραγκούνη.

Η εθνική μας ομάδα έχασε μια σπάνια ευκαιρία στο 70΄ να διπλασιάσει τα τέρματά της: Από εκτέλεση φάουλ του Τζαβέλλα από δεξιά η μπάλα σταμάτησε στην συμβολή των δοκαριών!

Στο 75΄ ο Ντενίσοφ με δυνατό σουτ υποχρέωσε τον Σηφάκη σε πολύ δύσκολη επέμβαση.

Ο Άντβοκαατ βλέποντας τα χειρότερα, καθώς έγιναν γνωστά και τα νέα από τον άλλο αγώνα (προηγήθηκε η Τσεχία) πέρασε μέσα και δεύτερο «βαρύ» επιθετικό, τον Πογκρέμπνιακ. Η απάντηση του Σάντος ήταν ο Σωτήρης Νίνης που μπήκε στον αγώνα στη θέση του Σαλπιγγίδη στο 83΄, με στόχο να κρατήσει μπάλα στην μεσαία γραμμή. Ο χρόνος πια ήταν με το μέρος των Ελλήνων, οι Ρώσοι αγχώθηκαν ακόμη περισσότερο στο τελευταίο τέταρτο, δεν είχαν καθαρό μυαλό και οι επιθέσεις τους ήταν βιαστικές και επιπόλαιες, απέναντι στην εθνική μας ομάδα που είχε γυρίσει πια όλη πίσω για να κρατήσει τη νίκη!

Οι Ρώσοι στο 84΄ έφτασαν μια ανάσα από την ισοφάριση, με γυριστή κεφαλιά του Τζαγκόεφ που πέρασε ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι του Σηφάκη, σίγουρα μια πολύ δύσκολη φάση για τα ελληνικά καρέ. Στα υπόλοιπα λεπτά η ομάδα του Σάντος δεν απειλήθηκε από τους απογοητευμένους Ρώσους και το σφύριγμα της λήξης έστειλε την Ελλάδα στους επτά ουρανούς! Η εθνική μας ομάδα θα διεκδικήσει την προσεχή Παρασκευή 22/6 την είσοδό της στους «4» της διοργάνωσης με αντίπαλο την πρώτη ομάδα από τον δεύτερο όμιλο.

Διαιτητής: Γιόνας Ερικσον (Σουηδία)

Κίτρινες: Καραγκούνης, Χολέμπας - Ανιούκοφ, Ζιρκόφ, Τζαγκόεφ, Πογκρέμπνιακ

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Τζαβέλας, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Μανιάτης, Καραγκούνης (67΄ Καραγκούνης), Σαλπιγγίδης (83΄ Νίνης), Γκέκας (64΄ Χολέμπας), Σαμαράς

ΡΩΣΙΑ (Ντικ Αντβοκαατ): Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ (81΄ Ιζμαϊλοφ), Ζιρκόφ, Αν. Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς, Ντενίσοφ, Σιρόκοφ, Γκλουσάκοφ (72΄ Πογκρέμπνιακ), Τζαγκόεφ, Αρσάβιν, Κερζάκοφ (46΄ Παβλιουτσένκο)

MVP του αγώνα ο Καραγκούνης

Ο αρχηγός της εθνικής ισοφάρισε το ρεκόρ διεθνών συμμετοχών του Θοδωρή Ζαγοράκη (120), έστειλε την Ελλάδα στους "8" του EURO 2012 πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ στο ματς με τη Ρωσία και -τέλος- αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης! Στα 35 του πλέον, ο άσος του Παναθηναϊκού γράφει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του. Δυστυχώς, όμως, δεν θα είναι παρών στον προημιτελικό της επόμενης Παρασκευής, αφού συμπλήρωσε κάρτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: