Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η δίκη του 'Αντολφ 'Αιχμαν

Έκθεση παρουσιάζει το υλικό της δίκης του εμπνευστή του ολοκαυτώματος

 



Στην πολύμηνη δίκη του ναζιστή αρχιεγκληματία πολέμου, εμπνευστή και εκτελεστή του «Ολοκαυτώματος», 'Αντολφ 'Αιχμαν, που είχε λήξει με την καταδίκη του σε θάνατο, είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάστηκε σήμερα στο ομόσπονδο δικαστήριο της πόλης Λιντς στην Ανω Αυστρία και διαρκεί μέχρι τις 11 Μαίου.

Στην έκθεση με τίτλο «Η δίκη-Ο 'Αντολφ 'Αιχμαν στο δικαστήριο», παρουσιάζεται κυρίως

κινηματογραφικό υλικό και φωτογραφικό υλικό από τη δίκη του διαβόητου εγκληματία πολέμου, το 1961 στο περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ.

Παρουσιάζονται επίσης βιογραφικά ντοκουμέντα αλλά και ντοκουμέντα από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία κατά εκατοντάδες είχαν καλύψει τη δίκη που είχε καταλήξει την θανατική καταδίκη του κατηγορούμενου για την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως τόνισε ο επιμελητής της έκθεσης, Ούλριχ Μπάουμαν, πρόκειται για ευτυχή συγκυρία, ότι η πολύμηνη πορεία της δίκης είχε καταγραφεί τότε από τέσσερις κάμερες και το υπάρχον κινηματογραφικό υλικό έχει συνολική διάρκεια 300 ώρες.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, η Αυστριακή υπουργός Δικαιοσύνης, Μπέατριξ Καρλ, επισήμανε πως εκδηλώσεις, όπως αυτή η έκθεση στο Λιντς, υπάρχουν ακριβώς για να μην ξεχαστούν ποτέ οι βαρβαρότητες και θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος.

Υπονοώντας το εκεί ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν και τα παραρτήματά του, ο τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Ανω Αυστρίας, Γιόζεφ Πιούρινγκρ, υπογράμμισε στην ομιλία του, πως η περιοχή είχε πληγεί ιδιαίτερα από το Ολοκαύτωμα και για το λόγο αυτό υπάρχουν πολυάριθμες δραστηριότητες κατά της «λήθης του παρελθόντος».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος του Λιντς, Εριχ Βατσλ, παρατήρησε στην ομιλία του ότι η πόλη αυτή, όπου έζησε πολλά χρόνια ο 'Αιχμαν, έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη στη διαχείριση της ναζιστικής εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: